LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Virtualni savjetnik OTP banke d.d.

Banalna financijska pitanja na koja mnogi od vas ne znaju odgovor

Znaš li ti odgovor na pitanja u nastavku? Što napraviti kad ti bankomat proguta karticu? Kako pronaći CVV kod ako ne piše na poleđini kartice? Koja je razlika između jamca i sudužnika? Doznaj ih u članku!

Znaš li ti odgovor na pitanja u nastavku? Što napraviti kad ti bankomat proguta karticu? Kako pronaći CVV kod ako ne piše na poleđini kartice? Koja je razlika između jamca i sudužnika? Doznaj ih u članku!

Tko pita ne skita i svašta novog nauči. Sudeći po broju pitanja pristiglih u sandučić Virtualnog savjetnika, studenti su dobrano željni znanja iz područja financija. Što napraviti kad ti bankomat proguta karticu? Kako pronaći CVV kod ako ne piše na poleđini kartice? Koja je razlika između jamca i sudužnika? Kako aktivirati opciju beskontaktnog plaćanja? Što učiniti kad uplata slučajno ode na krivi račun?
 

Virtualni Savjetnik OTP banke d.d. kao i uvijek priskočio je u pomoć pa u nastavku donosimo odgovore na pitanja koja muče studente.
 

Krećemo s uplatama koje su otišle na krivi račun i duplim zaduženjima kartice. Ako vam se dogodi da vam u trgovini duplo naplate proizvod koje ste kupili – najbolje je da odmah na licu mjesta to riješite s trgovcem. Ako uplata ode na krivi račun, za pomoć se obratite kontakt centru OTP banke d.d. na brojeve telefona 0800 21 00 21 ili 072 21 00 21. Istu stvar napravite ako vam bankomat proguta karticu. Također, CVV broj vidljiv je na poleđini kartice, a za sva dodatna pitanja vezana uz CVV broj na raspolaganju vam je kontakt centar OTP banke d.d. Dodatni savjet: uvijek odmah nakon plaćanja provjerite i račun i izvod s naplate kartice da možete reagirati na vrijeme. Možete i zatražiti uslugu dostave izvoda na e-mail adresu koja je besplatna, a može se ugovoriti u svakoj poslovnici OTP banke d.d. ili putem internetskog bankarstva. Kako to učiniti doznajte ovdje. Ako se slučajno dogodi da niste dobili izvod za određenu transakciju, internetsko bankarstvo omogućuje vam uvid u stanje i promet po računima, odnosno uvid u sve transakcije po računima. Detaljne upute za korištenje internetskog bankarstva možete pronaći ovdje.
 

Što se tiče beskontaktnog plaćanja, karticu je prije prvog korištenja potrebno aktivirati te je nakon aktivacije moguće koristiti uslugu beskontaktnog plaćanja. Za aktivaciju se možete obratiti Kontakt centru OTP banke d.d., možete posjetiti najbližu poslovnicu OTP banke d.d. ili karticu aktivirati na najbližem bankomatu OTP banke d.d. Za aktivaciju beskontaktne funkcije Visa karticama nužno je dodatno provesti prvu transakciju na klasičan način – plaćanjem na POS uređaju, podizanjem gotovine ili upitom u stanje. Limit za beskontaktno plaćanje od 1. travnja 2020. godine, u skladu s preporukama HNB-a, a u svrhu dodatne zaštite klijenata prilikom korištenja POS uređaja na prodajnim mjestima za sve korisnike Mastercard i Maestro kartica bez autorizacije PIN brojem povećan je sa 100 na 250 kuna. Ova promjena limita za sada nije moguća na Visa karticama OTP banke d.d. zbog tehničkih postavki prilikom izdavanja. Trenutno banka nema u ponudi opciju povezivanja kartice uz NFC uređaje pa tako ni smartwach.
 

I na kraju, ako razmišljate o podizanju kredita, važno je da znate razliku između sudužnika i jamca. Sudužnik i jamac su pojedinci, institucije ili neko drugo tijelo koje zajedno s osobom koja je podigla kredit, tj. korisnik je kredita, solidarno jamče banci za redovitu otplatu kredita. Jamstvom, jamci i sudužnici daju pravo banci da u slučaju neredovite otplate kredita sa strane korisnika kredita, banka otplatu može potraživati od njih. Razlika jamca i sudužnika je što sudužnik povećava kreditnu sposobnost korisnika kredita, dok jamac ne povećava kreditnu sposobnost. Opće informacije o studentskom gotovinskom kreditu OTP banke d.d. i instrumentima osiguranja možeš pronaći ovdje.

Ako imate još bilo kakvih financijskih pitanja, bacite oko na stranicu Virtualnog savjetnika OTP banke d.d. i možda u moru tuđih pitanja pronađete odgovor na vlastite nedoumice. U svakom slučaju, Savjetnik vam je na raspolaganju u svakom trenutku.

FOTO: PIXABAY.COM