LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tamo gdje knjige spavaju

20 najljepših sveučilišnih knjižnica

Pogledajte kako izgledaju neke od najljepših sveučilišnih knjižnica na svijetu.

Pogledajte kako izgledaju neke od najljepših sveučilišnih knjižnica na svijetu.

U vrijeme kolokvija i ispitnih rokova u knjižnici svoga fakulteta zasigurno provodite više vremena nego što biste htjeli. Udobne stolice, brza računala, puno svjetla i lijep interijer uvelike će vam olakšati muke učenja.

Ipak, ukoliko niste previše impresionirani onime što vaš fakultet ima za ponuditi, pogledajte neke od najljepših sveučilišnih knjižnica na svijetu. Bilo da su iz 16. stoljeća, ili stare tek koju godinu, ove ustanove ostavit će bez daha i one koji nisu veliki ljubitelji knjiga.

1. George Peabody knjižnica Sveučilišta Johns Hopkins (Baltimore, SAD)

Otvorena 1878. godine, ova knjižnica sadrži preko 300 tisuća svezaka od kojih većina potječe iz 18. i 19. stoljeća. Najpoznatiji dio knjižnice, Peabody Stack Room, visok je gotovo 20 metara, a krasi ga pet katova balkona s ogradama od lijevanog željeza.

01 George Peabody knjižnica Johns Hopkins

George Peabody knjižnica Johns Hopkinsm, FOTO: Matthew Pettroff

 

2. Filološka knjižnica Slobodnog sveučilišta (Berlin, Njemačka)

Zbog specifičnoga izgleda poznata je i pod nazivom „Berlinski mozak“. Ova knjižnica je otvorena 2005. godine, a na svoja četiri kata nudi preko 700 tisuća svezaka te prostor za 650 čitatelja.

02 Filološka knjižnica Belin

Filološka knjižnica Belin, FOTO: Flickr

 

3. Knjižnica Papinskog lateranskog sveučilišta (Rim, Italija)

Ova knjižnica, otvorena 2006. godine, sastoji se od mnogobrojnih stepenica koje osim kao poveznice među katovima služe i kao police za knjige. Knjižnica takozvanog „Papinskog sveučilišta“, koji u svojim redovima bivših studenata ima čak četiri sveca, ima oko 70 tisuća svezaka i rijetkih rukopisa.

03 Knjižnica papinskog sveučilišta Rim

Knjižnica papinskog sveučilišta Rim, FOTO: Independent

 

4. Thomas Fisher knjižnica rijetkih knjiga Sveučilišta u Torontu (Toronto, Kanada)

Otvorena 1973. godine, ova je knjižnica najveća riznica knjiga i rukopisa u Kanadi s oko 700 tisuća knjiga i preko 3000 metara rukopisa. Ime je dobila prema jorkširskom trgovcu čiji su unuci bili donori Sveučilišta.

04 Thomas Fisher knjižnica Toronto

Thomas Fisher knjižnica Toronto, FOTO: Flickr

 

5. Joe & Rika Mansueto knjižnica Sveučilišta u Chicagu (Chicago, SAD)

Ova moderna knjižnica, koju je Sveučilištu doniralo dvoje bivših studenata, u svojim podzemnim trezorima može čuvati i do 3,5 milijuna knjiga koje kroz par minuta mogu pronaći svoj put od podruma do studenta koji ih je tražio.

05 Knjižnica Mansueto Chicago

Knjižnica Mansueto Chicago, FOTO:Tom Rossiter

 

6. Središnja knjižnica Autonomnog nacionalnog meksičkog sveučilišta (Ciudad de México, Meksiko)

Knjižnica meksičkog sveučilišta, koja ima oko 400 tisuća knjiga, otvorena je 1956. godine i dio je UNESCO-ve Svjetske baštine. Fasadu zgrade čine predivni murali koje je naslikao meksički slikar i arhitekt Jua O'Gorman.

