LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Lucija Špiljak

Bez društvenog i emocionalnog pritiska u studentski svijet

Neka fakultet ne bude mjesto stresa i pritiska, već mjesto gdje ćete sami naučiti učiti, razmišljati, analizirati, rješavati problem i razmisliti zašto i radi čega ste ovdje. Znaj znanje!

Neka fakultet ne bude mjesto stresa i pritiska, već mjesto gdje ćete sami naučiti učiti, razmišljati, analizirati, rješavati problem i razmisliti zašto i radi čega ste ovdje. Znaj znanje!

Osnovnu i srednju školu uglavnom provedemo u poznatom okruženju, manje-više opuštenom i životna stvarnost još nas nije udarila. Barem ne toliko jako. Zatim slijedi fakultet gdje privikavanje potraje i do nekoliko mjeseci, dok se pravite da gledate u mobitel jer nikoga ne poznajete, a ne želite stvoriti suvremenu verziju pod nazivom Pale sam na faksu. Nadalje, nađemo se u osjetljivijim godinama čak i od puberteta jer je ovo pitanje života i budućnosti gdje nas roditelji neće držati za ruku pred vratima raja i pakla, niti će nas voditi Danteova Beatrice. Stoga, što bi bilo dobro da smo tada znali, prije odlaska na faks, no najviše na samom početku?

Brak s knjigom je nepotreban, a rastava preskupa

Dobro, semestar je počeo, tek ste dobili popis literature za sljedeći mjesec, a vi ste prvi u knjižnici, pokupili gotovo sve knjige i isplanirali skripte koje ćete složiti. I ne podijeliti jer ste manijak koji želi biti odličan, najbolji, sa svim peticama. Četvorka postaje smrtni neprijatelj. Probudite se i nemojte postati trulež u četiri zida koji se od knjige makne zbog kratkih (ili dužih, ovisi o organizmu) izleta na WC. A ako knjigu nosite i na WC, savjetujte se sa stručnom osobom. 

FOTO: Tumblr

Budite aktivni, pričajte s profesorima, vodite smislene rasprave, upoznajte nove ljude, držite oči širom otvorene (čak i ako vidite mrtve ljude), ali aktivirajte i ostale osjete! Popularno je biti mizantrop, mrziti sve, dok ste zapravo socijalna bića kojima jednostavno nedostaje kvalitetnog i dobrog društva, stoga ne tražite razloge zašto biste vi bili iznad svih. Istina, danas je teško naći kvalitetno društvo u gužvi klonova i verbalnog delikta, ali to ne znači da ne vrijedi pokušati. U stvarnom životu jednom ćete doživjeti poraz, nećete biti dovoljno dobri, petica će izostati i što onda? Ne možete leći na pod i roniti krokodilske suze, vidjeti propast svoje budućnosti i sebe zbog jednog lošeg dana ili jednog loše riješenog testa. Život je rast, ali i propast, tako da se naviknite i na poraze jer su i oni ponekad pobjeda, uključite se u društvo i ne budite mizantrop. Kad bismo bili savršeni, ne bismo bili ljudi. Svijet voli pobjednike. Svima nam ponekad treba Indirina energija!

Znaj znanje!

Kroz studentske dane neizbježno dođemo do shvaćanja kako smo ovdje da bismo učili, no što je sa znanjem? Vrijeme je da spoznate da ste vi na fakultetu kako biste sami naučili učiti (znaj znanje!), razmišljati, analizirati, rješavati problem. Dobro razmislite zašto ste ovdje. U školi je to uvijek išlo prema nekom rasporedu i odrednicama, no ono pravo cijenjeno sveučilište u vama budi znatiželjnu osobu koja želi i traži više, kojoj nije nebo granica, već svemir. Iz tog razloga cijenimo profesore čija su predavanja lijek za dušu, čak i ako predavanje počinje kad se ni kokot nije oglasio. Na fakultetu postajemo samosvjesni, izlazimo van naučenih okvira razmišljanja, počinjemo koristiti mozak, naučimo pitati ono što nam je oduvijek bilo nejasno jer bit je učiti gradivo, ali pritom naučiti učiti i biti samostalan, sam se potruditi oko nečeg što nas uistinu zanima. Znanje je ljepota ako znamo više od teorije već i primijeniti tu teoriju u poslu, ali i u životu.

