LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Petar Erhatić

Tko su bili trendseteri (influenceri) 20. stoljeća?

Oni su imali svoj stav i iako su ih mučile vlastitie nesavršenosti kojih se nisu sramili, uvijek su zračili autentičnošću te iznova oduševljavali.

Oni su imali svoj stav i iako su ih mučile vlastitie nesavršenosti kojih se nisu sramili, uvijek su zračili autentičnošću te iznova oduševljavali.

Elvis Presley i Marylin Monroe poznata su lica i danas, no znaju li mladi za velika glumačka imena kao što su bili James Dean, Alain Delon, Marlon Brando, Romy Schneider ili Clark Gable? Upravo su oni odgojili generacije glumaca kao što su Robert De Niro, Al Pacino, Leonardo DiCaprio i još mnoge druge, a mogao bih beskonačno nabrajati generacije glumaca i trendsetera poslije. Mladi danas konzumiraju brze filmove napucane svim mogućim i nemogućim efektima koji im omogućuju kratkotrajan bijeg od realnosti, ali nam se time uskraćuje umjetnička dimenzija filma koja je prije bila daleko značajnija.

Možemo uzeti za primjer film Tramvaj zvan čežnja s Marlonom Brandom u glavnoj ulozi u kojem nas njegova odlična gluma teško može ostaviti ravnodušnima. No da se sada vratim na prvobitnu misao trendseteri. Gledajući neke od retrofotografija glumaca 20. stoljeća koji su stvarali tadašnje trendove, stil i način njihovih života mi se čini nevjerojatnim. Želim napraviti samo jednu usporedbu između trendsetera 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća i nekih od današnjih influencera koji očito imaju dalekosežan utjecaj na modu, izražavanje i način života kod mladih. Kako ne bi izgledalo da promoviram samo prošla vremena, a sve novo ne prihvaćam, jednostavno sam samo htio naglasiti glavne zvijezde prošlog stoljeća i usporediti ih s nekim današnjima.

Smatram da danas ima pregršt odličnih stvari o kojima starije generacije nisu mogle ni sanjati, ali moram i kritički razmotriti stvari koje dobivaju preveliki značaj, a to je nažalost uglavnom jeftini glamur sa svjetlećih reklama koji zasljepljuje mlade. Kada vidim kako najviše pažnje dobiva neka blogerica s polugolom slikom u zanosnoj pozi, a ne neka intrigantna umjetnička forma ili bilo koji drugi umjetnički izričaj, tada želim iznijeti svoje mišljenje kako tu nešto ipak ne štima. S obzirom da nam je danas sve nadohvat ruke s nekoliko klikova mišem, ne začuđuje što su influenceri posjećeniji. Kada njih pratimo, ne moramo razmišljati o metaforama i raznim porukama koje nam, za razliku od influencera, umjetnost nudi u svim svojim formama, a za umjetnost ipak trebamo malo upotrijebiti mozak.Trendseteri iliti današnji influenceri neizbježno oblikuju sve nas, a pogotovo one koji tek sazrijevaju kao ljudi.

Romy Schneider, foto: Pinterest.com

Usporedimo, naprimjer, stil i talent Romy Schneider i Kylie Jenner. Romy Schneider bila je izvrsna glumica koja se probila na scenu već s petnaest godina. Svojim ulogama i talentom očarala je publiku, a kasnije je dominirala i u modnoj industriji, 60-ih godina zasjala je u reklamama nekih od najvećih brendova onoga doba te postala trendseterica. Nasuprot njoj je Kylie Jenner koja se svojom pojavom po reality programima može usporediti jedino s Big Brother talentima, ali tako, izgleda, funkcionira svijet reality televizije koji nažalost prati velik broj ljudi. Tu je, izgleda, presudno ono opuštanje i bježanje u jedan takav svijet koji većinu ljudi zabavlja (da ne ispada da samo kritiziram).

Alain Delon prošao je dugačak put do vrha najcjenjenijih francuskih glumaca, preko problematičnog djetinjstva do francuskih marinaca, a sve to svojim upornim radom i talentom. Marlon Brando, koji je bio poznat po tome da ga svaka nepravda smeta, odbio je najveću glumačku nagradu Oskar jer je uvidio kako se filmska industrija loše odnosi prema domorodačkom američkom stanovništvu (Indijancima). James Dean, koji je snimio svega nekoliko filmova, ostao je zapamćen kao vječiti buntovnik bez razloga. Clark Gable, još znan kao kralj Hollywooda i nepopravljivi zavodnik, u uzlaznoj putanji svoje karijere nakon tragičnog događaja u obitelji te u jeku 2. svjetskog rata na neko je vrijeme stopirao svoju glumačku karijeru i priključio se američkoj vojsci kao pilot. U životu je imao dosta tragedija, ali je bez obzira na sve uvijek iznova briljirao na filmu.

Ovim člankom želim između ostaloga skrenuti pažnju na starije filmove u kojima se pojavljuju spomenuti glumci i ako mi uspije, barem malo zaintrigirati nekoga da ih prouči i pogleda.

FOTO: FACEBOOK.COM/JAMESDEAN/