LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
JELENA DUVANČIĆ: JEDAN OD TIH ŽIVOTA

Raduj se, narode, materinoj spizi

Poslijeblagdanska poslastica iz pera vaše najdraže.

Poslijeblagdanska poslastica iz pera vaše najdraže.

Pozdrav, čitatelju! Optimistična sam da barem još uvijek ti čitaš ovo (bok, Ana), čak je i moja majka odustala, ali možda će sad čitati kad joj kažem da ću ju spomenuti. Kako na kraju tjedna imamo vikend koji nam služi da se odmorimo, reviziramo protekli tjedan i spremimo se za sljedeći, tako i božićni praznici služe kao jedan ogroman vikend na kraju godine kada se odmaramo, reviziramo prošlu godinu i pripremimo se za sljedeću. Znam da su blagdani prošli, ali možda iskoristiš moje savjete za buduće blagdane. Nikad nije kasno, osim ako te kremiraju, onda nema povratka.

Bit Božića je u tržišno ekonomskoj eksploataciji izraženoj kroz histeričnu kupovinu u lancima supermarketa, a slavi se rođenje Isusa Krista, čovjeka koji je živio u Maroku prije 200 godina, kojeg su svi voljeli, ali su onda došli lavovi i pojeli ga pa su svi bili tužni – navode stručnjaci Gitak TV-a.

Ja još uvijek vjerujem u božićnu čaroliju i Djeda Mraza i sobove i Coca Coline reklame pa me rastuži što je sve više Grincheva oko nas. Ako ne vjeruješ u božićnu čaroliju, žao mi te, no to znači da ju nisi iskusio, a ne da ne postoji.

Božićna čarolija je posvuda oko nas, samo trebaš otvoriti oči i vidjeti ju. Ona je tu kada se ljudi raznježe zbog kobasica i vina, a ostatak godine ih ni ne pogledaju. Božićna čarolija je kada držiš ruke na vratu svojeg brata ili sestre, majka vas pogleda i kaže: Djeco, Božić je pa pokušaj davljenja pretvoriš u zagrljaj. Ona je kada tvoj susjed iz Njemačke prestane puštati na sav glas Thompsonove domoljubne pjesme i krene puštati Thompsonove božićne pjesme. Božićna čarolija je kada tvoj drugi inače škrti susjed koji ne pali ni svjetlo prije 22 h da uštedi struju odjednom pretvori svoje dvorište u Las Vegas, a avioni koje omete svojim svjetlima mu to ne zamjeraju jer je Božić. Ona je kada doniraš hranu i odjeću za ljude kojima je to potrebno,a ostatak godine prolaziš pokraj njih i ne pogledaš ih. Ona je kada pojedeš više hrane nego u proteklih mjesec dana i sretan si što se nećeš udebljati (kalorije se poništavaju u ponoć, zato i odbrojavamo minute do ponoći, zar ne?).

Mnogi zamjeraju mnogo toga vezanog uz Božić i ne žele ga slaviti, a pritom pokušavaju i druge oneraspoložiti. Ako imaš problem s pretjeranim količinama hrane ili previše troškova, nemoj spremati toliko hrane ili trošiti puno love. Ako imaš problem s dugačkim redovima, pokušaj ih izbjeći i ne obavljati sve u zadnji čas. Ako imaš problem s nervoznim prodavačicama, pokušaj ih nasmijati ili im dati kompliment, popravi im dan malo. Ako inače ne voliš nekoga, za vrijeme blagdana je prilika da zastaneš i razmisliš zašto i pokušaš mu dati drugu priliku.

Možda se samo zavaravam i svijet je okrutan, okrutniji nego jučer i zato je najbolje ostati kod kuće, a možda je to malo čarolije zavaravanja upravo ono što nam treba prije početka nove godine Misliš da sve to postoji samo na filmovima?
Okreni se oko sebe i pogledaj što imaš.

Ja sam ovih praznika bila najbogatija cura ikada. Na bankovnom računu mi je bio jedva punoljetan iznos, ali to nije ono što je bitno. Bila sam kod kuće napokon, na maminoj spizi nakon nekoliko mjeseci hrane iz menze i provodila sam vrijeme radeći što volim. Imam 15 pari božićnih čarapa, ružni božićni džemper (ne znam gdje mi je Darcy samo), kapica Djeda Mraza mi nije silazila s glave,  igrala sam društvene igre i s obitelji i s prijateljima, pekla medenjake, mazila se sa svojim psom, pogledala hrpu trashy božićnih filomva te čestitala Božić i Novu godinu svima koje znam i pokušala barem malo proširiti to blagdansko veselje. Kićenje bora i pripremanje hrane nisu naporne, nepotrebne obveze, već način da obitelj timski radi i zbližuje se. Darovi nisu nepotrebno trošenje novca, već simboličan način da ljudima oko sebe daš do znanja da ih voliš, da misliš na njih i da ti je stalo. Raditi nešto u humanitarne svrhe samo u vrijeme blagdana i dalje pomaže nekome, nije bitna motivacija koju netko ima. 

Zašto sam bila najbogatija cura ikada? Okružena ljudima koje volim i koji me vole, bila sam sretna, a to je nešto što nitko ne može platiti. I zato ne budi cinik, već zatvori oči, otvori srce i dopusti si da osjetiš božićnu čaroliju. Ako ju proširimo svijetom, možda je bude dovoljno da potraje i tijekom cijele godine

RECEPT ZA BLAGDANSKU ČAROLIJU:

 • puna šaka osmijeha
 • reprize Sam u kući i drugih božićnih filmova
 • vrući čaj / kuhano vino i medenjaci
 • ružni božićni džemper ili neki drugi odjevni predmet
 • velika gajba dobrih misli
 • žlicom odvojiti sve loše misli i žumanjke 
 • mrvica prisjećanja na dobre ljude/trenutke
 • dugačka playlista božićnih pjesama
 • iskazivanje ljubavi prema bližnjima u većoj mjeri
 • iskazivanje ljubavi prema nepoznatima u manjoj mjeri
 • puna vreća zahvalnosti.

P.S. Ostaviti integralne kekse i sojino mlijeko jer je Djed Mraz na vrhu popisa zločestih našao gluten i laktozu.

FOTO: JELENA DUVANČIĆ