LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
KOLUMNA

Zašto tetkama treba zabraniti korištenje Facebooka?

Koriste li vaše tete Facebook? Jeste li ih blokirali i zašto jeste?

Koriste li vaše tete Facebook? Jeste li ih blokirali i zašto jeste?

Davno su prošla vremena kada su društvene mreže bile rezervirane za tinejdžere i mlade u ranim dvadesetima. Zadnjih godina svjedočimo pojačanoj Facebook aktivnosti raznoraznih roditelja, baka i djedova, stričeva, neoženjenih susjeda i jedne osobito zanimljive internetske vrste, fejs tetaka. U 8/10 slučajeva blokirane su od strane svojih nećaka, aktivnih korisnika društvenih mreža. Znate li zašto? Jesu li im nepravedno uskraćene slike s promocija i mogućnost komentiranja: „Jel' to momak?“ na svaku objavu s osobom suprotnog spola?

Rasprava u poduzetničkoj grupi: „Dobar student zapravo gubi vrijeme na fakultetu”


Kako prepoznati fejs tetku?

  • Osoba od cca. 45 godina može imati i nećake i Facebook, no to ju ne čini fejs tetkom. O.G. fejs tetka ima mutnu profilnu sliku, po mogućnosti 15 godina staru, s okvirom od srca, zvjezdica i sličnih grafičkih elemenata oko glave.
  • Prava fejs tetka svaki dan podjeli barem dva motivacijska citata s opskurnih stranica. Kvaliteta slika ne smije prelaziti 1 Mb. Bonus bodovi tetkama idu za dijeljenje jeftinih i perverznih šala koje „nitko ne kuži“.
  • Jednom tjedno od fejs tetke dobiješ poruku i/ili poziv s upitom: „Što ti meni ništa ne lajkaš?“.
  • Svađa se u komentarima ispod objava članaka na stranicama portala, osobito ako se u člancima spominju Severina, Rozga, Danijela Martinović i ostatak istaknutih žena hrvatske javne scene.
  • Komentira „cijena“ ispod slika odjeće, obuće, posuđa i posteljine stranica koje zarađuju preprodajući jeftinu robu s AliExpresa.
Zašto su fejs tetke na lošem glasu?

Prvi i najveći razlog je susramlje, ilitiga cringe. Nitko ne zna osramotiti nećaka kao tetka. Navodimo neke od najčešćih komentara ispod slika nedužnog obiteljskog podmlatka:

Gimnazijalac podijelio dilemu oko upisa fakulteta, razvila se živa rasprava na društvenim mrežama


  • „Šta to piješ? Sad ću te reć materi!“ na sliku iz izlaska.
  • „Oho, koji/a od ovih ti je dečko/cura?“ na sliku s osobom suprotnog spola.
  • „Malo si mi se udebljala/smršala!“ na bilo koju novu sliku.
  • „Ja ti pelene mijenjala, a vidi ga/ju sada!“ opet na bilo što novije.
  • „Pozdravi svoje. Jeste spremili zimnicu? Kakvi su krompiri ove godine? Pošalji štogod tetki.“ na random objave.
Treba li tetkama zabraniti korištenje društvenih mreža?

Zašto su tetke na fejsu toliko „omražene“? Zato što im nedostaje nešto što smo mi koji smo pratili postupni razvoj društvenih mreža imali, a to je razumijevanje njihovog napretka i širine. Svaka društvena mreža ima svoja službena i neslužbena pravila ponašanja koja su mladi do nekih 30 godina starosti nesvjesno usvojili. Tetke su druga priča, one su došle „na gotovo“ i nesvjesno krše pravila ponašanja.

Na društvenim mrežama širi se novi virus: Dovoljno je samo unošenje korisničke lozinke


Ipak, drage tetke, mi vas volimo! Nitko vam ne može zabraniti korištenje društvenih mreža, no molimo vas, razmislite malo prije nego što omiljenog nećaka osramotite pred njegovih 200 online prijatelja. Trebat će vam netko ići u trgovinu kad još malo ostarite.
IZVOR: STUDENTSKI.HR
FOTO: STUDENTSKI.HR