LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tamara Kordovan

Doma vs na faksu

Ovo su stvari koje se promijene u tvojem životu kada se odseliš od roditelja i nitko više ne hoda za tobom vičući „obuci potkošulju“ ili „ponesi jaknu, hladno je vani“.

Ovo su stvari koje se promijene u tvojem životu kada se odseliš od roditelja i nitko više ne hoda za tobom vičući „obuci potkošulju“ ili „ponesi jaknu, hladno je vani“.

Ovo je tekst o stvarima koje ti se događaju, a nisi ih primijetio. O stvarima koje si možda primijetio ili ih radiš svjesno, tu i tamo mumljajući rečenicu “e da me mama vidi…” Ovo su stvari koje se promijene u tvojem životu kada se odseliš od roditelja i nitko više ne hoda za tobom vičući “obuci potkošulju” ili “ponesi jaknu, hladno je vani”. Stvari koje radiš na faksu, a nikad ti ne bi palo na pamet da ih napraviš doma pred očima mame ili tate, jer znaš da bi dobio prodiku i to takvu da bi je pamtio cijeli život. Ekipa Studentskog.hr se složila u jednom; kad se odseliš od roditelja dok si još mladunče u razvoju, tvoji rituali postanu pomalo … odmetnički.

Odjeća

Doma

Odjeća se prije pranja odvaja prema bojama – bijelo je bijelo, a šareno šareno. U kadicu s lijeve strane se uredno ubacuje detrdžent i omekšivač da bi odjeća mirisala po čistoći i sunčanom proljetnom danu.

Odjeća se odmah vadi iz perilice – posao zapada člana koji se u trenu našao kraj veš - mašine, nebitno da li je mama, tata, sestra koja se upravo sprema za izlazak ili susjeda Kata, bitno je da je veš što prije vani. Isti član (neobavezno) dotičnu odjeću rastrese i objesi na štrik, a kada je suha, sve se dobro ispegla (da, i kuhinjske krpe) te sprema u ormar, na sigurno. Ako ti je potreban određeni komad za izlazak negdje, vadi se iz ormara i ponovno pegla iako je isti ispeglan jučer, nije bitno “pogužvalo se”.

FOTO: Pixabay

Na faksu

Žetoni za praonicu su 20 kn, nije ekonomično odvajati boje niti kampirati tamo dva-tri sata. Čak i ako si u stanu gdje posjeduješ mašinu sve se ubacuje zajedno i tih 60 minuta moliš krunicu da ti ona crvena majica ne pusti boju po svemu. U kadicu na lijevoj strani ubacuješ što imaš: detrdžent ili omekšivač (rijetko oboje u isto vrijeme), sapun za ruke također može poslužiti. Veš iz mašine vadiš kad stigneš – najčešće dva dana poslije kad ti u ormaru ponestane nosive odjeće i sjetiš se da uopće imaš mašinu. Odjeća ti smrdi po vlazi i očaju. Vješaš ju na štrik tek toliko, vidio si da mama to tako radi. Ne rastreseš ju, nema potrebe jer je ionako suha. Odjeću držiš ne u ormaru nego na stolici i točno znaš gdje je što. Peglaš eventualno košulje za izlazak, a ako ih ne nosiš, prvu stvar ćeš opeglati kad budeš branio diplomski, sve ostalo se ionako prirodnim procesom izravna na tijelu.

Hrana

Doma

Barem nekoliko dana u tjednu imaš nešto skuhano, nedjeljom je ručak naravno – purica z mlincima, ojliti picek ojliti pile, bitno da je nešto pernato jer se to tako radi. Jedeš friški kruh svaki dan, mlijeka za kavu imaš, imaš i kave što je najbolje od svega. Svako toliko pojedeš nešto “na žlicu” iako nisi fan ali znaš da je zdravo i bitno za imunitet. Ako si gladan, samo otvoriš hladnjak i viola – naći ćeš barem dvije namirnice koje možeš pojesti istog trena bez pola muke. Doma vjeruješ da toster služi samo za tostiranje kruha.

