LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Marin Karadžija

Priča o malom šatoru

Pet dana spavale su prosvjednice na betonu, smočila ih je kiša, a prozivalo ih se zbog navodnog političkog djelovanja, pa su tako u nečijim očima one bile poslane od strane tadašnje oporbe u Hrvatskoj, a oni kreativniji su ih čak prozvali poslanicima četničkog vojvode Šešelja. A samo su htjele da studenti dobiju novac od stipendija na početku akademske godine.

Pet dana spavale su prosvjednice na betonu, smočila ih je kiša, a prozivalo ih se zbog navodnog političkog djelovanja, pa su tako u nečijim očima one bile poslane od strane tadašnje oporbe u Hrvatskoj, a oni kreativniji su ih čak prozvali poslanicima četničkog vojvode Šešelja. A samo su htjele da studenti dobiju novac od stipendija na početku akademske godine.

Po svemu sudeći, Ministarstvo znanosti i obrazovanja u ovoj će akademskoj godini državne stipendije početi isplaćivati prije Božića. Budući da je akademska godina započela prije nekoliko mjeseci, možda se to čini prekasno, no riječ je o značajnom napretku u usporedbi sa situacijom prije samo dvije godine Također broj državnih stipendija, koje primaju uglavnom stipendisti slabijeg socio-ekonomskog statusa, ove se akademske godine udvostručio. Da bi se sve ovo ostvarilo, trebalo je samo nekoliko studentica, jedan mali šator i rijetko viđena ustrajnost.

Kasno proljeće 2016. godine bilo je vrijeme velikih prosvjeda. Bio je to samo odraz velikih političkih previranja te afera koje su pratile tadašnju vlast. Braniteljski prosvjed u Savskoj zavšio je nakon 555 dana krajem travnja, a samo mjesec dana nakon toga uslijedio je jedan od najvećih prosvjeda u novijoj hrvatskoj povijesti. Na Trgu bana Jelačića okupilo se 25 tisuća ljudi koji su se zalagali za provedbu kurikularne reforme Borisa Jokića. Tadašnji ministar obrazovanja Predrag Šustar prosvjed je nazvao „feštom".

Slikovni rezultat za prosvjed kurikularna reforma hrt

Foto: HRT

U moru problema malo je tko primijetio da na kraju akademske godine država nije isplatila stipendije studentima i srednjoškolcima koji su njima krpali svoje tanke proračune. Dana 1. lipnja, na dan velikog prosvjeda za kurikularnu reformu, studentice Akademije dramske umjetnosti Dorotea Šušak i Espi Tomičić odlučile su to promijeniti. Podigle su šator ispred zgrade Ministarstva znanosti i obrazovanja na Sveticama i odlučile ostati tamo dok se stipendije ne isplate, a sustav provedbe natječaja i dodjeljivanja stipendija ne popravi. U prosvjedu im se pridružilo tek nekoliko studenata.

Pet dana spavale su prosvjednice na betonu, smočila ih je kiša, a prozivalo ih se zbog navodnog političkog djelovanja, pa je tako u nečijim očima njih poslala tadašnja oporba u Hrvatskoj, a oni kreativniji su ih čak prozvali poslanicima četničkog vojvode Šešelja. Fenomenalno. A samo su htjele da studenti dobiju novac od stipendija na početku akademske godine

Nakon spomenutih pet dana tadašnji ministar Šustar prihvatio je uvjete koje su prosvjednice postavile te je na ljeto izašao novi pravilnik prema kojem bi se stipendije trebale dobitnicima isplatiti 15 dana od objavljivanja rezultata. Dakle ove će godine prije Božića biti isplaćene stipendije za listopad, studeni i prosinac. Iako još uvijek malo zamjeramo ministarstvu što sve rezultate ikad objavljuje u petak navečer, taman prije nego isključe svoje telefone iz utičnica, sistem je sada bolji nego što je bio, a veliku zaslugu imaju djevojke iz malog šatora.

Ovo pišem da im zahvalim što su skupile hrabrosti da kažu vlasti da se ne zajebava s nama, nego da nam omogući uvjete u kojima ćemo se obrazovati sa što manje poteškoća. Nije lako plivati protiv struje, pogotovo kad nemaš veliku podršku. Oni koji to mogu, obično postignu velike stvari.

FOTO: FACEBOOK