LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Magična manifestacija u Zadru

FOTO: Igre, radionice i puno magične zabave na Tjednu Harryja Pottera u Zadru

Gradska knjižnica Zadar prošlog tjedna pretvorila se u Hogwarts i ugostila male i velike ljubitelje čarobnog svijeta Harryja Pottera.

Gradska knjižnica Zadar prošlog tjedna pretvorila se u Hogwarts i ugostila male i velike ljubitelje čarobnog svijeta Harryja Pottera.

Manifestacija Tjedan Harryja Pottera održala se od 11. do 16. travnja u Gradskoj knjižnici Zadar. Manifestaciju je u suradnji s Gradskom knjižnicom organizirao Klub studenata informacijskih znanosti Sveučilišta u Zadru. U organizaciji Tjedna sudjelovale su članice Kluba i studentice Odjela za informacijske znanosti: predsjednica Kluba Lucija Žilić, potpredsjednica Kluba Jelena Šatalić Krstić i članice Kluba Laura Grzunov, Josipa Karadžole i Sara Lučić.

U ponedjeljak 11. travnja, službeno je otvoren Tjedan Harryja Pottera. Posjetitelji su imali priliku razvrstati se u četiri školska doma (Gryffindor, Hufflepuff, Ravenclaw i Slytherin), a rješavali su i nagradnu križaljku. Izvučena je pobjednička križaljka, a pobjednica je osvojila knjigu Veronice Roth Four – Priče o različitima. Sudionici su uživali i u Harry Potter torti.

U utorak 12. travnja,održala se debata na temu: Za i protiv Harryja Pottera u kojoj su sudjelovali studenti druge godine preddiplomskog studija Informacijskih znanosti Sveučilišta u Zadru. Studenti su bili podijeljeni u afirmacijsku i negacijsku grupu, a njihove je brojne argumente pažljivo slušalo pet sudaca, koji su na kraju presudili u korist afirmacijske grupe. Članovi pobjedničkog tima osvojili su Harry Potter kalendare. U isto vrijeme na Dječjem odjelu održavala se kreativna radionica namijenjena djeci mlađeg uzrasta. Djeci je pročitana kratka priča o Harryju Potteru, nakon čega je uslijedila izrada zlatnih zvrčki. Djeca su priču slušala s velikim zanimanjem i uživala su u izradi čarobnih letećih loptica.

U srijedu 13. travnja, ljubitelji Harryja Pottera imali su priliku zaigrati jedinstvenu tematsku društvenu igru. Sudionici su izvlačili pojmove vezane uz serijal, a zatim su ih svojoj ekipi morali crtati ili verbalno objasniti u jednoj minuti, ili su morali nabrojati tri pojma unutar pet sekundi. Pobjednici su osvojili tematske kalendare i bedževe.

Donosimo cijene za domski ljetni smještaj u gradovima diljem Hrvatske


U četvrtak 14. travnja, na Dječjem odjelu održana je radionica izrade čarobnih štapića. Ova je radionica izazvala veliko zanimanje, radionici su prisustvovala djeca mlađeg uzrasta, ali i oni malo stariji. Malo kasnije, u dvorištu Knjižnice održan je turnir u čarobnjačkom šahu. Na turniru su sudjelovala djeca OŠ Šime Budinića i OŠ Smiljevac, ali i drugi zainteresirani posjetitelji. Šah se igrao pod vodstvom Patricka Levačića. Sudionici su dobili bedževe sa grbom Hogwartsa i karte za Hogwarts Express vlak.

U petak 15. travnja, najveći fanovi serijala imali su priliku provjeriti svoje znanje na Harry Potter kvizu. Prvi dio kviza igrao se u timovima, nakon čega su dva najbolja (s izjednačenim brojem bodova) odmjerili snage. Nakon toga, članovi pobjedničkog tima odmjerili su snage među sobom. Pobjednica kviza osvojila je trilogiju Različita Veronice Roth. Članice pobjedničkog tima osvojile su knjigu Bajke Barda Beedlea autorice J. K. Rowling.

Subota 16. travnja bila je posljednji dan manifestacije. U dvorištu knjižnice igrao se improvizirani metloboj, inače čarobnjački sport koji se igra na metlama. Igrao se turnir između četiri školska doma, a pobijedio je dom Hufflepuff. Sudionici su, ovisno o osvojenom mjestu, nagrađeni s tematskim kalendarima, bedževima i Hogwarts Express kartama.

Tijekom cijelog Tjedna trajao je nagradni natječaj. Svi zainteresirani trebali su napisati pismo s temom: Zašto bih ja trebao/trebala ići u Hogwarts?. Organizatori su na kraju odabrali najbolje. Pobjednica natječaja osvojila je Hogwarts Express kartu, Hogwarts pismo, kartu Hogwartsa i okolice te čarobnjačku tjeralicu za Siriusom Blackom, poznatim likom iz serijala.

Brojne radionice, predstave i izložbe na međunarodnom festivalu slikovnice u Osijeku


Tijekom cijelog Tjedna na Dječjem odjelu posjetitelji su mogli pogledati Harry Potter izložbu. Izložene su bile tematske knjige i bojanke, kao i predmeti povezani sa čarobnjačkim svijetom. Predmete su prikupili i organizatorima posudili ljubitelji Harry Potter serijala.

Odaziv na Tjedan i ove je godine ispunio očekivanja. Sve nagrade i ostalo potrebno za održavanje Tjedna osigurali su sponzori: Grafos Zadar, Autoškola Zadar, Zakutna ulica, Paketić Svijet Pakiranja, Naklada Ljevak, Mali Princ Torte i Kolači Zadar, Sitotisak Mateka, Bedzevi.com, Algoritam i Čistoća Zadar. Posjetitelji su izrazili zadovoljstvo održanim aktivnostima i nagradama, a mnogi su unaprijed najavili dolazak na sljedeći Tjedan.

Čarobne vijesti o Tjednu Harryja Pottera pratite na službenim Facebook stranicama.

IZVOR: KLUB STUDENATA INFORMACIJSKIH ZNANOSTI
FOTO: FACEBOOK/TJEDAN HARRYJA POTTERA