LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Luka Basa

Toples baba i ostali ljudi koje ćeš susresti na plaži

Ponekad poželim da imam ručnu bombu. I zabijem im je u dupe. Ponekad poželim da me nema. Ponekad. Dotad, nažalost, slušat ću te krikove i psovanja kad netko pošprica tu modno osviještenu curku koja je baš prije kupanja oprala kosu i sad ju ne želi smočiti.

Ponekad poželim da imam ručnu bombu. I zabijem im je u dupe. Ponekad poželim da me nema. Ponekad. Dotad, nažalost, slušat ću te krikove i psovanja kad netko pošprica tu modno osviještenu curku koja je baš prije kupanja oprala kosu i sad ju ne želi smočiti.

Sredina je sedmog mjeseca a ja svaki sati, svaku minutu i sekundu slušam priče i čitam tekstove o nogometu. Ohladite malo ljudi. Izađite van na sunce, sunčajte se, serite u prirodi, obrišite dupe s liščem ili tako nešto slično. Odite na plažu! Da, odite na plažu. Evo ja prethodnih 5 dana jutro, popodne i večer provodim na plaži. Brčkam se, sunčam i uživam. Ne razmišljam baš previše o ničemu. Malo skeniram ljude kad nakon sat vremena upijanja sunčevih zraka podignem glavu. Ima se što i za vidjeti. Izdvojit ću vam ih par, pa danas odvojite 5 minuta vremena i umjesto članka o nogometu pričitajte nešto o ljudima na plaži. 

Odmah na početku, rekli bi dito u glavu da sebe klasificiram kao pržitelja. Da, ja sam onaj koji se bućne dva, tri puta, izađe van i krene se mazati svim mogućim mazalicama. Ja sam onaj kojeg nervira kad mu netko na minutu zakloni sunce. Ja sam onaj gospe ti gle ovog al se namaza tip. Hoću imati boju kao Kanye West. Što bi k vragu moglo biti loše u tome? 

Osim mene, vječno namazanog i sjajnog tipa, tu su i neki drugi zanimljivi ljudeki. Bar iz moje perspektive.

Priljepci 

Počet ću s ovim nepoznatim osobama zvanim priljepci. Znate ih, to su oni koji će se naguziti dva centimetra do tebe čak i kad si ti jedina osoba na plaži. Zar i ti sine Brute?! Usput će pokušati započeti neku konverzaciju s vama, najčešće konstatirajući kako je more toplo. Nemoj srat Sherlock, da mi ti to nisi rekao stvarno ne bih primjetio.Ajde sad gibaj 100 metara od mog ručnika. Ako se slučajno malo pomaknete od priljepka, ne brinite, pomaknut će se i on prema vama. Nije voajer, pedofil ili tako nešto slično. Jednostavno osoba koja se mora naguziti do vas bez pretjerano ''opavdanog'' razloga. Možda samo želi s nekim popričati na plaži.

Unajmite si sobu parovi

Ne govorim ovo zato što sam solo, ali stvarno ljudi, muškarci, žene, klingonci unajmite si sobu! Ili odite na nudističku plažu i seksajte se pred svima. Ma još bolje, dogovorite neki grupnjak. Eto vam ljetne avanture. Cici mici pici parove koji gmižu jedno po drugom stvarno ne mogu podnijeti. I kad ih ne vidiš, čuješ ih. Čuješ to komešanje mora, pucanje mjehurića kad dečko curi malo digne donji dio kupaćeg, a ona kao slučajno  jer joj je neugodno prdne pa ukvari ''romantiku.'' Nakon što izađu iz mora krenut će se mazati kremama i zavlačiti ruke jedno drugom na sva mjesta koja su pokrivena kupaćim. Kako slatko? Ne. Unajmite si sobu i radite sve to i još više u četiri zida.

Nadrkane matere s djecom

Ne znam da li da puno pišem o njima. Nema se tu što reći. Mater je nadrkana jer je radila jutarnju smjenu, došla kući, skuhala ručak, a onda još morala otići na plažu jer su joj djeca doma skakala po glavi. I eto ti kulminacije nadrkanosti. Na plaži. Dok ti pokušavaš uživati ona trči za djecom psuje im sve po spisku, lupa triske i vuče po plaži. 

