LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tamara Kordovan

Ne budi "onaj" gost

S obzirom da već nekoliko godina radim u ugostiteljskoj djelatnosti, htjela bih s vama podijeliti naputke koje želim da imate na umu kada idući put posjetite restoran/kafić/nešto treće. Zašto? Jer želim da svijet bude bolje mjesto.

S obzirom da već nekoliko godina radim u ugostiteljskoj djelatnosti, htjela bih s vama podijeliti naputke koje želim da imate na umu kada idući put posjetite restoran/kafić/nešto treće. Zašto? Jer želim da svijet bude bolje mjesto.

Svi smo se makar jednom susreli s takvim tipom osobe; tipom koji se ponaša kao da je svijet njegova pozornica. Onaj koji ne zna osnovna pravila kulture. Onaj koji misli da je u redu vikati na osoblje restorana. Onaj koji napravi scenu jer je dobio jedan šećer umjesto dva. Onaj čije se dijete penje na stol u kafiću. Onaj koji uvijek ima neki komentar. Svakom djelatniku padne mrak na oči kad vidi da se onaj približava baš njegovom radnom mjestu. Nemoj biti onaj

S obzirom da već nekoliko godina radim u ugostiteljskoj djelatnosti, htjela bih s vama podijeliti naputke koje želim da imate na umu kada idući put posjetite restoran/kafić/nešto treće. Zašto? Jer želim da svijet bude bolje mjesto.

1. Molim, hvala, izvolite, doviđenja i dobar dan nisu zabranjene riječi. Smiješ ih upotrebljavati (ne nužno ovim redoslijedom, ali shvatit ćeš u trenutku).

2. Djelatnici nisu zaduženi za odgoj tvoga djeteta, stoga ako vidiš da ti klinac trči po lokalu, penje se djelatniku na glavu, zalazi iza pulta ili se penje na šank - spriječi ga. Ako ga od malih nogu naučiš da je okej penjati se na šank, počet će to raditi svaki vikend u svojim dvadesetima. Nezgodno.

3. Ako ti ponovim narudžbu nisam spora niti glupa, samo vam pokušavam osigurati sve što ste naručili. Da, dođe do nesporazuma. Da, postoji mogućnost da nešto nisam čula. Ne, nemoj me uvjeravati da si naručio još nešto (a nisi) čisto jer si Jarac u horoskupu i moraš biti u pravu. Imaš račun. Provjeri ga, pobogu.
 
4. Ne, ja osobno nisam smišljala cijene, ne, ja nisam naručila 45 stvari, i ne, ne naplaćujem 247 kn iz zajebancije. 

5. Nemam ništa ispod pulta, taman i da imam, s razlogom je tamo (konkretno, ne držimo rakiju u objektima gdje se rakija ne poslužuje).

6. Nema potrebe za izdrkavanjem na djelatnicima. I ja znam imati loš dan, budem li bezobrazna? Ne budem. Znaš zašto ne budem? Jer je to politika svakog posla i dužnost svakog čovjeka koji ima imalo kulture. Jesam li plaćena da slušam tuđe frustracije? Ne bi vjerovao, ali nisam.

7. Nije slatko bacati neprimjerene komentare. Nije zabavno. Da, ignorirat ću ih.

8. Da, kužim kad si pod utjecajem opojnih sredstava, i ne, apsolutno me nije briga. 

9. Ukoliko nisi primjetio, nisam striptizeta na tajnom zadatku. Ne bacaj novac na mene.

10. Ukoliko imaš više od deset godina, trebao bi biti svjestan činjenice da se hrana i piće ne stvara samo od sebe. Ako imaš manje od deset godina ili ne znaš za ovu urbanu legendu, pitaj mamu gdje raste ručak.

11. Nema potrebe da stojiš na drugom kraju lokala i vičeš svoju narudžbu jer ti se lijeno pomaknuti. Ne grizem. Ali kad radiš ovakve stvari, budiš u meni ambiciju da počnem.

12. Nemoj pričati na mobitel. Ako već pričaš, nemoj biti živčan kad te pitam nešto. Znaš zašto? Jer u ovaj objekt, gdje se upravo nalaziš, ušetao si svojom voljom. To je jednako situaciji kada ja uđem kod tebe u stan i počnem se derati na tebe jer me gnjaviš.

13. U većini slučajeva nisi jedini gost. Prihvati tužnu činjenicu da nismo samo tebe čekali.

14. Nemoj zgužvati hrpu novčanica i baciti mi ih kao lopticu. Nije me briga što ih inače držiš tako u torbici/ hlačama, tratiš mi vrijeme, jer dok ih ja raspetljam ti si već u drugoj galaksiji.

15. Nemoj plaćati jednoznamenkasti račun troznamenkastom (ili nedajbože četveroznamenkastom) novčanicom. Okej, zna se desiti da nemaš sitnog. Ali znaš kad ljudi imaju poriv ovo raditi? U 7 ujutro. Nitko u 7 ujutro ne može razmjeniti 1000 kn.

16. Biranje umaka, boje šećera, igračke i svakog drugog dodatka koje ide uz jelo/piće nije, nije životna obaveza. Ne treba ti 15 minuta za to. I nemoj reći: – Donesite mi najbolje. Prvi put vas vidim, ne znam što vi smatrate najboljim. Možda je tebi film 50 nijansi sive bio vrhunac umjetnosti, to ne znači da je i ostatku svijeta.

17. Ako ne znaš osnovnu kulturu, pročitaj priručnik. Po mogućnosti ne izlazi nigdje dok to ne obaviš.

18. Ako je djelatnik toliko dobar da ti posudi upaljač/kemijsku, vrati je. Nemam ih za izvoz. IZNIMNO u situaciji kada radim u tvornici kemijski/upaljača, što ovdje nije slučaj.

19. Najčešće ne držimo markice, kuverte, motorne pile, kurve, droge, ne pišemo uputnice i ne vršimo pretrage krvi.
Probaj u prikladnoj ustanovi ili na tisku.

Pouka za kraj; Nemoj biti onaj gost. Nemoj djelatniku upropastiti dan. Nije kul.