LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svečano otvorenje

FOTO: Karlovac ima najmoderniji studentski dom u Hrvatskoj

Karlovački su studenti dobili daleko najmoderniji i najljepši dom u Hrvatskoj. Kako izgleda unutrašnjost doma, pogledajte u fotogaleriji.

Karlovački su studenti dobili daleko najmoderniji i najljepši dom u Hrvatskoj. Kako izgleda unutrašnjost doma, pogledajte u fotogaleriji.

Na oduševljenje karlovačkih studenata, studentski dom u Karlovcu svečano je otvoren u petak, 9. rujna. Stara zgrada bivše vojarne bana Josipa Jelačića pretvorena je u najmoderniji studentski dom u Hrvatskoj. Cijeli projekt studentskog doma stajao je 21 milijun kuna. Od toga je 75% od ukupnih sredstava financirano iz vlastitih izvora. Oko 1,5 milijuna kuna financirano je iz fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Korištena je dizalica topline čija se pumpa nalazi na 26 metara ispod objekta koja koristi toplinu sadržanu u zraku kako bi zagrijala toplu vodu koja se koristi za grijanje i potrošnu toplu vodu. 

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) financiralo je s 3 milijuna kuna unutrašnje uređenje studentskoga doma. Može se reći da je studentski dom u Karlovcu pametna zgrada.  Za identifikaciju, otvaranje soba i aktivaciju struje koriste se pametne kartice. U domu postoji 160 ležaja raspodijeljenih u jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe. Dvije su sobe posebno opremljene za studente s invaliditetom i posebnim potrebama. Svaka soba ima svoj vlastiti hladnjak, LCD televizor, kupaonski blok i noćne lampe za učenje.  Na svakom katu nalazi se opremljena čajna kuhinja s dnevnim boravkom za međusobno druženje, a uređena je i informatička učionica.

Potpredsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske i predsjednik Studentskog zbora Veleučilišta u Karlovcu, Darko Marković, izjavio je kako je izrazito ponosan što su karlovački studenti dobili daleko najmoderniji i najljepši dom u RH, te što je ovim putem veleučilište otvorilo lakši put studiranju svim studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa diljem Republike Hrvatske.

– Smatram kako su veleučilišta sa svojim stručnim studijima uistinu postali pokretač sredina u kojima rastu, razvijaju se i teže proizvodnji traženog i lako zapošljivog kadra  pogotovo u vrijeme opće gospodarske depresije. Karlovački su studenti dobili dom kakav zaslužuju - najbolji u Republici Hrvatskoj! – izjavio je Darko Marković

Veleučilište u Karlovcu planira u budućnosti napraviti megaprojekt pod nazivom Atrij znanja. Projekt uključuje rekonstrukciju zgrade Veleučilišta koje je sa potrebnom dokumentacijom kandidirano za sredstva EU. Osim navedenog, planira se i izgradnja menze, knjižnice i drugih popratnih prostora i sadržaja. Kako izgleda unutrašnjost karlovačkog doma, pogledajte u fotogaleriji.

FOTO: FACEBOOK