LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pierre de la Boud

Lekcija 2: Spotuše

Jednom davno, postojale su dvije vrste cura; fine cure i one druge. Fine cure su nazivale one druge droljama, a one druge su nazivale fine cure uštogljenima i dosadnima.

Jednom davno, postojale su dvije vrste cura; fine cure i one druge. Fine cure su nazivale one druge droljama, a one druge su nazivale fine cure uštogljenima i dosadnima.

Jednom davno, postojale su dvije vrste cura; fine cure i one druge. Fine cure su nazivale one druge droljama, a one druge su nazivale fine cure uštogljenima i dosadnima.

I tako, generaciju za generacijom, „one šta su davale sve su se poudavale, a šta su glumile neku igru sad se j*** di god stignu“ svi bijahu veoma sretni živeći blaženo u jednom dijelu svog života, a seksualno frustrirano u drugom. Postoji doduše i treća kasta, a to su Splićanke. Važno je znati da su to cure iz Splita i ne miješati ih sa splitćankama* (vidi podno teksta). Splićanke uzimaju najbolje od oba života, a to su nos do neba fine dame i penis do grla one druge.

Tako je to jako lijepo funkcioniralo sve dok… pa, sve dok nije. Naime, pojavile su se sponzoruše. Nećemo se lagati, fina dama koja se krajem pretprošlog stoljeća udala za postarijeg gospodina plave krvi je također bila sponzoruša, ali govorimo o novijoj klasifikaciji. Dok su tadašnje sponzoruše nosile korzete, a u slobodno vrijeme čitale Petrarcu i sanjale o princu na bijelom konju današnje nose minice toliko kratke da mogu slobodno proći kao pojas, štikle toliko visoke da mogu slobodno proći kao hladno oružje i toliko pudera da im ni pošten šamar ne možeš opaliti.

Bilo je tu zgražanja i moraliziranja neko vrijeme (kao što će biti i nakon ovog teksta), ali znate kakvi su ljudi, nakon nekog vremena stvari se smire i ono što je jučer bilo skandalozno, sutra je sasvim normalna stvar baš poput otuđenja državne imovine ili lirskog izričaja Vjekoslave Huljić.

Posvuduše i naposljetku spotuše

Krajem 2006. održana je izvanredna skupština SPOS-a (Sponzoruše, Prostitutke i Ostale Spodobe, također španjolski prijevod riječi supruga) na tajnoj lokaciji u Dalmatinskoj Zagori, a povodom pada interesa za njihove profesije. Poduzete su hitne mjere i stvorena je nova kasta – posvuduše. Njihova distinkcija od sponzoruša ostala je ponešto maglovita, ali pozitivna strana je što SPOS nije morao mijenjati ime s obzirom na to da su prostitutke zaključile kako su ovakvi potezi već uvreda za svaku pristojnu profesiju te su napustile udruženje.

I tako su muškarci godinama nastavili sliniti za sponzorušama i posvudušama na jumbo plakatima i duplericama. Mora da su se svi jako dobro zabavljali jer nitko nije primijetio klicu razdora. Mali pokret koji se uzdizao, uz špijune iz redova samog SPOS-a te u jednom trenutku, kojeg još nisu svi postali svjesni, preuzeo primat na tržištu ženskim mesom.

O usnula braćo, zar ne vidite? Mislite da su sponzoruše i posvuduše najbolje žene? Možda manekenke, volite mršavije? Ne! Samo su one vrh, samo su one najbolje. Govorim, dakako, o SPOTUŠAMA**! Ako malo bolje razmislite, ne postoji ovih dana spot bez (više ili manje) zgodne cure koja u tom spotu ne radi apsolutno ništa, osim što biva. Da, dragi moji, to je nova vlast, to je budućnost. One su spotuše…

Vjerujem da ste zbunjeni i šokirani, da ne znate što vam je misliti, ali svi znamo da se najbolje uči na primjeru. Zato smo moja ekipa i ja za vas odabrali top pet spotuša u sljedećim kategorijama: najbolje spotuše, spotuše s posebnim zaslugama te naposljetku Pierrovih top pet, lista sastavljena od spotuša koje osobno znam na ovaj ili onaj način. Ako me razumiješ.

Najbolje spotuše

1.Moj osobni favorit. Anonimna cura u spotu anonimnog izvođača, ali teško je dočekati svaki kadar u kojem se pojavljuje. Ponos i dika svih spotuša diljem svijeta. P.S. Sandro je zakon! Ko ne voli Sandra ne sluša Vucu, a svi znamo što to znači.

 

2.Nije ni čudo što je Saša nemoćan pred njom (iako, hm, možda i je čudno), jer je glumica Lucija Šesto, koju znamo i iz nekih  domaćih „humorističnih“ serija, stvarno nevjerojatno dobra. „I to je prava istina…“

 

3.Kako muškarci stare tako neke njihove maštarije sve više dolaze do izražaja. Zna to i Jole, pa je odabrao ovu slatku školarku, i to ne za sebe, već za nas, da se svima nama pohvali. Bravo Jole, stvarno si tata mata.

 

4.Makar ne bi bio moj osobni odabir, ova šibenska košarkašica je navodno prava bomba. Koliko god ženska košarka bila na granici definicije sporta (isprike gospođicama K,M,Z i N), ova cura navodno igra to ozbiljno, a nije joj, kao u slučaju Stefany Hohnjec, samo izlika da se naslikava polugola, gola itd.

