LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Gabrijela Čuljak: Prije turskih sapunica

Tu eres una pokrita deskrasjada – neke druge serije

Gledali smo Zabranjenu ljubav i Marisol. Bilo je to vrijeme kada smo španjolski učili iz sapunica i kad je Zabranjena ljubav bila najbolja serija ikad. Bilo je to vrijeme kad je druga smjena u školi značila doručak i reprize američkih serija na TV-u.

Gledali smo Zabranjenu ljubav i Marisol. Bilo je to vrijeme kada smo španjolski učili iz sapunica i kad je Zabranjena ljubav bila najbolja serija ikad. Bilo je to vrijeme kad je druga smjena u školi značila doručak i reprize američkih serija na TV-u.

'Ko o čemu? Dijete iz devedesetih o serijama.

Danas kada uzmete daljinski u ruke i prođete po programima, nerijetko se čuje onaj uzdah – aah, opet glupa IstaMbulska nevjesta. Napeta turska glazba nije baš svima napeta, a kad se komšin'ce skupe pred dvorištem, pričaju o tome kako je Faruk saznao da mu je ovaj mali sin (ne gledam seriju, OZBILJNO), al' da malom nije drago jer je njemu onaj neki drugi cijeli život bio ćaća i tu onda nastane dilema – kud mu ovaj nije rekao ranije.
Svemu tome ne doprinosi činjenica da je prije NEVISTE Čista ljubav i kad god prebaciš na nju, uvijek ona mala Maša nešto plače, histerizira, lomi se. Ona pak zna tko joj je ćaća, al' ima malo zeznutu majku pa ima pravo imati različite promjene raspoloženja 90 posto serije. Svaka čast svakom, kvaliteta i gledanost jedne i druge je opravdana, ali ima nas kojima one nisu đir. I okej. Svatko voli nešto. Ali ja bi osobno više onih starih serija, znate ono kad Will Smith u Princu iz Bel Aira pleše i ruga Carltona za visinu ili kad se dadilja Fran dere: Hi, Mr. Scheeeeffieeeeld.

No da se ne bi uhvatili samo stranih, idemo mi prvo ove naše.
Jer, mislim, halo, američko tržište, vi nemate Zabranjenu ljubav.
Vi NEMATE Danijela i Petru koji se vole, al' skuže da su brat i sestra BLIZANCI. Zamisli pehčine. I onda uz to sve imate nadobudnog Bornu, Štefa direktora koji voli potegnuti čašu, Viktoriju koja je Štefu direktor, a mogla bi naplaćivati ubijanje pogledom jer je to valjda jedino što radi cijelu seriju. Tu je i kontroverzna obitelj Bibe i Josipa koji imaju dileme u braku, kćer im nema sreće u ljubavi, a sin Matija je prati u stopu. Mislim, on se ne zaljubi u sestru blizanku, ali je tu Lana koja je cijelu seriju na nekim drogama i stvarno je kidanje kako cijelu stvar odradi. Još uvijek haraju internetom snimke njezinog nabavljanja tabletica. No nije sve tako sivo, tu je uvijek Nada, duhovni vođa koji izvuče cijelu situaciju. Da nije Nade i njene kafane, serija ne bi imala smisla. 
I ovo nije sve, ovo je samo mali dio ove kontroverzne priče. A ako mislite da ju ne volim, prevarili ste se. Pogledala sam svaku epizodu. I naravno da i dalje na youtubeu upišem Hamdiju i njegove zavodničke scene. Jer je najsmješnija stvar ikad. 
 
 

 

Ima tu još hrvatskih bisera, kao što su Ljubav u zaleđu i Dolina sunca, ali neka ovaj put Forbidden Love uzme glavno svjetlo pozornice. 

Ova lista ne smije proći bez meksičkih sapunica zbog kojih ljudi vjerojatno ne vole turske jer nemaju ono slavno TU ERES UNA DESKRASJADA. Da je Faruk u meksičkoj sapunici, mali bi vjerojatno bio sin od njega i sluškinje koja je pristala raditi u toj kući da viđa malog, al je gazdarCa UN POKRITA pa ju usput maltretira.
Marisol je kultna meksička sapunica. Kontroverzna priča o ženi koja je šiškama prekrivala ožiljak i onda je otišla, vidjela malo svijeta i vratila se kao nova osoba. Zamislite, svima je bila totalno neprepoznatljiva. Doslovno nisu skužili tko je žena jer je napravila najveći makeover ikad – MAKNULA JE ŠIŠKE S LICA. Druga osoba, ja mislila promijenili glumicu, ozbiljno.

Tu je i Otimačica, Esmeralda i kultna Rubi, ludo žensko. 

Koliko god zvučalo besmisleno, nama je sve to tada itekako imalo smisla. Ili barem našim mamama, tetkama i ujnama, pa je bilo super i nama. 

