LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Eduard Petranović

Božićni lignjolov – o predsjedničkim izborima na drugačiji način

Ah, depresivno je to sve. No, što meni preostaje nego da (kako kaže Mamić) nabijem sve periodično. Taj začarani krug nenapredovanja i rasta kolektivne depresije mogu razbijati jedino čistom, dobro poznatom narodnom sprdnjom.

Ah, depresivno je to sve. No, što meni preostaje nego da (kako kaže Mamić) nabijem sve periodično. Taj začarani krug nenapredovanja i rasta kolektivne depresije mogu razbijati jedino čistom, dobro poznatom narodnom sprdnjom.

Blagdani su tu, shopping groznica je počela, želuci su spremni za blagdansko trpanje... Iako krpamo kraj s krajem, naši shopping centri, koji svakim danom niču kao gljive, prepuni su strvinara.

Strvinara koji pred dućanima čekaju sniženja i nadaju se rasprodajama.

Kriza nas ujeda, no u dvanaestom mjesecu odjednom smo svi dobrostojeća gospoda, zaboravljamo na onu umjeren u jelu i pilu te prave ljudske vrijednosti zamjenjujemo ispraznim, kratkotrajnim poklonima. 

Komunjara s kapicom

Dječici se kupuju petarde i rakete da u ovo mirno i sveto blagdansko vrijeme zaigraju koju partiju opće poznate igre rata. Nije da danas nemaju gdje naučiti kako se igrati rata, dovoljno je upaliti televiziju... Uostalom, ta televizija uči ih da onaj komunjara sa coflekom na kapi pije tekući katran i nosi im darove. Osim toga, naglašava da bi pri otvaranju darova svakako trebali i oni popiti malo tekućeg katrana. Maestralno. 

Jea right!

No, ove godine su nam naši dragi vladajući, nakon dosta politiziranja i odugovlačenja, omogućili da ovaj čarobni dvanaesti mjesec završimo predsjedničkim izborima. Da! Ovo iskrivljeno blagdansko vrijeme završit ćemo izborima u kojima biramo one koji će nas vratiti na pravi put, omogućiti nam novu pravednost, stvoriti nam bolju Hrvatsku i ponuditi nam Spas! Jea right! Kao da će oni promjeniti iskrivljenu svijest četiri i po' milijuna ljudi i vratiti nam prave društvene vrijednosti. Kao da će oni s pozicije koja u našem političkom sustavu nema nikakve bitnije ovlasti izvući zemlju iz krize, zaposliti nam mlade, a starcima omogućiti dostojan oproštaj s ovim svijetom. Jea right!

Sprdnja

Ah, depresivno je to sve. No, što meni preostaje nego da (kako kaže Mamić) nabijem sve periodično. Taj začarani krug nenapredovanja i rasta kolektivne depresije mogu razbijati jedino čistom, dobro poznatom narodnom sprdnjom. Ironijom, sprdnjom i smijehom protiv depresije i neimaštine! Pa, evo, kako ja vidim predsjedničke izbore i zašto nisam depresivan...

Zimska sezona lova na lignje otvorena!
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je namjerna

 Jedna prekrasna plava gospođa krenula je u lov na lignje. Da! Zimski lignjolov! Radi se o zamjenici glavnog tajnika NATO-a koja je trenutno na dopustu. Zatražila je dotična od Najveće Antiratne Tvornice Oružja da je pusti na godišnji odmor kako bi se priključila doktoru demagogije u lovu na lignje. Najprije nije smatrala potrebnim obznaniti javnosti da je ovdje kako bi lovila lignje i da se u tu profesiju misli prebaciti. To i ne bi bio problem, da joj nije plan, ako joj lov neće ići kako spada, vratiti se u NATO. Kad je u javnost procurila ta informacija, posula se pepelom i ispričala se javnosti što, kako kaže, nije lagala već nije osjetila važnost obznaniti istinu.

Doktor demagogije

Doktor demagogije zove se Kilavi Mujundžić. On također lignjolov želi iz hobija prebaciti u stalan posao. Do sada je već napravio veliki skok iz respektabilne karijere svjetski priznatog doktora gastroenterologa u doktora demagogije. Ostavio se liječničke karijere i primio se posla prosipanja demagogije. Sjajno mu ide i uspio je do sada podcijenjenu demagošku disciplinu podići na novu razinu i prikazati je vrlo privlačnom.

Lignjun Prosipović

Zašto su se dotični baš sada uključili u lignjolov? E pa, u našem moru već godinama vlada jedna morska neman. Najveća lignja koju je ovo more vidjelo. Radi se o lignji s čak desetak dugačkih krakova koja je svoje krakove povlačila po najdubljim dijelovima našega mora. Točnije, znanstvenici su kroz godine proučavanja nemani iz dubina utvrdili da je lignja muškog roda. Tako su joj dali naziv Lignjun Prosipović. Prosipao je taj Prosipović mnoge ribe iz mreža jadnih ribara koji su se danima mučili na pučini ne bi li obitelji osigurali večeru.

