LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predstavljanje knjige

Pođite na jedinstveno književno putovanje kroz Indiju i Pakistan

Okupljene u zagrebačkom književnom klubu Booksa očekuje zanimljiv književni događaj kakav dosad nisu imali prilike vidjeti.

Okupljene u zagrebačkom književnom klubu Booksa očekuje zanimljiv književni događaj kakav dosad nisu imali prilike vidjeti.

U ugodnom ambijentu zagrebačkog književnog kluba Booksa (Martićeva 14d) u srijedu, 14. rujna 2016. u 19 sati održat će se predstavljanje knjige Preko granica – pripovijetke o ljubavi, ludosti i ratu (Ibis grafika, 2016.), urdskog književnika Saadata Hasana Mantoa. Knjigu će predstaviti priređivač i prevoditelj Krešimir Krnic, a okupljene očekuje zanimljiv književni događaj kakav dosad nisu imali prilike vidjeti.

Saadat Hasan Manto (1912. – 1955.) dugo je slovio kao enfant terrible urdske književnosti birajući ponekad teme koje njegovi suvremenici i književni kritičari, a osobito dežurni dušebrižnici, nisu smatrali prikladnima za pristojnu lijepu književnost, Manto se tijekom cijelog svog književnog stvaralaštva borio s lažnim moralom i njegovim zagovornicima. Sasvim osobit, ali do kraja iskren, i u književnosti i u privatnim odnosima, izazivao je podjednako divljenje i zgražanje. U opusu koji obuhvaća preko 250 pripovijedaka, stotinjak radio-drama i brojne eseje o suvremenicima, Manto je dao presjek indijskog i pakistanskog društva u onim segmentima koji često ostaju sakriveni oku čitatelja. Više informacija o knjizi pronađite na poveznici.

O knjizi, Mantovu životu i djelu, politici i njenom odrazu u književnosti, prelaženju raznih granica – onih književnih normi, država i moralnosti – govorit će Krešimir Krnic, prevoditelj ove zbirke. Krnic predaje hindski, sanskrt i predmete vezane uz indijsku književnost i kulturu na Katedri za indologiju i dalekoistočne studije Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Dođite i pođite s nama na ovo jedinstveno književno putovanje kroz Indiju i Pakistan!

FOTO: IBIS GRAFIKA