Ali ono što ja najviše povezujem sa serijama, druga je smjena u školi, doručak i reprize američkih serija na TV-u.
Jer su one stvarno bile dobre.

Puna kuća
Obiteljska priča prožeta s milijun emocija koja daje sliku nešto malo drugačije obitelj. Danny Tanner je udovac koji tri kćerke odgaja uz pomoć šogora Jesseja Katsopolisa, u čiji izgled i karizmu smo valjda sve bile zaljubljene, i najboljeg prijatelja Joeya Gladstona čiji nas je smisao za humor redovito oduševljavao. Ova obitelj prolazi kroz sve moguće faze tri kćeri, a super je i kad se Jesse oženi te dobije blizance Nickyja i Alexa koji su i dalje najljepši klinci koji su ikad bili na TV-u. U ovoj seriji se pojavljuje i slavni Steve Urkel u nešto karizmatičnijoj ulozi, kao dečko kojeg je DJ upoznala. A ako ne znate tko je Steve Urkel, zakinuti ste za najjaču seriju i najupečatljivijeg lika ikad.

Pod istim krovom
Priča o afroameričkoj obitelji koja živi u Chicagu. Serija glavni fokus na početku stavlja na život Carla Winslowa i njegove obitelji – žene Harriette, sina Eddieja, kćeri Laure, najmlađe kćeri Judy i kasnije posvojenog sina 3J-a. Priča je fora i zanimljiva, a postaje još zabavnija kad se u kuću pored doseli Urkel i zaljubi se u pametnu Lauru. Njegov glas se i dan danas imitira, a mislim da je to bila najbolja ljubavna priča na TV-u. Jer tko nije htio da se Laura zaljubi u Stevea, bez obzira koliko je iritantan i dosadan nekad bio. Nemojte pokušavat kod kuće.

Princ iz Bel Aira
Will se useli kod tetka Phila u raskošnu i lijepu kuću, k njegovoj obitelji koja zrači uspjehom i gotovim savršenstvom. Will je poslan kod njih jer je napravio još jednu glupost u nizu. Unosi u njihovu obitelj kaos popraćen predobrim smislom za humor. Zbog toga ga i pamtimo. Phil valjda cijelu seriju mrači na Willove postupke, a njemu se živo bip bip te ga uglavnom zeza za njegovu kilažu. Sin Carlton je znatno niži od Willa pa mu je to otvorilo vrata za fore na Carltonovu visinu ili bolje rečeno nevisinu, a ne nestaje mu ni inspiracije kada sestričnu Hillary zeza jer sve shvaća doslovno. Odnos koji je u toj seriji najposebniji onaj je između Willa i njegove sestrične Ashley. Ona se na njega ugleda, s njim razgovara i on je savjetuje. Dobrim ili lošim savjetima, upitno je, ali kakvi god da bili, uvijek nekako uspiju izvesti svoju čaroliju. 

FOTO: Giphy

Gilmore Girls
Priča o samohranoj majci Lorelai i kćerki Roy koje kroz život idu zajedno, a na putu se susreću s problemima svakodnevice. Uvijek me fasciniralo kako Roy ima smirujući glas i kako je ona podrška svojoj majci, kao što je majka njoj. Kod njih uvijek sve eskalira u velikoj količini ljubavi.

Prijatelji
Bila bi svjetska sramota da ova lista prođe bez Prijatelja. Mnogi od nas, kao i ja sama, smatraju kako je prijateljstvo, nakon obitelji, najbitnija stvar na svijetu. Osobito mi je drago jer je napravljena serija upravo o tome pa smo tako i preko televizijskih kanala imali prilike naučiti nešto o pravim prijateljima. Glavni likovi su, kao što i ptice na grani znaju, Rachel, Monica, Joey, Phoebe, Chandler i Ross. Nema potrebe opisivati sadržaj jer su rijetki koji za ovu seriju ne znaju, ali moram istaknuti neke stvari koje su mi bile posebne. Phoebe i njezin mir u svijetu stav, ljubav Chandlera i Monice, Joeyevo opravdano ili neopravdano samopouzdanje, prijateljstvo Monice i Rachel, trenutak u posljednjoj epizodi kad Rachel i Ross napokon budu zajedno kao normalni ljudi, razlika između Phoebe koja je vrckava glazbenica i Monice koja je apsolutni perfekcionist, ali i slaganje bez obzira na te razlike, Rossova nespretnost i odličan smisao za humor koji ga uvijek izvlači. Ali najviše od svega onaj kauč u kafeteriji na kojem ova ekipa uvijek završi, i na kraju dana, šta god da im se desi, sve bude okej, jer su... pogodite što? Pravi prijatelji.


