LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti za uštedu

5 promjena u dnevnoj rutini koje vam mogu uštedjeti novac

U nastavku donosimo pet savjeta uz koje ćete uspjeti nešto i uštedjeti.

U nastavku donosimo pet savjeta uz koje ćete uspjeti nešto i uštedjeti.

Sve više cijene pogađaju i studente, ali ipak postoji nekoliko načina da ponešto i uštedite (ili da barem ne potrošite sve na stvari bez kojih realno možete). U nastavku donosimo pet savjeta uz koje ćete uspjeti nešto i uštedjeti.

1. Pratite koliko trošite

Počnite zapisivati koliko trošite. Vjerojatno ćete uvidjeti kako svaki mjesec potrošite na nešto što vam zapravo ne treba. Izračunajte koliko biste uštedjeli ako izbacite nepotrebne stvari te, prije kupnje, razmislite koliko vam je toga uistinu potrebno.

2. Plaćajte gotovinom

Priznajemo, plaćanje karticom jednostavnije je i praktičnije, ali time ne dobijemo osjećaj koliko smo stvarno potrošili. Plaćajući gotovinom, fizički vidimo koliko smo dali novca i koliko nam je ostalo.

3. Zamijenite meso povrćem

Znamo, ovaj savjet zvuči kao Neka jedu kolače, ali uz cijene mesa, povrće je ipak nešto jeftinija opcija. Jedenje povrća ima mnoge prednosti, a ušteda novca jedna je od njih. Istraživanja su pokazala da vam izbacivanje mesa iz prehrane može donijeti uštedu od 5000 kn godišnje. Naravno, ne morate u cijelosti izbaciti meso, ali probajte nekoliko dana u tjednu.

4. U trgovinu idite punog želuca

Znamo sami po sebi. Gladni odemo u trgovinu, jede nam se sve živo što je na policama te, nakon toga, ne samo da smo poremetili svoj dijetni plan, nego smo i nepotrebno potrošili novce. Istraživanja su pokazala da gladni kupci potroše 60 posto više od onih koji siti idu u kupnju.

5. Smanjite odlaske u kafiće

Druženja uz kave i kava za van? To nas godišnje može koštati oko 8000 kn. Ne kažemo da se morate prestati družiti uz kave, ali potrudite se da barem jutarnje kave sami složite i pijete kod kuće.
FOTO: UNSPLASH