Prosipovićevi pomagači

Prosipović je, nažalost, stekao mnogo pristaša u dubinama Lijepog Našeg Mora. Mnogi su ga pokušavali nabiti na osti, ali je Prosipović majstorski izbjegavao sve zamke i stupice koje su mu bile postavljene. Inače, njegovu mogućnost izmigoljavanja svim zamkama nema niti jedna lignja koja se ikada migoljila našim morem. Osim toga, okupio je Prosipović oko sebe mnogo raznih saveznika i podanika. Neki od njih su, poput njega, vladari Lijepog Našeg Mora, a neki od njegovih morskih savjetnika potomci su najstrašnijih morskih nemani koje su u nekim prošlim vremenima terorizirale naše more.

Sipo i Kaša Udberković

 Jedan od njegovih najbližih suradnika upravo je potomak jedne od prahistorijskih nemani. Kaša Udberković sin je zloglasne morske sipe imena Sipo Udberković. Sipo Udberković bio je na čelu strašne morske organizacije Spudba. Organizaciju su činile morske spužve koje su terorizirale Lijepo Naše More i ubijale sve nespužve na koje naiđu, iako im je na čelu bila velika sipa – Sipe Udberković.

Ispiran Ježanović

Jedan od vladara mora, koji je hranio Prosipovića kako bi mu krakovi narasli dovoljno dugački da vlada morskim dubinama, zove se Ispiran Ježanović. To je veliki morski ježinac opasnih iglica koji je uz Prosipovića najveći vladar Lijepog Našeg Mora. Znanstvenici koji proučavaju morske dubine nazvali su ga Ispiran jer taj ježinac u sebi više nema gotovo ništa živuće i more ga je gotovo ispralo. Pitanje je vremena kad će Ispiran Ježanović prepustiti vlast nad Lijepim Našim Morem nekom drugom.

Uzaludan lov?

Tako taj Lignjun Prosipović godinama vlada Lijepim Našim Morem i zavlači svoje krakove u najmračnije morske dubine kako bi ulovio što više podanika. Velik je to izazov doktoru demagogije Kilavom Mujundžiću i filomeni kojoj još nisam rekao ime. NATO-va plavuša zove se Linda Grabi Kiturović. Ako jedan od ovo dvoje dotičnih uspije uloviti Lignjuna, bit će to veliko čudo jer prema svim istraživanjima Prosipović ima dovoljno morskih suradnika da se obrani od svih ostiju i udica koje će prema njemu usmjeriti Kilavi i Linda. Osim toga, Prosipović je suviše inteligentan da se uhvati na bilo kakav mamac koji su mu pripremili. Tako je, čini se, sva medijska pažnja koja se pridaje ovom zimskom lovu na lignje uzaludna i pretjerana jer se, više ili manje, konačan ishod zna.

28. 12. 2014.

Glavni dani lignjolova započet će 28. 12. 2014. Taj datum odabran je kako bi se Linda Grabi Kiturović i Kilavi Mujundžić dobro najeli nakon blagdana i napunili svoje organizme za dug put koji će prevaliti kako bi stigli do najdubljih dijelova Lijepog Našeg Mora. Isto tako, treba biti fer i korektan i prema Lignjunu Prosipoviću. Koliko god je riba iz mreža prosuo, on je još ipak jedan od dva (uz Isprana Ježanovića) najveća vladara Lijepog Našeg Mora. Tako da ne bi bilo u redu ne dozvoliti Prosipoviću da se i on dobro najede, zamigolji još malo dubinama i pronađe još kojeg podanika.

 Za kraj, prema najsvježijim informacijama saznajemo da je Kilavi Mujundžić sve bolji u prosipanju demagogije te je njome uspio skupiti dosta pristaša koji će mu pomoći pronaći dobar mamac za najveću Lignju u Lijepom Našem Moru. Pitanje je samo, postoji li uopće takav mamac?

Izađite na izbore!

Šalu na stranu, vratimo se malo u zbilju. Ne pada mi na pamet pozvati vas da glasate za bilo kojeg kandidata, k'o što svaki medij potajno radi i navija za svoga. No, uzimam si za pravo pozvati vas sve da 28. 12. 2014. izađete na izbore! Ne zbog one isprazne fraze izvršavam svoju građansku dužnost, nego zbog vaše savjesti. Znam da vam savjest nalaže da kao član društva morate pokušati nešto mijenjati jer ovo sigurno ne može biti ono što sanjamo stoljećima. Znam da vam savjest nalaže da glasate, no osjećate se bespomoćni i mali. Znam da smatrate da vaš glas ne može ništa promijeniti. I tu ste vjerojatno u pravu. No, savjest će vam biti čista.

Kad ovaj, ona ili ono postane ili ostane predsjednik, vi ćete znati da je vaša savjest čista. Kad sve ostane po starom, postane još gore ili eventualno trunčicu bolje, vi ćete znati da ste izašli tog dana na izbore i pokušali dati glas nekome tko je za vas vrijedan podrške. I na koncu, znat ćete da vam nitko ne može pomoći u nečemu osim vas samih. Vi, kao i ja, možete mijenjati samo sebe. On, ona ili ono neka nas vode na prave puteve, stvaraju bolju Hrvatsku i neku novu pravednost. Svi imamo svoju savjest. Kad-tad, doći ćemo do točke u kojoj više nije važno tko je predsjednik, a tko pekar. Tad nam ostaje samo savjest. Moja će biti čista, a vaša?

FOTO: VISIT LONDON