FOTO: Giphy

Beverly Hills
Serija iz davne 1990, imitirana do 2000. godine, osvojila je srca tinejdžera jer je o njima i bila. Kada bih išla detaljno prepričavati sadržaj, pogubili biste se odmah na početku. Parovi se stalno izmjenjuju. Ovo je američka verzija meksičke sapunice. Tu su se voljeli, mrzili, distancirali i gradili najveći ljubavni kaosi ikad. Brandonova sestra Brenda bude s Dylanom, pa Dylan bude s Kelly, pa Kelly bude s Brandonom, pa se skoro vjenčaju, pa ipak skuže da ne bi, pa se Kelly i Dylan ponovno spoje. Sve su to srednjoškolske ljubavi i prolazne zaljubljenosti koje je svatko od nas u životu, posebno u tom tinejdžerskom razdoblju, imao. Pa nije bilo teško gledati ju jer je bilo – netko zna kako se osjećam, bez obzira na to što se radilo o likovima iz neke serije. AJME, jadna Kelly, mi bi se sigurno skontale - reće tinejđerica koja svijeta vidjela nije. Ali tada je to bilo sasvim okej.

Seinfeld
Jerry Seinfeld je najspecifičniji lik svih vremena. On je i inače bio komičar pa skečevi u seriji nisu bili apsolutno ništa čudno i svaka epizoda je upravo njegovim skečem počinjala. U paketu je uvijek nekako dolazio s Georgeom Costanzom, a tu je i susjed Kramer i Seinfeldova bivša djevojka Elaine. Seinfeldov stan je kao kolodvor pa svatko od njih malo-malo kod njega svraća s nekom novom dogodovštinom. Meni je definitivno najdraži Monk's Cafe u kojem ekipa doručkuje i scene tamo su mi ostale u najvećem sjećanju.

Bračne vode
Bez puno filozofije, ekipa, bacite pogled dolje.
Bundy je valjda svaku drugu epizodu isprobavao ovu metodu:

FOTO: Giphy

A najbolje je funkcionirao sam. Doduše, u društvu televizije, koja mu je bila draža od supruge.
Uvijek u istoj dobroj pozi:

FOTO: Giphy
 
Sex i grad
Priča o četiri prijateljice koje pričaju o modi, seksu, muškarcima, uspjesima i neuspjesima. Najistaknutija je Carrie Bradshaw čiji su lik mnoge djevojke imitirale u stvarnom životu. Kolumnistica u kontroverznim vezama koja prolazi kroz milijun emocionalnih stanja, zaljubljenica u cipele, modno osviještena, s cigaretom u ruci i osmijehom koji rijetko jenjava. Ostale prijateljice isto imaju svoj đir. Samantha je uglavnom prikazana u eksplicitnim scenama i kroz cijelu seriju najviše priča o seksu i izgledu, ali ostavlja dojam samouvjerene žene koja svojim stavom pokazuje što znači biti moćna i furat ono Ma briga me!. Charlotte joj je uglavnom suprotnost, igra lik pouzdane žene koja želi brak i djecu te je uz to sve najemotivnija u seriji. Prikazana je kao osoba koja velik dio serije traži onu pravu, istinsku ljubav i to joj naposljetku i uspije. Miranda prikazuje jaki karakter izgrađene žene koja juri za karijerom. Nije isprazna, ne gleda ljude i stvari svisoka i poprilično je prizemljena. Njezin lik vrti se oko veze sa Steveom s kojim ima dijete i s kojim naposljetku završi. Ove četiri djevojke voljeli smo gledati zbog uzbudljivog života u New Yorku, istančanog stila za modu, ali i kontroverznih situacija u kojima su se često nalazile, uglavnom s muškarcima. 


FOTO: Pinterest

Dadilja
Na kraju ostaje kontroverzna Fran, dadilja koja se zaljubi u svog šefa. Za ovu seriju je sasvim dovoljno pogledati dolje priložene GIF-ove.

Fran je glasna, temperamenta i uvijek nedostižna:

FOTO: Giphy

A najdraže mjesto bio joj je ured Mr. Schefielda. Stol je, naravno, najudobniji za sjedenje, a ova scena ne prolazi bez hejterskog pogleda C. C. Babcock.
Schefield je jedan poprilično strpljiv čoek, to mu moramo priznati.

FOTO: Giphy
 
Osim ovih opisanih, tu je još i, naravno, Obitelj Soprano, Baywatch, nešto kasnije nastali Prison Break i Simpsoni te Mr. Bean. Naravno, ima ih još mnogo, mnogo više.

FOTO: Giphy

Nadam se da ste se prisjetili nekih dobrih televizijskih vremena i da su vam probudile dobra sjećanja. Ja se i danas znam vratiti na neke stare epizode. Posebno od Marisol. I dalje se trudim skontati kako je napravila onoliki makeover. Zamisli da se Faruk s njom spetljao.

FOTO: PIXABAY