LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska prehrana

FOTO: Otvorena dugo iščekivana menza na Filozofskom, i ministrica je bila na ručku

Na Filozofskom je fakultetu u Zagrebu ovoga petka otvoren novi studentski restoran sa subvencioniranom prehranom. Na svečanom su otvaranju prisutni bili ministrica Divjak, sanacijski upravitelj SC-a Bošnjak, dekanica Vlahović-Štetić i predsjednica Studentskog zbora FFZG-a Norma Trkovnik. Nakon uvodnog govora simbolično su pojeli prvi obrok u menzi.

Na Filozofskom je fakultetu u Zagrebu ovoga petka otvoren novi studentski restoran sa subvencioniranom prehranom. Na svečanom su otvaranju prisutni bili ministrica Divjak, sanacijski upravitelj SC-a Bošnjak, dekanica Vlahović-Štetić i predsjednica Studentskog zbora FFZG-a Norma Trkovnik. Nakon uvodnog govora simbolično su pojeli prvi obrok u menzi.

Osim kvalitetnog obrazovanja i kulturnih sadržaja neupitna je i važnost kvalitetne prehrane koja bi studentima trebala uvijek biti lako dostupna. Iz tog je razloga Studentski centar krajem prošle godine otvorio menzu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a od danas subvencionirana prehrana bit će dostupna i na Filozofskom fakultetu. Naime, kako je ranije najavljeno, u 10 sati održano je svečano otvorenje restorana namijenjenog studentima.

Na početku smotre otvorenja svim prisutnim sudionicima obratila se dekanica Vesna Vlahović-Štetić istaknuvši da je novi studentski restoran jedan od brojnih dobrih sadržaja koje nudi ovaj fakultet. 

– Izrazito sam zadovoljna što smo tako veliki projekt ostvarili u relativno kratkome roku budući da je i otvorenje menze jedan od dijelova programa kojim sam se kandidirala za dekanicu Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Osim kvalitetne knjižnice, Ureda za studente s invaliditetom, Centra za razvoj karijere, od danas imamo i ovaj restoran koji će biti na zadovoljstvo i studentima, a bome i nama zaposlenicima ovog fakulteta. Zahvalila bih Ministarstvu, odnosno ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak i ravnatelju Studentskog centra gospodinu Bošnjaku, bez kojih ovaj projekt ne bi bilo moguće realizirati. – istaknula je.

Na otvorenju je prisustvovala i Norma Trkovnik, predsjednica Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koja navodi kako je bilo krajnje vrijeme da ovaj fakultet dobije svoju menzu. Ona je ujedno i prerezala vrpcu čime je službeno otvoren restoran.

– Hvala svima koji su došli svojim prisustvom uveličati otvaranje ove menze. Bilo je krajnje vrijeme da Filozofski fakultet, kao jedan od najvećih fakulteta u Hrvatskoj, dobije svoju menzu. Veliki je značaj restorana za poboljšanje studentskog života. Ovim putem bih se voljela zahvaliti Upravi Fakulteta, dekanici, Ministarstvu i Studentskom centru bez čije suradnje sve ovo ne bi bilo moguće. Zahvaljujem se i u ime svih studenata, ne samo Filozofskog fakulteta već i svih ostalih fakulteta u Zagrebu. – rekla je predsjednica.

Okupljenima se kratko obratio i sanacijski upravitelj Studentskog centra u Zagrebu Mirko Bošnjak, koji ističe brigu o studentima kao temeljnu zadaću Studentskog centra: 

– Bez potpore Ministarstva znanosti i obrazovanja, odnosno naše ministrice Blaženke Divjak, cijeli ovaj proces ne bi bio moguć. Zahvaljujem se i Filozofskom fakultetu što je prepoznao Studentski centar kao kvalitetnog partnera zbog čega je sve ovo i obavljeno u relativno kratkome vremenskom rasponu. Ističem i kako je nama iz SC-a mjesto ovdje, na ovome fakultetu, jer je naša temeljna zadaća skrb o studentskom standardu u najširem smislu riječi. Otvoriti restoran subvencionirane prehrane na Filozofskom fakultetu nakon više desetljeća sve nas prisutne čini posebno ponosnima. Još jednom, svima želim dobrodošlicu u naš restoran. Hranite se zdravo i uravnoteženo. Dobar tek.

Prije rezanja vrpce, čime je postignut vrhunac ove svečane smotre, otvorenje restorana komentirala je i sama ministrica Blaženka Divjak zaželjevši svima ugodno druženje i boravak u novootvorenom restoranu. Nakon toga ministrica, dekanica, sanacijski upravitelj SC-a i predsjednica Zbora zajedno su pojeli prvi obrok u menzi.

