LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Virtualni savjetnik OTP banke

Donosimo brzinske savjete za nepredviđene financijske dileme

Virtualni savjetnik OTP banke ponovno uskače i rješava vaše financijske dileme, od promjene PIN-a, do studentskih kredita.

Virtualni savjetnik OTP banke ponovno uskače i rješava vaše financijske dileme, od promjene PIN-a, do studentskih kredita.

Putujete u inozemstvo, a niste sigurni možete li bezbrižno koristiti svoju bankovnu karticu? Zaboravili ste PIN ili izgubili karticu i ne znate kako ju blokirati? Pitate se koliko novca u jednom danu možete podignuti na bankomatu? Virtualni savjetnik OTP banke ponovno uskače i razjašnjava sve dileme, kako biste u svakom trenutku bili sigurni da imate provjerene informacije.
 

Krenimo s karticama

 

Svoju Mastercard  ili Visa karticu možete koristiti u inozemstvu na svim prodajnim mjestima gdje je istaknuta oznaka Visa ili Mastercard. Za plaćanje u eurima nema nikakvih dodatnih troškova, a za plaćanje u valuti koja je različita od eura provodi se konverzija valuta sukladno Općim uvjetima poslovanja OTP banke d.d. s fizičkim osobama.

Ako se dogodi da izgubite karticu, za pomoć oko blokade kartice nazovite Kontakt centar OTP banke d.d. na besplatni broj 0800 210 012 ili na 072 21 00 21, a možete i posjetiti najbližu poslovnicu. Kontakt centar nazovite i ako želite promijeniti PIN vaše bankovne kartice, jer možete to učiniti za čas. Također, PIN možete promijeniti i na bilo kojem bankomatu OTP banke.
 

Limiti po računu

 

Kad je u pitanju (dnevni) limit oko podizanja ili uplate novca na vaš račun, stanje je sljedeće. Dnevni limit za podizanje gotovine na bankomatima OTP banke iznosi od 600 do 1 100 eura, a ovisi o vrsti kartice koju koristite (debitna, charge, kreditna ili prepaid kartica). Limit za isplatu po jednoj transakciji je 600 eura, što znači da u slučaju potrebe za većim iznosom, morate obaviti barem 2 transakcije.
 

Dnevni limit za uplatu gotovine je 4 000 eura za građane (fizičke osobe) i 9 300 eura za pravne osobe. Uplata je moguća u snopu papirnatih novčanica u apoenima od 5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura, a u jednoj transakciji moguće je položiti najviše 50 ili 200 novčanica, ovisno o karakteristikama bankomata. Maksimalan broj novčanica prikazan je na ekranu i na naljepnici pored bankomata. Ako se radi o više od 50 ili 200 novčanica, potrebno ih je položiti u više transakcija, a u skladu s definiranim dnevnim limitima. Bankomati su dostupni 24h dnevno 365 dana u godini i nema vremenskih ograničenja za podizanje ili uplatu gotovine.

Zbog vaše sigurnosti, ne postoji mogućnost otvaranja zajedničkog računa s roditeljima, prijateljima ili cimerima. Ako želite otvoriti, primjerice tekući ili studentski tekući račun, pri otvaranju računa ili naknadno možete opunomoćiti najviše tri osobe. Jedan tekući račun može biti vezan samo za jednog korisnika koji svoje redovne mjesečne priljeve dobiva na ugovoren račun. Svaki korisnik na svom mobilnom bankarstvu može vidjeli i račune po kojima je opunomoćen. Uvjet za ugovaranje mobilne aplikacije je otvoren tekući račun u OTP banci.
 

Studentski krediti


Došli smo i do studentskih kredita. OTP banka u svojoj ponudi ima dvije vrste studentskih kredita: studentski gotovinski kredit i studentski kredit za obrazovanje.
 

Studentski gotovinski kredit namijenjen je studentima na preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima, sa statusom redovnog ili izvanrednog studenta koji studiraju na državnim ili na privatnim fakultetima, uključujući i studente koji su na studiju u inozemstvu. Kredit se odobrava u iznosu od 1 000 do 10 000 eura uz rok otplate do sedam godina. Studentski kredit za obrazovanje namijenjen je budućim studentima, onima koji tek planiraju upis, kao i onima koji imaju u planu nastavak željenog studija ili pak odlazak na školovanje u inozemstvo. Može se ugovoriti u visini od 10 000 do 20 000 eura uz rok otplate do sedam godina.

Za ugovaranje bilo kojeg od ova dva kredita morate biti korisnik besplatnog studentskog paketa OTP Indeks ili OTP e-Indeks paketa. Ratu kredita ne morate sami uplaćivati već putem trajnog naloga. Preporučujemo vam da posjetite najbližu poslovnicu OTP banke d.d. gdje će vas djelatnici savjetovati o izboru proizvoda koji najbolje odgovaraju vašim financijskim potrebama. Ako želite izbjeći gužve, sastanak možete dogovoriti i online, klikom ovdje.

Napominjemo i da je način otplate kredita definiran tako da se otplata kredita vrši u mjesečnim anuitetima. Više anuiteta se unaprijed može uplatiti na uplatni račun kredita, ali će mjesečno dospijevati na naplatu sukladno otplatnom planu. Naravno, kredit se u potpunosti ili djelomično može prijevremeno otplatiti bez naknade za prijevremenu otplatu kredita. Kod studentskog kredita za obrazovanje postoji mogućnost otplate kredita nakon završetka školovanja dok se za vrijeme korištenja i počeka plaća kamata na iskorištena sredstva u visini redovne kamatne stope.
 

I na kraju, opći pojmovnik


Pitali ste što je to SEPA jer je pojam koji se često spominje. SEPA je dakle jedinstveno područje plaćanja u eurima (eng. Single Euro Payments Area), na kojem potrošači, poslovni subjekti i tijela javne vlasti mogu izvršavati i primati plaćanja u eurima pod jednakim osnovnim uvjetima, pravima i obvezama, neovisno o njihovoj lokaciji. SEPA područje obuhvaća 36 država: sve članice EU, Island, Norvešku, Lihtenštajn, Švicarsku, Monako i San Marino.

Ako imate još bilo kakvih pitanja, pišite Virtualnom savjetniku OTP banke i otklonite sve financijske nedoumice.

FOTO: PEXELS, ILUSTRACIJA
https://gdehr.hit.gemius.pl/_[TIMESTAMP]/redot.gif?id=bQ2QnU_CowjLpq4MmuTrHZR7rfGizVrR21BLiOl5uej.77/fastid=euytaoahyggexlkvfqzduxjbcall/stparam=pkqhotgnpr/nc=0/gdpr=0/gdpr_consent=