06 Središnja knjižnica Meksiko

Središnja knjižnica Meksiko, FOTO: Flickr

 

7. Knjižnica Sveučilišta Pompeu Fabra (Barcelona, Španjolska)

Zgrada Pompeu Fabra knjižnice prvotno je izgrađena kao vodotoranj, a kasnije je, između ostaloga, bila i vatrogasni dom te javna garaža. Knjižnica, koja je s ostatkom sveučilišta povezana tunelima koje su koristili vojnici, nudi 1400 stolova za učenje i oko 500 tisuća knjiga.

07 Knjižnica sveučilišta Pompeu Fabra Barcelona

Knjižnica sveučilišta Pompeu Fabra Barcelona, FOTO: Fernando Lorenz

 

8. Beinecke knjižnica rijetkih knjiga i rukopisa Sveučilišta Yale (New Haven, SAD)

Beinecke, jedna od najvećih knjižnica rijetkih knjiga i rukopisa na svijetu, otvorena je 1963. godine, a sve je napravljeno kako bi se njezin sadržaj što bolje očuvao. Zidovi su od vrlo tankog mramora koji propušta svjetlost, ali knjige štiti od oštećenja, dok je središnji stakleni dio zapečaćen i u slučaju požara puni se protupožarnim plinom.

08 Beinecke knjižnica Yale

Beinecke knjižnica Yale, FOTO: Flickr/Lauren Manning

 

9. Trinity College Library Sveučilišta u Dublinu (Dublin, Irska)

Sagrađena kada i najveće irsko sveučilište, 1592. godine, ova knjižnica je najveća u Irskoj i sadrži oko 5 milijuna svezaka. Njezina glavna prostorija izgrađena je u 18. stoljeću, no već stoljeće kasnije sve su police bile pune pa je krov morao biti uklonjen kako bi se dodao još jedan kat.

09 Trinity College Library Dublin

Trinity College Library Dublin, FOTO: Flickr/Brett Jordan

 

10. General Library Sveučilišta u Coimbri (Coimbra, Portugal)

Ova knjižnica postojala je i koristila se i prije nego što je 1537. godine otvoreno Sveučilište u Coimbri. Najpoznatiji dio knjižnice, u kojemu se nalazi oko 200 tisuća knjiga, izgrađen je u 18. stoljeću.

10 General Library Coimbra

General Library Coimbra, FOTO: Flickr

 

11. Knjižnica Sveučilišta Tama Art (Tokio, Japan)

Ova knjižnica, dovršena 2007. godine, dio je visoko specijaliziranog umjetničkog sveučilišta koje se nalazi na periferiji Tokija. Premda sadržava manje knjiga od prosječne sveučilišne knjižnice, većina knjiga Tama Art knjižnice napravljena je od neobičnih i krhkih materijala koji zahtijevaju posebno skladištenje.

11 Knjižnica sveučilišta Tama Art Tokio

Knjižnica sveučilišta Tama Art Tokio, FOTO: Flickr/Marco Capitanio

 

12. Geisel knjižnica Kalifornijskog sveučilišta (San Diego, SAD)

Od kada je izgrađena 1970. godine, grubi dizajn ove zgrade inspirirane svemirskim brodom dominira prostorom oko sebe. Zgrada navodno nema trećega kata – dizala nakon drugoga direktno idu na četvrti kat. Ovo je stvorilo mnogo urbanih legendi, od kojih je najrealnija teorija da je treći kat cijeli od armiranog betona te pruža potporanj lošem dizajnu zgrade.

12 Geisel knjižnica San Diego

Geisel knjižnica San Diego, FOTO: Flickr

 

13. Brotherton knjižnica Sveučilišta Leeds (Leeds, UK)

Knjižnica dovršena 1936. godine sadrži dio od oko 2,5 milijuna knjiga koje su u vlasništvu Sveučilišta Leeds. Njezina unutrašnja kupola nastala je po uzoru na onu Britanskog muzeja, no arhitekti Leedskog sveučilišta povećali su dimenzije kako ih original ne bi nadmašio.

