LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tamara Kordovan

Život je kratak, pojedi batak

Kao osoba s ograničenim budžetom jer studentske su satnice male isto kao i stipendije, nema posla, država je u banani, idem u "birtiju" popit pet piva jer mi je život užasan i nemam love, odlučila sam vam predstaviti najbolje namirnice i jela iz studentske kuhinje jer znam da to svakom studentu dobro dođe.

Kao osoba s ograničenim budžetom jer studentske su satnice male isto kao i stipendije, nema posla, država je u banani, idem u "birtiju" popit pet piva jer mi je život užasan i nemam love, odlučila sam vam predstaviti najbolje namirnice i jela iz studentske kuhinje jer znam da to svakom studentu dobro dođe.

Svi mi znamo što znači biti student. Možda trenutno, možda si jednom, a možda nikad nisi studirao, ali znaš barem otprilike. Ako ne znaš, niti si možeš predočiti značenje ove riječi, vjerujem da odlično znaš raspolagati novcem, totalno si organiziran, kao i sve tvoje nastavne i izvannastavne aktivnosti. Zdravo se hraniš, imaš super ljubavni život te vremena za obitelj i prijatelje svaki dan, volontiraš u raznim udrugama, nikad nisi pod stresom niti si umoran. S cimerima navečer piješ topli čaj, jedeš muffine s komadićima čokolade i borovnice dok ste okupljeni oko vatre i raspravljate o knjigama Franza Kakfe. Kafka nije izravno povezan uz ovaj tekst, ali mi se rimovalo pa rekoh zašto ne. Isto tako, sve gore navedene stvari znače da vjerojatno ili ne postojiš ili si Azijat, a ja stvarno ne vidim zašto bi onda čitao ovo.

Kako god, ako se gore navedene stvari odnose na tebe, slobodno prestani čitati odmah, jer ćeš mi se onda javiti u komentarima i popljuvati me kako ti to sve uspijevaš što je superlijepo za tebe, ali 99,99,99% studenata koje ja znam, a znam barem sebe, ne funkcioniraju na ovaj način.

Student, imenica, muški rod – konstantno umorna osoba pod stalnim stresom koja primarno studira (barem prema papirima), loše balansira s trokutom učenje - život - novac, piramidom prehrane i najčešće svim ostalim stvarima u životu koji stoje u trokutastom, četverokutastom ili bilo kojem drugom kutastom obliku – ovo je jedna gruba definicija koju sam upravo izmislila.

Znam da dosad niste mogli pretpostaviti na što ću se fokusirati u ovoj kolumni jer ni ja nisam znala zbog mojih velikih kognitivnih sposobnosti, ali me inspirirao smrad purećeg batka koji sam stavila u pećnicu prije sat vremena, kojeg mi je mama spakirala da se eto nađe, jer mame sve vole spakirati da se, eto,nađe. Eto, mama, našla sam pureći batak, još nije pečen.

Kao osoba s ograničenim budžetom jer studentske su satnice male isto kao i stipendije, nema posla, država je u banani, idem u birtiju popit pet piva jer mi je život užasan i nemam love, ja ne jedem često pureće batakove, pa sam vam odlučila predstaviti najbolje namirnice i jela iz studentske kuhinje. Znam da će to svakom studentu dobro doći, a internet mi kaže da se pureći batak peče najmanje dva sata, tako da imam još fore. 

Počnimo:

Junk food/gotova hrana – najbolji prijatelj svakog studenta. Tko ima vremena za kuhanje između trčanja s posla na faks pa na trening pa doma dođeš u 00:30 h, a iz stana si izašao u pola 6 ujutro? Pizza je 10 kn, kebab je 18 kn, a program mršavljenja možeš nabaviti već danas po niskoj cijeni od 14 599,00 kn. Junk food možeš naći na svakom uglu grada u bilo koje doba, osim ako ti je faks na Borongaju onda mi te iskreno žao jer ćeš ostati gladan kao ja svakog ponedjeljka i utorka od 15 – 19h.

Tjestenina ili riža – najbolji prijatelj svakog studenta. Iza junk fooda. S njima možeš sve, možeš ju skuhati u vodi ili mlijeku, dodati tunu, sos od rajčice, povrće, burek, popržiti je na maslacu ili samo začiniti. Ova su jela apsolutno odlična jer za 3,59 kn dobiješ količinu za nekoliko obroka što je divno i godi tvom novčaniku, naročito krajem mjeseca. Svatko od nas ima negdje vrećicu riže koju čuva za “ono” doba u mjesecu."Ono" doba je kad se ujutro premišljaš hoćeš li danas uopće izlaziti iz stana i otići na faks, jer nemaš prebijene pare, a moraš pojesti nešto ako trošiš energiju na kretanje. Ako ostaneš doma gledati seriju, to je tehnički ušteda jer ne trošiš energiju pa ti ne treba hrana. Nema na čemu na ovoj jednadžbi, vjerujem da će ti poslužiti kao odlična izlika jednom.

