LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Opći kaos

Na nekim fakultetima najavljene obavezne COVID-potvrde za studente, na drugima ne; studenti planiraju prosvjede

Nekolicina se studenata protivnika cijepljenja, u nedostatku konkretnih informacija o organizaciji nastave, osjeća kao da im se oduzima pravo na obrazovanje i slobodu, kao da ih se diskriminira i kao da trpe segregaciju.

Nekolicina se studenata protivnika cijepljenja, u nedostatku konkretnih informacija o organizaciji nastave, osjeća kao da im se oduzima pravo na obrazovanje i slobodu, kao da ih se diskriminira i kao da trpe segregaciju.

Dok se čeka bilo kakva uputa Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nacionalnog stožera civilne zaštite i sveučilišta o organizaciji nastave na fakultetima i uvođenju najavljenih obaveznih COVID potvrda za ulazak u javne ustanove – u što bi trebali spadati i fakulteti – raste nezadovoljstvo studenata

Neki fakulteti iskoristili su svoje autonomno pravo da donesu odluku o izvođenju nastave tijekom procesa prilagodbe na korištenje COVID-potvrda. Tako, primjerice, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu prelazi na isključivo online nastavu tijekom sljedeća dva tjedna. 

Nakon tog razdoblja, za ulazak na fakultet svi će djelatnici, ali i studenti, morati pokazati COVID-potvrde.

– Molim da pri ulasku u zgradu od 15. studenog svi imaju pripremljene COVID potvrde o cijepljenju, potvrdu o preboljenju i/ili pravovaljani negativni test (antigenski ili PCR, ne kućni test), a studenti i iksicu – stoji u Odluci o. d. dekana, prof. dr. sc. Miljenka Jurkovića.

Od studenata saznajemo da će navodno i Kineziološki fakultet u Zagrebu i Veterinarski fakultet tražiti COVID-potvrde za prisustvovanje predavanjima. 

S druge strane, studenti Sveučilišta Sjever, kako je danas najavilo Sveučilište, neće morati imati COVID-potvrde za ulazak u zgrade fakulteta i prisustvovanje na nastavi. Obavezne potvrde vrijedit će za zaposlenike, vanjske suradnike i goste Sveučilišta. 
 Nekolicina studenata, nezadovoljna zbog uvođenja COVID-potvrda, počela je tražiti svoje istomišljenike s ciljem organizacije prosvjeda. Tako se u najvećoj javnoj studentskoj Facebook grupi Studentski dom "Stjepan Radic" - "Sava", koja okuplja oko 44 tisuće studenata, počelo razgovarati o prosvjedovanju protiv COVID-potvrda. Planiraju se okupljati ispred fakulteta na kojima su najavljene, kako navode, sulude mjere. 

Jedan je student KIF-a – nije poznato je li bio ozbiljan ili ne – čak napisao objavu u kojoj traži nekog pozitivnog na koronavirus kako bi se zarazio, prebolio koronavirus i na taj način zaradio COVID-potvrdu koja mu je potrebna za studiranje jer mu je ono, navodi, ugroženo zbog epidemioloških mjera. 

Pokrenuta je i inicijativa Hrvatski studenti čiji je cilj, kako navode, povezati i udružiti sve studente RH kako bi se zajedno borili protiv plandemije te kako bi bili pokretač promjena u našem društvu.

– Ne vršimo segregaciju na cijepljene i necijepljene. Dobrodošli su svi koji su: protiv cijepljenja, stalnog testiranja i potvrda. Dakle, svi oni koji su za da se ne nameće cijepljenje, testiranje i potvrde te tako hrani ovaj sistem. – navode. 

Dok u nedostatku ikakvih preporuka resornog ministarstva i nadležnih institucija fakulteti pokušavaju pronaći zadovoljavajući način organizacije nastave kako bi se zaštitilo zdravlje studenata i zaposlenika te spriječilo širenje zaraze, nekolicina se studenata protivnika cijepljenja, u nedostatku konkretnih informacija o organizaciji nastave, osjeća kao da im se oduzima pravo na obrazovanje i slobodu, kao da ih se diskriminira i kao da trpe segregaciju. 

Da im je do obrazovanja bilo toliko stalo u osnovnoj i srednjoj školi, možda bi danas razumjeli osnove stvaranja kolektivne imunosti, znali bi što je segregacija i diskriminacija i ne bi jedini način da se zaustavi pandemija nazivali napadom na slobodu. 

FOTO: UNSPLASH