LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski dom u Varaždinu

Tehnološke inovacije ispred studentskog doma koje stoje na raspolaganju varaždinskim studentima

Studentski dom u Varaždinu jedan je od najmodernijih u ovom dijelu Europe. A tom su statusu doprinos dale i tehnološke inovacije koje studenti maksimalno i vrlo rado koriste.

Studentski dom u Varaždinu jedan je od najmodernijih u ovom dijelu Europe. A tom su statusu doprinos dale i tehnološke inovacije koje studenti maksimalno i vrlo rado koriste.

Studentski dom u Varaždinu blista stvarima kao što su pametna klupa i solarno drvo. Pametne klupe, ili bolje reći ležaljke, suvremenog dizajna i solarno drvo omogućuju studentima i drugim korisnicima da se odmore, ali i napune svoje mobitele i laptope, dok u noći drvo svojom svjetlošću obasjava prostor ispred studentskog doma pridajući mu specifičnu i neodoljivu atmosferu. 

Od pisanja projektnog zadatka do projektiranja i izvedbe surađivali su sa stručnim službama Sveučilišta u Zagrebu, ali i aktivno sudjelovali u svim fazama projekta. Navode kako je to vrlo bitno jer samo prisustvom u svim fazama projekta mogu utjecati na rezultate projekta.

– Mi smo tražili da objekt bude A+ kategorije, da se primijene obnovljivi izvori energije, da se pazi na rasipanje energije, ugrade senzori na prozore, koristi kišnica kao sanitarna voda, projektira solarni park, ograđeno igralište i sprave za vježbanje na otvorenom te ugrade podzemni spremnici za smeće. – kazala je Ružica Posavec.

Sve to čini ga jednim od prvih takve vrste u ovom dijelu Europe. Kako nam je kazala Ružica, žele kampus u kojem će studenti rado boraviti, a studenti su prepoznali sve tehnološke inovacije te ih rado koriste.

 – Želimo zeleni kampus u kojem će studenti rado boraviti. A studenti to sve prepoznaju i sa zadovoljstvom koriste. – istaknula je.

 Najsuvremeniji studentski dom u državi ispunjen je sa šest čajnih kuhinja, 12 učionica, 243 sobe i 600 kreveta. Pritom je na projekt potrošeno 127 milijuna kuna umjesto planiranih 140 milijuna kuna, što je ravnatelj Studentskog centra Nenad Milijaš ponosno istaknuo, rekavši kako time ostaje novca za projekte u ostalim dijelovima Hrvatske. Spomenutih 140 milijuna kuna osigurano je većinskim dijelom iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija dok je ostatak prikupljen nacionalnom kontribucijom kroz javnu nabavu.

FOTO: SC VARAŽDIN