LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
"Neka znanost bude s tobom!"

FOTO: Proglašeni pobjednički timovi Junior Freshhh natjecanja

U petak 22. siječnja održalo se finale Junior Freshhha, jednog od hvale vrijednih natjecanja Ine, kojima nagrađuje talentirane i vrijedne učenike. Unatoč jakoj konkurenciji, gimazijalke iz Varaždina odnijele su zasluženu pobjedu.

U petak 22. siječnja održalo se finale Junior Freshhha, jednog od hvale vrijednih natjecanja Ine, kojima nagrađuje talentirane i vrijedne učenike. Unatoč jakoj konkurenciji, gimazijalke iz Varaždina odnijele su zasluženu pobjedu.

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog izdanja Junior Freshhh natjecanja, INA je ponovno pokrenula ovaj zanimljiv izazov pod geslom „Neka znanost bude s tobom!“ Riječ je o srednjoškolskom online natjecanju u rješavanju izazovnih zadataka iz matematike, fizike, kemije, biologije i zemljopisa.

Do 30. listopada učenici su se mogli prijaviti registrirajući svoje tročlane timove. Ove godine ih je bilo preko 400, što znači da je u natjecanju sudjelovalo preko 1200 sudionika iz cijele Hrvatske. Virtualni dio natjecanja se odvijao između 3. i 25. studenog, a finale je održano uživo u petak 22.siječnja u Ininoj zgradi u Zagrebu.

Završnicu je otvorila Nikolina Krešić, djelatnica Inine Službe za razvoj i obrazovanje, čestitajući svim pristiglim timovima na dosadašnjem uspjehu u natjecanju. Nakon što im je poželila sreću, svaki pojedini tim se zasebno predstavio. S obzirom da je tema finalnih zadataka bila obrada otpadnih voda, prezentacije su sadržavale njihove argumente o važnosti te tematike.

Redom su to učinili AA iz prirodoslovno matematičke Gimnazije Andrije Mohorovčića iz Rijeke, „Se bumo ih rasteple“ iz Prve gimnazije u Varaždinu, U3 tim iz Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva u Đurđevcu, AVA MIŠ, predstavnici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića iz Slavonskog broda i tim iz koprivničke Gimnazije Frana Galovića.

Tijekom cijelog dana su se borili za pobjedu rješavajući nekoliko zadataka vezanih za obradu otpadnih voda. Sve se to odvijalo pod budnim okom stručnog žirija. Činili su ga Bruna Kostelac Košir, Direktorica Službe za razvoj i obrazovanje Ine, Maja Krustić, profesorica geografije, Danijela Marčetić, profesorica matematike, Ivan Novosel, profesor fizike, Zdravko Grgurač, glavni stručnjak za strateški razvoj RiM i Blanka Vrgoč, profesorica biologije.

Na završnom danu natjecanja pridružio se Dubravko Novosel, glavni Inin stručnjak za EOR koji se bavi istraživanjem i proizvodnjom ugljena i plina. Prisutnim učenicima, profesorima, ravnateljima i drugim gostima, prenio je svoje radno iskustvo govoreći o oborinskim vodama i obradi tehnološke vode.

Predstavio se i direktor Službe održivog razvoja, zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša, Darko Galić. Naglasio je kako se potrebno pripremati za svijet ubrzanih promjena kroz strategiju obrazovanja i zapošljavanja. Napominje kako moramo uzeti u obzir da su znanje i voda glavni resursi 21. stoljeća. Iz tog razloga se mladim talentima u prirodnim znanostima treba pridavati posebna pažnja i motivirati ih za daljnji razvoj. Još par riječi je dodala Sanja Kaplar, inženjerka u centru proizvodnje.

Iako su svi sudionici pokazali širok spektar znanja, nijanse su dovele do pobjednika. „Se budemo ih rasteple“ tim kojeg čine Barbara Mikašek, ambiciozna buduća studentica FER-a, Matea Križanić koju vodi moto „Što više, to bolje“ i Anabela Ljubić, zaljubljenica u znanost, zavrijedio je prvo mjesto i nagradu iPad Air.

Drugoplasirani su Matej Vugrinec, Ivo Lazar i Karlo Šerbetar, budući studenti naftnog rudarstva i tim koji vjeruje da će svojim radom doći do uspjeha. Svoje sposobnosti su iskazali još na prošlom Junior Freshhh natjecanju, a ovog puta su nagrađeni s Kindle Paperwhite 2.

Treće mjesto i oprema za online učenje pripalo je Teamu AA. Čine ga Katarina Radman, Lovro Ivančević i Marin Sinožić. S obzirom na iskazanu marljivost, zasigurno će jednom uspjeti u ciljevima koje su si postavili, osnivanju tvrtki, izumima i slično.

Svim finalistima je omogućen stručni posjet Ininim postrojenjima. U posebnoj kategoriji natjecanja su nagrađeni miljenici publike. Prema glasovima, to su Klara Severić, Lana Rončević i Sara Kučinić, članovi U3-a. Posebna nagrada dodjeljena je školi koju je predstavljao najveći broj timova. Preko 30 ih je prijavljeno iz koprivničke Gimnazije Frana Galovića.

Kao što je Bruna Kostelac Košir naglasila, nikome od sudionika nije bilo lako. Nagrade su potvrda njihovog truda, angažiranosti i odličnog timskog rada. Vladimira Senčar Perkov, direktorica Sektora upravljanja ljudskim resursima u Ini, savjetovala je mladim ljudima ispred sebe da se i dalje usmjeravaju prema obrazovanju jer im samo znanje nitko ne može ukrasti.

Glavni dio je očigledno završio, ali jedan dio natjecanja još uvijek traje. Tijekom dana su se finalisti slikali sa zanimljivim rekvizitima, odnosno radnom opremom Ininih zaposlenika. Na Facebook stranici i fotogaleriji koju smo vam pripremili, možete pogledati kako je to izgledalo. Fotografija s najvećim brojem lajkova bit će nagrađena.

Junior Freshhh je odličan primjer kojim je INA pokazala kako se treba postupati prema mladima koji su spremni raditi i učiti. Ova kompanija mlade talente gleda kao svoje buduće zaposlenike i stručnjake. Osim što vjeruje da će oni doprinositi Ininom razvoju u budućnosti, čini nešto što je od šireg društvenog značaja. Svojim programima i izazovnim natjecanjima motivira učenike da napreduju, a kolika je moć i važnost znanja, svima nam je dovoljno jasno.
FOTO: FACEBOOK/JUNIORFRESHHCROATIA