Ante vrati se u plićak! 

Ante uzmi plivalice! 

Ante izađi malo van iz mora! 

Ante rekla san ti nešto! 

Ante pičkaaa ti materina je l' ja moran prid cilon plažon vikati! Ajmo kući! Aj' van iz mora odmaaaaa! 

Poljaci i Česi s frižiderima 

Mislio sam posebno pisati o turistima na plaži. No već sve znate o njima. Znate kako Poljaci i Česi doslovno na ljetovanje dovuku kauč iz kuće. Na plažu stižu s pet onih prijenosnih frižidera (ili kako se to već zove), znate one plave kutije s ručkama. Whatever. Onda krenu izvačiti paštete, salame, malo janjetine, pomidora i tako. Svašta se tu nađe. Doručak, ručak i večera. A meni kruli trbuh... 

Nemoj me špricat i neću močit kosu cure 

Fuuuuj morska trava! Ajmeeee morski k...rastavac! Isuse daj me nemoj špricat! Neću močit kosu! Debiluuu!

Kme kme ble! - ponekad samo to čujem. Ponekad poželim da imam ručnu bombu. I zabijem im je u dupe. Ponekad poželim da me nema. Ponekad. Do tad, nažalost ću slušati te krikove i psovanja kad netko pošprica tu modno osviještenu curku koja je baš prije kupanja oprala kosu i sad ju ne želi smočiti. Bitno da je i nokte isto nalakirala ali njih će smočiti. No dobro, svatko radi što hoće. Svatko viče kad vidi morski krastavac. If you know what I mean. 

Toples baba

Ne znam prati li mene možda takva karma, ali, sunce mu žarko, svaki put se iza mene na plaži, točno u hladu ispod nekog borića smjesti toples baba. Da, veliki sam fan obješenih prezrelih kruški. Baš jesam. One su mi omiljeno voće. A i svima na plaži vjerojatno. Evo ne znam stvarno. Kud neće ove đevojke ispod tridesete da idu u toples. Nisam pametan. Možda s godinama žene postanu hrabrije pa se okuraže skinuti gornji dio kupaćeg. Nemam ništa protiv, niti osuđujem, ali stvarno nije lijep prizor. Stvarno nije. Koliko god se trudio izbrisati ga iz glave, ne ide... 

Prdonja u plićaku

Osim one cure kojoj dečko u moru skida donji dio kupaćeg pa joj pobjegne prdac, tu su i starci koji se dođu isprditi u plićak. Zašto? Ali zašto? Plivaš pola sata, u pizdi materinoj si negdje u dubini i čuvaš tih pet prdaca baš za plićak. Gledajte to kao neki 50:50 prdac. Pošto im je pola dupeta u moru, a pola viri van. Nit smrdi nit miriše prdac. Ajde da je Tihomir u pitanju, ali oni stvarno otegnu Zvonimira. 

Vječno nemirni kupači 

Oni su uvijek tu. Kao jesen u pjesmi Dobriše Cesarića. Ako ulaziš u more, očekuj da će skakati oko tebe kao kitovi. Ako si se taman lijepo smjestio na ručnik i sunčaš se, oni će graditi kule od pijeska, a zatim ih rušiti bacajući sav pijesak na tebe. Jebiga, pijesak pomiješan s mazalicama za sunčanje možeš oprati jedino da sve namočiš i skineš. Uništiš ono malo boje što si uhvatio tih 15 minuta dok te nisu sjebali s pijeskom. 

Zebre

Zebre znate. Mislim na bauštelce, naravno. One koji cijelo ljeto ne mogu izravnati boju na rukama, licu i dijelu nogu s ostatkom tijela. Ma koliko se trudili, jednostavno ne ide. S trbušinama koje su boje paškog sira i pivom u ruci oni većinom tako tumaraju plažom ne znajući zašto su se zapravo tu i našli. 

I to vam je to, lipi moji, od današnjeg izvještaja s plaže. Ima tu još svakakvih pojava i odjava. Ovo su većinom neke koje meni zapnu za oko i nažalost za uho. Sad svi hitro ručnik na rame i na plažu. Ja znam tko hoće. Pozdrav! 

FOTO: PIXABAY