LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Varšavska epopeja

I Grdović bi bio posramljen pored erasmusovaca

Bila sam uvjerena kako sam sasvim solidna cugerica. Sve dok se nisam upoznala s vrstom „Homo Erasmusus vulgaris". Ako ih se uopće može nazvati ljudima.

Bila sam uvjerena kako sam sasvim solidna cugerica. Sve dok se nisam upoznala s vrstom „Homo Erasmusus vulgaris". Ako ih se uopće može nazvati ljudima.

Francuzi imaju poslovicu pijan kao Poljak. Legenda kaže kako su nakon jedne bitke 1808. godine preživjeli iz postrojbe pod zapovjedništvom baruna Jana Hozietulskog bili u povorci ispred Napoleona. Francuski generali, ljubomorni na poljske vojnike, poručili su Napoleonu kako oni ne zaslužuju takvu čast. Na to im je jedan od najvećih (ne doslovno najvećih, sirotan je bio visok oko 1,69) vojskovođa u povijesti uzvratio: Il fallait être saoul comme un Polonais pour accomplir cela, što znači: Onda gospodo, budite i vi pijani kao Poljaci. Čini se da se mnogi građani spomenute istočnoeuropske države i dandanas povode tom poslovicom zbog čega je od 2001. godine konzumacija alkohola u zemlji porasla za oko 30%, dok u drugim državama Europske unije taj broj opada. Kako i ne bi postotak bio u stalnom porastu, kada je Poljska jedna od zemalja u Europi s najjeftinijim alkoholom.

Zbog jeftinog alkohola, nerijetko se dogodi da uočite vidno alkoholiziranu osobu u Poljskoj. Ova zemlja pruža izvanredno iskustvo poput vožnje izriganom noćnom linijom za Dubravu, s time da se navedenom linijom ovdje vozite cijeli dan, čak i kad niste u busu. U ovoj zemlji ne trebate koristiti Facebook kako biste škicali što se nalazi na stranici Slavorum jer Game of Slavs prizore imate oko sebe u 3D svijetu. S time da malo tko squata jer su mnogi previše devastirani za to.

Pored lokalnih primjeraka alkosa, imam priliku uživati i u onim primjercima s Erasmusa. Kada god pomislite da ste propali slučaj ili ako vam majka kaže da trebate na odvikavanje, dođite u Poljsku, momentalno ćete se osjećati bolje. Moj je orden za uživanje u alkoholu i partijanju ovdje izblijedio jer sam okružena profesionalnim poljskim alkoholičarima s puno godina staža te s erasmusovcima koji žive kao da su na petomjesečnom maturalcu. I Mladen Grdović bi se posramio.

Unatoč tome što sam istinski ljubitelj alkohola i što se volim hedonizirati, u ovakvom okruženju odlikovana sam party pooper ordenom, onaj party animal orden prohujao je s vihorom (s Vigorom nije prohujao, tu se ipak piju sofisticiranije vodke). Ne izlazim svaki dan poput erasmusovaca i time se automatski ispada iz igre s obzirom na to da većina ljudi ne zna o ičemu drugome pričati, nego o tulumima. Da stvar bude gora, dojmovi su im svaki dan isti. Pa koji vrag onda idete svaki dan u iste klubove i trošite pare kad znate kako će vam biti?

Zamislimo da je ovo američka tinejdžerska serija sudeći po iznesenim mislima i po tome kako me neki na Erasmusu gledaju, ja bih bila štreberica s aparatićem koja je platila dostavljaču novina da ide s njom na prom dance jer nitko drugi ne želi s njom. Neslužbeni moto Erasmusa je: Pij do iznemoglosti, izlazi, skupi više mužjaka i ženki nego što je Nadan Vidošević skupio umjetnina. Brine li me to što se ne uklapam u Erasmus đir? Pa i ne baš. Nije mi do toga da svaki tjedan izlazim u iste klubove (drugo je izlaziti svaki dan u Sidro gdje znaš da će ti svaki dan biti doživljaj života) kada mogu te novce uložiti u putovanja i u izlaske u klubove koji neće biti predvidljivi poput ovih.

Nadalje, možda će se nekima činiti kako sam protiv alkohola. Jok. Alkohol je neodoljiv stimulans koji nas pretvori u Freddyja Mercuryja na pozornici, dok smo u stvarnosti kopija Vitasa iz Gornje Cjepidlake (ovo mjesto uistinu postoji, da ne bi bilo zabune). Alkohol budi u nama elokventnu osobu, čak i kada smo nepričljivi poput Raja Koothrappalija iz Big Bang Theory kada se nađe u blizini žena. Međutim, otužno je kada odeš na razmjenu i bacaš pare na alkoholne blackoutove. Investiranje u zaborav #japijemdazaboravim. Alkohol bi trebao biti stimulirajući, ne razarajući.

Vjerujem da ćete mi oprostiti zbog nadolazećih patetičnih floskula o životu. Hvata me ponekad blagi proljev od nekih life coaching izljeva, a sad i sama bacam neke izlizane rečenice. Ipak, moram ih izbaciti iz sebe, jače je od mene. Ako idete na Erasmus, uživajte u svakoj sekundi i nabacite carpe diem stil života, ako već niste prije. Međutim, nemojte si dozvoliti da vam definiciju zabave kroje drugi i da se zbog pritiska drugih svaki dan zabavljate na isti način. Lako je upasti u monotoniju, a da tog ne budemo ni svjesni. Uz to, recimo ne bacanju para na pretjerano ubijanje u alkoholu. Fino je začiniti dan s malo alkohola, ali još ljepše se sjećati divnih trenutaka. Recimo ne alkoholnoj amneziji, nitko ne želi imati sjećanje Luke Modrića

P. S. Dok sam pisala ovo, ekipa iz doma pozvala me u jedan od spomenutih klubova u koje se hodočasti svaki dan. Na kraju sam završila vani (kakav licemjer piše ovaj tekst, katastrofa). U svoju obranu, izlazak u klub koji drugima predstavlja rutinu, meni je bio izvanredan jer sam pričala sa zanimljivim ljudima, sprdala se s ridikulima i nabacila čagicu kao da plešem solo u spavaćoj sobi s češljem u ruci umjesto mikrofonom. Da se izvučem iz govana u koje sam samu sebe uvalila ovim priznanjem, zaključit ćemo samo jednu stvar. Kako smo ono rekli? Fuj monotonija. 

FOTO: Facebook
 
FOTO: FACEBOOK