Jaja – Jaja su naj... ne, neću krenuti u tom smjeru. Jaja nisu najbolji prijatelj svakog studenta pogotovo ovih dana u našoj državi. No jaja su inače super. Ima barem 3 načina na koje ih možeš spremiti i svaki je dobar. Ukoliko zagusti pa ti iskoči osigurač kao meni neki dan, možeš ih jesti sirova, ali trenutno ti to ne preporučam. Bolje grickaj sirovu tjesteninu umjesto kokica dok gledaš film. Vjerojatno ćeš ostati bez zubi što je isto pozitivno jer je kašasta hrana jeftinija od krute pa si opet uštedio. Nema na čemu vol 2.

Juhe iz vrećice – svi ponekad trebamo zdravi, kuhani obrok, što bi rekli naši stari “na žlicu”. Gdje ćeš bolje od juhe iz vrećice koja je najmanje nutritivno jelo u povijesti čovječanstva. Ali to nije bitno jer je jedan tanjur dovoljan da se najedeš za cijeli dan.

Kruh – I to bijeli. Jer je najjeftiniji, dobiješ kilu kruha koja ti potraje nekoliko dana. Ne spriječi te čak ni činjenica da je već drugi dan tvrd kao kamen i da ti se mrvi po cijeloj kuhinji, sobi, stanu, volji za životom. Dobro je ako imaš cimericu koja može sa usisivačem trčati za tobom dok obrokuješ pa štedite vrijeme za čišćenje i novac u već nekom obliku, a i dobar je teambuilding. Ako nemaš usisavač, poslužit će metla. Ako si ti cimer/ica koja hoda i čisti za nekim tko mrvi po cijelom stanu, jednostavno izaberi oruđe kojim lakše možeš umlatiti krivca, a da djeluje slučajno.

Ajvar, pekmez, zimnica – ovo valjda svi nosimo od kuće. Ako nisi donio od kuće, onda ti je donijela cimer/ica/ docimer/ica/ prijatelj/ica. Ajvar i pekmez najbolji su dodatak kruhu jer imaš osjećaj da jedeš nešto. Kiseli krastavci, paprika i cikla spadaju pod salate pa možeš pričati ljudima kako je tvoje tijelo hram i kako se hraniš zdravo te radiš jogu na vrhu planine u pet ujutro. Onda kada se sunce budi kupajući zrakama tvoje zdravo tijelo u tajicama dok ostatak svijeta još spava i sve je mirno. Ili možeš priznati da jedeš kisele krastavce dok jedva blejiš u monitor u pet ujutro jer si odlučio odgledati sezonu serije u jednoj noći, nisi otišao spavati kad si trebao, a predavanje ti je za dva sata.

Palenta/griz – ne volim niti jedno niti drugo, ali imam u zalihama barem dvije vrećice jer znam da će trebati jednog dana kad ostanem bez riže i konzervi.

Kobasica, šunkica, pršut, svi drugi suhomestani proizvodi - Takozvana hrana za bogove. Je li ti stvarno potrebno drugo objašnjenje?

Konzervirana hrana – s obzirom na to da nikad ne znaš kada će biti smak svijeta, jer nas svaka dva mjeseca obavještavaju da će uskoro, i s obzirom na to da moje studiranje izgleda kao zombi apokalipsa, dobro je biti spreman. Da ti ukratko pojasnim, skrivam se u mračnoj sobi, jedem konzerve da ne moram izlaziti van i bježim od ljudi koji žele imati ikakve veze s mojim mozgom.

Sve navedene sastojke naravno možeš kombinirati, ali ne odgovaram za posljedice miješanja griza, ajvara i graha iz konzerve. Ako nemaš pojma što je ovo sve, jer imaš spreman ručak svaki dan ili posjećuješ menzu redovno i nemaš potrebu kuhati si sam, jako mi je drago zbog tebe. Mislim da je ovo jedina nesarkastična rečenica u cijelom tekstu.

Nedavno sam imala super recept na stranici na fejsu koji vjerojatno nisi vidio jer ni ne znaš da imam stranicu na fejsu, jer koga boli briga. E pa, ako te zanima recept za super studentski polač, samo klikni na poveznicu. Ne moraš lajkati jer to nije poanta ove samopromocije. Poanta je da sam htjela taj recept zalijepiti ovdje, ali bi kolumna onda bila predugačka i nitko je ne bi htio čitati, što je tužno jer je stvarno okej ispala. Isto kao i polač. A možda ti recept dobro dođe za nenadane posjete obitelji i prijatelja koji će otići čim ga zgotoviš i pustiti te na miru, nikad ne znaš.

Idem sad, gotov mi je batak. Ne moj, pureći.

FOTO: TUMBLR