FOTO: Flickr

Na faksu

Nekoliko dana u tjednu jedva da imaš dva obroka. Nedjeljom je svečani dan kada ručaš u 5h poslijepodne i to čokoladne pahuljice iz plastične zdjele za salatu, dok si još u pidžami. Meso vidiš samo u menzi, a ako ti menza baš nije usput, nevoljko postaneš vegetarijanac jer je meso skupo. Friški kruh imaš jedan dan u tjednu, i taj isti jedeš sve dok ne poprimi boju svježe pokošene trave jer 8 kn je 8 kn. Nisi uopće siguran zašto imaš žlice, kavu si ionako pretresaš drito iz tegle u šalicu i mješaš vilicom. Namirnice kupuješ kad ti u hladnjaku ostane tegla s jednim kiselim krastavcem, sumnjivog porijekla i pola kečapa. Toster ti služi za pečenje jaja, slanine i sušenje novca koji ti je ostao u hlačama za vrijeme pranja.

Čistoća

Doma

Stan se čisti polagano iz dana u dan, a jednom tjedno se radi generalka u kojoj sudjeluju svi ukućani. Prozori se peru minimalno jednom mjesečno, kanta za smeće se prazni kada je vrećica puna, u pepeljari uvijek imaš mjesta za ugasiti čik, povremeno čak i za ubaciti kakav papirić ili končić jer ti se ne da do kante. Imaš sredstvo za čišćenje za skoro svaku površinu u kući. Posuđe se pere nakon i isključivo nakon ručka. Wc papir je sasvim normalna pojava, već imaš dojam da raste sam od sebe na držaču jer nikad nisi vidio praznu rolu.

Na faksu

Živiš u “kreativnom neredu”, stan se čisti samo kada ti roditelji dolaze u posjetu ili eventualno gazda u provjeru – frendovi su se već navikli da živiš u svinjcu. Prozore pereš nikad, pomirio si se da je na njima mutno staklo, barem te nitko ne vidi pa ti zavjese ni ne trebaju. Kanta za smeće se prazni kad se poklopac ne da više spustiti, a puna je i rezervna vrećica do kante i dvije prazne kutije pizze. Pepeljaru nema potrebe prazniti često, ionako doljnji čikovi s vremenom izgore i ne zauzimaju toliko mjesta. Od sredstava za čišćenje imaš eventualno Domestosza sve ikad. Imaš posebnu kategoriju noževa i vilica koja se stavlja na kraj sudopera jer se može koristiti makar još jednom. Posuđe pereš kad se pojavi najezda muha, a ostao si bez noževa i vilica s kraja sudopera, a i vaze iz koje možeš piti kavu. Wc papir je neophodan luksuz za koji, u nedostatku novca, postoje razne alternative. Također može biti razlog prekida dugogodišnjih prijateljstava i predstavlja mjerilo između lošeg i dobrog cimera.

FOTO: Flickr

Učenje

Na faksu

Povremeno otvoriš skiptu kad te stisnu rokovi, jer si sam svoj čovjek i znaš da moraš. A i nisi našao nekoga tko će na kavu.

Doma

Kakvo učenje?

FOTO: Tumblr

Izgled

Doma

Pažljivo biraš što ćeš obući kad ideš negdje, usklađuješ šminku s izabranom kombinacijom.

Na faksu

Iz stana izlaziš u onom što trenutno imaš na sebi, podočnjake si davno prestao skrivati iza sunčanih, ali ovo ionako nije tvoj grad, nitko te ne zna.

FOTO: Flickr

Zdravlje

Doma

Ako te nešto boli u 99 posto slučajeva ćeš naći točnu tabletu koja ti treba. Ako te uhvati grlobolja ili nekakva ozbiljnija bolest otići ćeš obiteljskom doktoru.

FOTO: Flickr

Na faksu

Ako te nešto boli u 99 posto slučajeva nećeš imati točno određenu, ili čak ikakvu tabletu, niti će ju imati itko oko tebe. Ukoliko si ozbiljnije bolestan, guglat ćeš simptome i istovremeno pisati oporuku jer si upravo saznao da tvoj kašalj uopće nije prehlada nego akutna upala pluća zbog koje imaš još dva tjedna života.

FOTO: FACEBOOK