13 Brotherton knjižnica Leeds

Brotherton knjižnica Leeds, FOTO: Leeds University, Brotherton Library

 

14. Sterling Memorial knjižnica Sveučilišta Yale (New Haven, SAD)

Još jedna knjižnica Sveučilišta Yale, najveća na Sveučilištu i nešto starija od one prve. Originalna ideja arhitekta Sterling Memorial knjižnice, otvorene 1930. godine, bila je stvoriti katedralu učenja. U svom je naumu vjerojatno i više nego uspio. Izgrađena u pretjerano gotičkom stilu, knjižnicu krasi više od 3000 prozora, sedam katova ureda i čitaonica te 15 katova polica s knjigama. Stol recepcije napravljen je po uzoru na oltar.

14 Sterling Memorial knjižnica Yale

Sterling Memorial knjižnica Yale, FOTO: Michael Marsland/Yale

 

15. Duke Humfrey knjižnica Sveučilišta Oxford (Oxford, UK)

Otvorena 1602. godine, ova knjižnica sadrži oko 1,1 milijun knjiga, a najstarija je upravo ona vojvode Humfreyja, po kojemu je i dobila ime. Ako vam izgleda poznato, to je s pravom. Među njezinim su policama sedam godina hodali i učili Harry, Ron i Hermiona.

15 Duke Humfrey knjižnica Oxford

Duke Humfrey knjižnica Oxford, FOTO: Independent

 

16. Knjižnica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zürichu (Zürich, Švicarska)

Premda je relativno mala knjižnica, s oko 150 tisuća svezaka, ova knjižnica na listi se nalazi ne samo zbog svog izgleda, već i zbog toga što je izgrađena unutar već postojeće zgrade Sveučilišta iskorištavajući tako ograničeni unutrašnji prostor.

16 Knjižnica Pravnog fakulteta Zürich

Knjižnica Pravnog fakulteta Zürich, FOTO: Independent

 

17. Knjižnica Wren Sveučilišta Cambridge (Cambridge, UK)

Knjižnicu, dovršenu 1695. godine, dizajnirao je Christopher Wren, jedan od najznačajnijih engleskih arhitekata, poznat po tome što je praktički izgradio London nakon Velikog požara 1666. godine Wren je u dizajn knjižnice ukomponirao velike prozore te je time postala prva takva knjižnica na svijetu. Neke od oko 25 tisuća knjiga i rukopisa datiraju još iz 11. stoljeća, a u knjižnici se mogu pronaći i djela koja su donirali bivši studenti, poput Johna Miltona, Ludwiga Wittgensteina te originalni rukopis A.A. Milneovog Winne the Pooha.

17 Wren knjižnica Cambridge

Wren knjižnica Cambridge, FOTO: Independent

 

18. Widener knjižnica Sveučilišta Harvard (Cambridge, SAD)

Ova ogromna knjižnica, velika gotovo 30 tisuća četvornih metara, središnji je dio harvardskog knjižničkog sustava, a sadrži preko 90 kilometara polica s oko tri milijuna knjiga. Knjižnicu je Sveučilištu donirala majka Harryja Elkinsa Widenera, američkog biznismena i bibliofila koji je umro na Titanicu. Njegova je majka kao uvjet za donaciju navodno zahtijevala da svaki student mora znati plivati prije nego diplomira.

18 Widener knjižnica Harvard

Widener knjižnica Harvard, FOTO: Flickr

 

19. Knjižnica Tehnološkog sveučilišta Delft (Delft, Nizozemska)

Ova nevjerojatna knjižnica izgrađena je 1997. godine, iako je krov obnovljen 2009. godine Specifična je upravo zato što je njezin krov zapravo velika travnata površina s blagim usponom po kojoj se može slobodno hodati.

19 Knjižnica Tehnološkog sveučilišta Delft

Knjižnica Tehnološkog sveučilišta Delft, FOTO: Nick Sherman

 

20. Duncan Rice knjižnica Sveučilišta Aberdeen (Aberdeen, UK)

Ova knjižnica otvorena je tek prošle godine, i to ju je otvorila kraljica Elizabeta. Izvana bi trebala predstavljati led i sunce, a iznutra pohranjuje većinu sveučilišnih knjiga na sedam katova i nudi 1200 stolova za učenje.

20 Duncan Rice knjižnica Aberdeen
Duncan Rice knjižnica Aberdeen, FOTO: Independent
FOTO: THE INDEPENDENT/TOM ROSSITER