LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Gitaristička invazija na Exit

Dolaze Cock Sparrer, Anti-Flag, At The Gates i Borghesia

Kultni bendovi potvrdili su svoje nastupe na Fusion i Explosive pozornicama Exit festivalima. Pogledajte tko će zabavljati brojnu publiku.

Kultni bendovi potvrdili su svoje nastupe na Fusion i Explosive pozornicama Exit festivalima. Pogledajte tko će zabavljati brojnu publiku.

Vladari žestokog punk i metal zvuka, duboko ukorenjenog u najdubljem undergroundu, dolaze u gitarske hramove Exit festivala, na Fusion i Explosive pozornice. Najbolji živi punk bend i jedan od najutjecajnijih street punk sastava ikada, Cock Sparrer bit će headlineri Fusion pozornice u subotu 9. srpnja. Punk zvuk će prvog dana Exita na Explosiveu braniti i kultni američki anti-establišment bend, Anti-Flag. Na istu pozornicu posljednjeg dana festivala dolaze sjajni At The Gates, a u beskompromisnom zvuku će im se u petak 8. srpnja na Fusionu pridružiti i začetnici EBM i elektronskog dark-rock zvuka na ovim prostorima, ljubljanski sastav Borghesia.

Jedan od najpopularnijih punk sastava na svijetu, Cock Sparrer, konačno dolazi na Exit Festival. Oformljeni još ranih sedamdesetih godina, na samom početku karijere su otkačili slavnog menadžera Sex Pistolsa, Malcolma McLarena koji je želio od njih napraviti zvijezde. Početkom sljedećeg desetljeća objavljuju legendarni Shock Troops, jedan od najutjecajnijih punk albuma ikada, a njihov veliki uspon kreće tijekom 90-ih kada izlazi Guilty as Charged.

Kontroverzni, aktivistički punk-rok bend, čiji zaštitni znak je obrnuta američka zastava, Anti-Flag, prvi put dolaze na Exit. Nastali u Pittsburghu, inspirirani političkim porukama grupa Dead Kennedys i The Clash,  početkom devedesetih napravili su "bum" na svjetskoj muzičkoj sceni, a njihovi raniji albumi For Blood And Empire, The Terror State i Underground Network  inspirirali su brojnu publiku širom svijeta da se pozabavi idejom socijalizma, antiratnim pokretom, kao i današnjim vodećim aktivističkim pokretom u Americi - Occupy. Anti-Flag se zalažu za radikalne promjene, društvenu odgovornost i slobodu izražavanja, borbu protiv kapitalizma, rata i bezumnog nacionalizma, čime se bavi i njihov deseti album American Spring,  koji je objavljen prošle godine

Glazbeni fenomen poznat kao Geteburški zvuk je svojim nastankom zauvijek izmijenio metal scenu svojim premošćivanjem i povezivanjem ekstremnog death metal zvuka i melodičnog heavy metala. Pioniri i tvorci geteburške scene, švedski sastav At The Gates bili su i ostali markirani kao ikone ovoga zvuka. Ovoga ljeta dolaze Petrovaradinsku tvrđavu da uzdrmaju Explosive pozornicu Exita.

Jedno od najznačajnijih imena slovenske scene u vrijeme stare Jugoslavije, uz Laibach i Pankrte, zasigurno je ljubljanski sastav Borghesia koji se smatra začetnikom EBM i elektronskog dark rock zvuka na ovim prostorima. Bend koji je, kako mnogi kažu, išao daleko ispred svog vremena, oformljen je još 1982. Svojom pojavom izazvao je brojne reakcije javnosti, a na scenu su se vratili 2009. godine, osvježivši svoj stil mnogim novim motivima i idejama.

FOTO: FACEBOOK