FOTO: Tumblr

Sam svoj majstor: Uradi sam

Ne slijedite gomilu...osim ako ne znate gdje imate predavanje. Onda definitivno slijedite (poznatu) gomilu. Naravno, riječ je o individualnosti svake osobe. Zašto biste upisali kolegij koji vas ne zanima, a koji je upisao velik broj vama bliskih prijatelja i kolega? Bojite se, ne želite se naći među nepoznatima pa ajde, kud svi, tud i student Mujo, pretrpjet ćete ovaj semestar. Nitko ne želi predmet koji će se pretvoriti u torturu i figurativno bičevanje, ali ne birajte kolegije prema težini ili prema interesima drugih. Kamoli sreće da smo svi isti pa vidimo svijet jednodimenzionalno. Zanimaju vas gobleni dok svi drugi idu na klizanje jer je to cool, in i mogu baciti sliku na internet? Super za njih, ali idite i rasturite te goblene! Osamostalite se jer će većina ljudi u budućnosti ispariti iz vaših života i za nekoliko ćete godina voditi suhoparne razgovore na stanici kada se slučajno sretnete, a ne možete se pretvarati kako se niste vidjeli.

Razmišljajte izvan kutije!

Odlično. Prošlo je nekoliko godina, a sve što radite je – studiranje. Realno, ne oduzima ono toliko vremena da ne biste imali slobode za nešto drugo. No ipak odlučimo kako je neproduktivnost i autodestruktivnost Majka Mudrosti jer smo svakodnevno umorni od faksa. Sigurno ste oduvijek htjeli otići na tečaj plesa, jezika, možda planinariti, šetati, trčati dok nitko ne gleda, okušati se u nekoj vrsti umjetnosti, volontirati...a cijelo vrijeme nalazimo neargumentirane izgovore, bez da smo uopće pokušali nešto, budući da u mislima odustanemo već i od same ideje i slike. Život prolazi brže nego što mislimo, a to tek shvatimo kada se vratimo iza – već je 2016., a mi smo u glavi još uvijek tek na početku 21. st. Izađite, istražujte, radite na sebi, nađite zanimaciju jer možda kasnije vaša struka neće biti povezana s vašim poslom, a svako iskustvo odlično dođe – svijet nije ili crn ili bijel; nikad ne znate u kojoj ćete se nijansi naći.

Popularan primjer je Bill Gates koji je otišao s faksa s 19 godina kako bi osnovao tvrtku sa svojim prijateljem. Što bi bilo da su čekali još dvije godine kako bi dobili potvrdu na papiru da su obrazovani ljudi? Ne treba vam papir kao potvrda vaše sposobnosti ako imate iskustva, ideju, viziju i mogućnost. Obrazovanje nije mjerilo inteligencije, stoga se nemojte obeshrabriti ako vam nešto ne ide. Zašto bi vam išlo nešto što konstantno samima sebe pokušavate učiniti zanimljivim i motivirati se? Gubite dragocjeno vrijeme. Ponekad neke stvari treba pustiti i okrenuti se onome što ima veću mogućnost uspjeha, što poslovnog, što duhovnog. Razmišljajte izvan kutije i vjerujte u sebe, društvo će uvijek biti puno komplimenata, a još punije osuda, kritika i napada. Budite spremni dotad, samouvjereni i ne dopustite sebi prilagodbu društvu u kojem svi kad tad postanu beskralježnjaci.

FOTO: Tumblr

Važno je da skupite hrabrost, ponovno izađete iz te sigurnosne kutije pune kamera u koju ste se smjestili jer se bojite promjena i svega nepoznatog. Bit će vam žao kasnije, a eto, vremenskog stroja još uvijek nema. Valjda. Život nudi velike prilike, samo su one najveće često dobro skrivene i vi ste jedini koji ih može naći i kroz njih otkriti i pronaći sebe.

–  Umjesto da se stalno pitate kada ćete na odmor, možda biste trebali voditi takav život od kojeg vam ne bi trebao bijeg. –  Seth Godin

FOTO: TUMBLR