– Poštovane kolegice i kolege, nadasve drage studentice i studenti, sve vas lijepo pozdravljam. Zahvaljujem se dekanici i ravnatelju Studentskog centra na prekrasnoj suradnji zahvaljujući kojoj danas imamo priliku otvoriti novi restoran Studentskog centra na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Iako je restoran pozicioniran na Filozofskom fakultetu, vjerujem da će privući i studente okolnih fakulteta, posebice FSB-a i FER-a te da će i oni doći u potrazi za dobrom, zdravom i uravnoteženom prehranom. Zadovoljna sam i time što je projekt realiziran u dosta kratkome vremenu budući da je zahtjev Ministarstvu za financiranjem došao početkom prošle godine, a odluka donesena sredinom šestog mjeseca. Otvorenje menze valja pogledati i u širem kontekstu te sagledati što kvalitetna prehrana točno znači za studentski standard. Kao bivša prorektorica Sveučilišta u Zagrebu znam koliko je važno osigurati restorane na fakultetima, pa smo osim ove menze nedavno otvorili i restoran SC-a u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. S obzirom da je danas ujedno i Dan otvorenih vrata ovoga fakulteta, mislim da jedan ovakav restoran bitno doprinosi kontekstu potpore studentima u procesu razvoja karijere i studiranja. Veselim se što imam tu priliku zajedno s vama prisustvovati ovome otvorenju i kušati nešto od ovoga što je pripremljeno. – riječi su ministrice.

Ugodno okruženje i uređeni prostor krase novu menzu

Stotinjak sjedećih mjesta, jedna linija za samoposlugu i jedan šank dio su prostora u kojem će studenti moći otići po svoj topli obrok od ponedjeljka do petka, i to od 8:00 do 15:30 s pauzom koja traje od 10:00 do 11:00. Unatoč tome što je smještena u podrumu Fakulteta, nova menza odiše svježinom.

Ponešto za svakoga na današnjem jelovniku

Kako bismo se uvjerili u kvalitetu onoga što nam za jelo nudi Studentski centar, i sami smo strpljivo čekali u redu kako bismo prvi put provukli x-icu i nešto prigricnuli. Prvoga dana na studentskom su se jelovniku u ovome restoranu našli pohani oslić, juha od rajčice, kukuruz mrkva, svježe zelje i kolač, a u dodatnom su izboru navedeni bečki odrezak, pržene lignje, pljeskavica, pečena piletina, juneći odrezak i varivo te prilozi poput blitve, krumpirića i mlinaca.

Osim toga, kao i u svakoj menzi SC-a, u ponudi je i vegetarijanski menu koji danas uključuje torteline sa špinatom i sirom u umaku od šampinjona i salatu.

Prema prvim reakcijama studenti su izrazito zadovoljni novim restoranom

Jedan od onih koji su prvi imali priliku provući iksicu u restoranu jest Filip, student na prvoj godini sociologije i antropologije na Filozofskom fakultetu, za kojeg otvorenje restorana ima posebnu ulogu u kvalitetnom rasporedu slobodnog vremena.

– Veliki je značaj otvorenja menze na našem fakultetu jer smo do sada bili primorani ići u restorane okolnih fakulteta, primarno FSB-a i FER-a, što nam je oduzimalo dosta vremena. Ovako će sve biti lakše i brže, a slobodno vrijeme moći ćemo kvalitetnije rasporediti i iskoristiti. Iako mi se ne čini posebno velikom, mislim da bi ova menza mogla ublažiti neprijateljstvo, odnosno prijezir ostalih fakulteta prema Filozofskom.

S njim se slaže i Tina, studentica sociologije na istome fakultetu, te dodaje kako je dobro što se otvorila menza zbog prevelikog broja studenata na tom fakultetu.

Bogat program povodom Dana otvorenih vrata Filozofskog fakulteta

Otvorenje nove menze nije jedini razlog današnjem slavlju. Naime, na Filozofskom se fakultetu održava Dan otvorenih vrata od 10:00 do 16:00. Na toj će smotri srednjoškolci dobiti informacije o upisima i studijskim programima, a kako bi dobili što bolji uvid u funkcioniranje Fakulteta, imat će priliku prisustvovati nastavi pojedinih kolegija te upoznati uspješne bivše studente Filozofskog fakulteta i posjetiti brojna druga događanja. Više o ovome događaju doznajte na poveznici.

FOTO: STUDENTSKI.HR/ TONČI GABELIĆ