LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi studij medicine

Dolazi li studij medicine na Hrvatsko katoličko sveučilište?

Brojka upisanih studenata medicine uskoro bi se mogla povećati zbog otvaranja novog studija na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Brojka upisanih studenata medicine uskoro bi se mogla povećati zbog otvaranja novog studija na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu studenti bi odsad mogli upisivati i studij medicine. Dok ovu vijest potvrđuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a zeleno svjetlo uvođenju novog studija daje Agencija za znanost i visoko obrazovanje, mi smo odlučili potražiti konkretnije odgovore.

Na upit Agenciji za znanost i visoko obrazovanje za detaljnije informacije dobivamo odgovor:

– Agencija za znanost i visoko obrazovanje provela je dio postupka inicijalne akreditacije za izvođenje studijskog programa integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Medicina Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS) tijekom 2019. godine Temeljem provedenog postupka, stručno je povjerenstvo donijelo završno izvješće sa zaključkom da se predloženi studijski program prihvati. U skladu s tim, i ostalom dokumentacijom, Akreditacijski savjet AZVO-a donio je pozitivno mišljenje, a AZVO je uputio pozitivnu akreditacijsku preporuku Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO). S obzirom na to da je riječ o integriranom studiju, Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj također treba dati odobrenje za izvođenje studija.

Upit smo također poslali Ministarstvu znanosti i obrazovanja kako bi nam pobliže opisali koju zadaću moraju obaviti kako bi cijeli postupak doveo do provedbe studija medicine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja očekuje mišljenje o studiju medicine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu od Ministarstva zdravstva te prethodno odobrenje za izvođenje integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Medicina od Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj. Nakon zaprimanja navedenih dokumenata, Ministarstvo znanosti i obrazovanja pristupit će izradi odgovarajućeg akta u postupku inicijalne akreditacije predmetnog studijskog programa Hrvatskog katoličkog sveučilišta. 

Od Hrvatskog katoličkog sveučilišta pak nismo uspjeli dobiti konkretne odgovore poput upisnih kvoti studenata te detalja koje je potrebno znati prije početka provedbe nastave zbog kolektivnog godišnjeg odmora, no sada je bitno da budemo strpljivi i pričekamo mišljenje Ministarstva zdravstva te Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj koji moraju odobriti izvođenje integriranog preddiplomskog i diplomskog studija medicine.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje navodi kako je u okviru svojih ovlasti provela dio postupka, a sva će relevantna dokumentacija biti objavljena na mrežnim stranicama AZVO-a nakon završetka cjelokupnog postupka, odnosno nakon izdavanja rješenja MZO-a, te time možemo očekivati i konačne informacije o pokretanju studija medicine.

FOTO: FLICKR