LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
EVOLUCIJA DJEČJE ZANIMACIJE

FOTO: Igre koje ste zaboravili, a sigurno ste igrali kada niste imali interneta

Mama, dođi i vidi moju apstraktnu sliku u Paintu. Mama, igrao bih se s Hugom. Mama, smijem upalit' komp i igrati Icy Tower?

Mama, dođi i vidi moju apstraktnu sliku u Paintu. Mama, igrao bih se s Hugom. Mama, smijem upalit' komp i igrati Icy Tower?

Djeca su se nekada igrala ledene babe, školice, banke s listovima oraha ispred kuće... Iz kuće izađu na uranak, a vraćaju se kad mama viče. Kad smo takve igre prerasli, neka je druga zanimacija morala postojati. Pojavila se teška tehnološka kutija koja nije imala internet, a zatim i ona koja ga je imala. Predstavljamo vam televiziju i računalo.

Što smo to radili dok smo doručkovali? Sigurno nismo zujali u zid. Sjećate se televizijskih igara u kojima sudjelujete pozivom na određeni broj? Evo nekoliko asocijacija na najpoznatije.

Mordana. Biraj jedan broj, sigurno ćeš pogriješiti. Sarkastični i rimovani komentari malog trola u zelenoj odjeći koji mora spasiti svoju obitelj. Pozdravljam sve u studiju i režiji, Hugu, Hugolinu i njihovu djecu.

Učite. Natječete se s drugom djecom kako biste osvojili neku od prestižnih društvenih igara s hrvatskog tržišta. To je to. Nema drugih asocijacija za Učilicu.

Što smo to radili za računalom dok nismo saznali za čaroban svijet interneta? Stvarali remek-djela u Paintu i ponosno pokazivali ukućanima. Ne, ne samo to.

FOTO: Voka informatika/ screenshot

Postojao je svijet paukovog pasijansa ili Spider Solitaire u kojem na tri razine, onoj početničkoj, umjerenoj i profesionalnoj, slažete niz karata počevši s kraljem, slijedeći kraljicu, jokera, desetku, devetku i ostale padajuće brojeve kako bi se zaključilo s asom.

A ona strahota od Pinballa? Sjetit ćete se mahnitog pritiskanja dviju tipki kako loptica ne bi pala i vi tako postavili novi highscore.Zatim se u onom silnom šarenilu izgubite prvo vi, a zatim i vaša loptica koja ispadne iz nekog nasumičnog kutka.

Sjećate se možda Icy Towera? Tipa s kapom preko očiju koji radi briljantne skokove, i to zaslugom djece... u redu, tinejdžera, koja tako agresivno pritišću space na tipkovnici da se ta tipka vjerojatno već izlizala.

Super Mario. Tko je posjedovao ovu igru, bio je glavna faca u ekipi. „A mogu i ja igrati? Molim te, pet minuta?” pretvori se u svađu jer pet minuta znači barem pola sata. Eto zaraze.

Popis se produžuje, a mi smo nabrojali tek one najpopularnije, najzaraznije igre. Generacija interneta i novih medija XY djeca neće znati kakav je osjećaj osvojiti kutiju sladoleda i zlatnog Hugu na televizijskoj igri, ali valjda znaju o čemu je ovdje bila riječ i tko su bili glavni junaci u dječjim životima do ranih 2000-ih.

FOTO: FLICKR/ABSOLUTELY NOTHING