LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Natječaj za smještaj u dom

Moja noćna mora: Iščekivanje rezultata za dom

Studentski život ima svoje mane i prednosti. Činjenica da iz godine u godinu niste sigurni gdje ćete živjeti, sasvim sigurno jedna je od mana.

Studentski život ima svoje mane i prednosti. Činjenica da iz godine u godinu niste sigurni gdje ćete živjeti, sasvim sigurno jedna je od mana.

Ako postoji jedna stvar u kojoj su studenti zaista dobri, onda je to potiskivanje negativnih emocija. Čekanje rezultata ispita? Nema veze, ignorirat ćemo. Sjetiti se da vas na jesen čekaju tri teška ispita? Nema veze, ignorirat ćemo. Čekati više od mjesec dana rezultate za smještaj u domu? Ignorirat ćemo. Ali onda se počne približavati dan objave rezultata. Tenzije rastu. Ovo je moja noćna mora.

Malo koja stvar može biti toliko stresna kao studentski život, kad ste otišli studirati negdje daleko od kuće. Čak i ako ste u stanu, uvijek ste u nekoj panici – hoće li vas stanodavac samo odjednom izbaciti, hoće li se nešto razbiti i kakvi će vam biti cimeri? Ali kada ste student koji živi u domu, panika je još ozbiljnija.
 

Stalna panika
 

Rijetki su studenti kojima nije slabo kada pomisle na rezultate natječaja za dom. Pogotovo zato što je to panika koja traje čitavu godinu. Morate polagati ispite kako biste skupili dovoljno ECTS bodova. Morate polagati ispite s visokim ocjenama kako biste imali dovoljan prosjek. I svejedno, nekad to nije dovoljno.

Sami proces predaje dokumentacije je stresan, a pogotovo zato što se to radi na kraju akademske godine, kada vam je već dosta svega i samo želite otići doma i zaboraviti da faks uopće postoji. I što ako ste nešto zaboravili ili pogrešno predali? Saznat ćete kad dođu rezultati. A taj dan je sve bliži. Tu je –stigao je.

Budite se u ranu zoru, potpuno neispavani. Znate da danas dolaze rezultati i uopće niste mogli spavati. Iako su jutra inače lijepa i smirena, kod vas danas nema nikakve smirenosti. Čak vas ni čisto nebo ne može odvratiti od najgorih i crnih misli. Ulazite na stranicu da vidite jesu li stigli rezultati, ali još ih nema.

Počinju se buditi i vaši ostali ukućani, ali nitko vam se ni ne obraća. Znaju da je ovo „dan D” i da bi bilo bolje da vas samo puste na miru. Naučili su to prethodnih godina. Planirali ste imati pošten doručak, ali ne možete ni jesti. Jedva ste uspjeli popiti kavu, jedva.
 

Stigli su rezultati
 

Javljate se ostalima za koje znate da su se prijavili na natječaj. Odmah vam odgovaraju, svi su u istoj panici. Ovo je ona nezapamćena nervoza, gora od iščekivanja rezultata za najteži ispit ikad. A onda vam dođe poruka – „stigli su rezultati”.

Znate što vam je činiti, samo morate ući u stranicu i vidjeti nalazi li se vaše ime na sretnom dijelu popisa. Ali ne možete se natjerati, jednostavno niste dovoljno snažni da biste uspjeli to preživjeti. Gasite mobitel i krećete šetati u krug po kuhinji.

Sasvim je jasno da ćete u jednom trenu saznati što se dogodilo, ali imate osjećaj da vrijeme stoji, dok ne saznate. Šanse da je sve okej su visoke – 50%. Isto vrijedi i za to da ništa nije okej, ali ne možete si dopustiti da razmišljate o tome. Sada već nekih 10 minuta izbjegavate suočiti se s istinom i ne možete ovako živjeti.

Napokon, skupljate svu snagu u sebi i uzimate ponovno mobitel. Krećete ući u rezultate i onda vidite svoje ime, a pored njega piše… Ovo je moja noćna mora.

 

FOTO: UNSPLASH