 

5.Ivica se nije htio kockati sa svojim spotom i našao je spotušu koja definitivno konkurira za top 3 ovog izbora. Bila mi je otpočetka poznata, ali namučio sam se da je prepoznam pošto joj nikako ne prikazuju tjeme.

Naposljetku mi je ukazano da se radi o Ivi Šarić, ženi Jerka Leke. Doduše, dojma smo da je Ivici u stvarnosti veća vjerojatnost za straight flush iz spota (1:72192), nego za curu iz spota.

 

Spotuše s posebnim zaslugama

1.Ova djevojka zaslužuje priznanje na mnogo područja, ali ono što najviše upada u oči je količina krpica na njoj. Time je zaslužila nagradu za najgoliju spotušu. Bila je to ideja ni manje ni više nego njenog dečka, Filipa Dizdara, autora spota i navodno talentiranog režisera te još navodnije kantautora, s naglaskom na kanta.

 

2.Ako ste pročitali definiciju spotuše u rječniku moguće je da ste sada zbunjeni. Upravo to je, ipak, glavna zasluga ove gospodične. Ona je, naime, uspjela potpunom nebitnošću svoje vokalne, a genijalnošću svake druge izvedbe, biti prihvaćena u društvo spotuša, makar je službeno izvođač pjesme. Svaka čast!

 

3.Ova prekrasna Splićanka je cura za kojom se ljudi doslovno okreću na ulici, a nije ni Luka slijep, pa je iskoristio priliku da se malo pohvata s njom pred kamerama. Nadamo se samo da je na tome stao jednom kad su se kamere ugasile, s obzirom na to da je ova djevojka, koja odnosi nagradu za najmlađu spotušu, u trenutku snimanja spota imala samo 15 (?!) godina. Roditelji su zasigurno ponosni.

 

4.Ova cura, mada je donekle slatka i zgođušna, nikad ne bi dospjela ovdje da nije lukavo birala glazbenika kojem će se prikloniti. Njena zasluga je jedinstvena; ona je spotuša u spotu Chrisa Collinsa. Ne znate o kome se radi? Hoćete se kladiti?

 

5.I tako, dok gledam spot, razmišljam se koliko je vjerojatno (jackpot 7 od 39, 1:15380937) da Frano, u svojim Bieber  tenisicama, Flash majici i stylish sakou fatalno utječe na rasnu plavušu u publici, i to u toj mjeri da završe u klinču na biljarskom stolu, dok on govori mami kako će spomenuta plavuša dogodine nositi njeno prezime (da, njeno, fora je kao ona je njemu mama, pa imaju isto prezime, pa će on ženiti tu curu, pa će ona i mama imati isto prezime, pa bolesne primisli, pa… uglavnom, uznemirujuće). Mora da je cura ciljala (i naciljala) na nagradu za najnerealniju ulogu spotuše, pošto do drugih nije mogla. Well played, Ivana… well played.

 

Pierreovih top pet

1.Još jednom Jole, i još jednom dokaz njegovog dobrog ukusa. Ova bivša misica, a sada ponosna mama je u stvarnosti čak i zgodnija, što je u svijetu SPOS-a mana, ali u stvarnom svijetu rijetka kvaliteta.

 

2. Ova slatka Sinjanka, za razliku od većine spotuša, nema glavnu ulogu u spotu, već se samo periodično pojavljuje u publici, ili na desnoj ruci modnog gurua. Njeno članstvo preko veze je dokaz da je SPOS prava hrvatska organizacija te da stavljanjem prave stvari na pravo mjesto možeš daleko i bez referenci. Mislio sam, dakako, na stavljanje novca u ruke pravih ljudi.

 

3.Eh misice, misice, zašto ste misice? Ni Romeo ih vjerojatno ne bi shvatio u svemu (''It's ok.'' – Fani Čapalija), ali teško je kriviti nekoga jer želi biti u spotu Siniše Vuce, gurua i duhovnog vođe cijele jedne Religije. Katarina, zapravo jedna više nego simpatična djevojčica je ovime stekla besmrtnost. Još da je izbjegla tu haljinu, hm hm…

 

4. Spot zagrebačkih rokera (u ipak nešto mekšem ljubavnom izdanju) se u principu vrti tamo gdje i treba – oko šanka. Međutim, kožnjaci i gitare na pozornici i žestoka pića na šanku te mogu dovesti samo do jedne točke,a za nešto više ti treba spotuša. Vatrena Slavonka nije imala problema s uživljavanjem u scene svađe, iz nekog razloga.

 

5.Last, but not the least, kako kažu Englezi, donosim vam još jedan nepoznat spot i nepoznatu djevojčicu, ali ako uzmete par minuta da ih pogledate, neće vam biti žao. Naime, čak i ako prezirete apsolutno prekrasne žene, povijesne znamenitosti Dioklecijanove palače u kojoj je spot sniman neće vas ostaviti ravnodušnima. Mada, ako ih primijetite, imate problem.

 

Mali Pierrov rječnik:
*Splitćanka
Relativan pojam, upotrebljiv u razgovoru dva prijatelja. Radi se o djevojci koju su obojica zbarili. Bitno je naglasiti da se ne odnosi na istodobnu radnju već pojedinačnu.
**Spotuša
Djevojka koja glumi u spotu, ali nema nikakvu ulogu u izvedbi pjesme već nas samo uveseljava svojom prisutnošću