LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dan otvorenih vrata

Degustacije, radionice i eksperimenti razbili svakodnevicu Agronomskog fakulteta

Dan otvorenih vrata Agronomskog fakulteta bio je pun pogodak. Fakultet se predstavio u najboljem svjetlu, a posjetitelji su kući otišli siti, zabavljeni i s novim znanjem u glavi.

Dan otvorenih vrata Agronomskog fakulteta bio je pun pogodak. Fakultet se predstavio u najboljem svjetlu, a posjetitelji su kući otišli siti, zabavljeni i s novim znanjem u glavi.

Agronomski fakultet otvorio je svoja vrata svim zainteresiranim posjetiteljima koji su htjeli vidjeti, ali i naučiti nešto novo. Prigodni program započeo je u 9 sati, a odvijao se u VI. paviljonu. Cilj ove manifestacije nije bio samo privući buduće studente i zainteresirati srednjoškolce, već i upoznati djecu vrtićke dobi s poljoprivrednim svijetom kroz različite zabavne radionice. Studenti Agronomskog fakulteta također su razgledavali sadržaj i upoznavali se s radom svojih kolega s drugih smjerova.

Svaki zavod fakulteta imao je svoj štand na kojem su izlagali proizvode, upoznavali posjetitelje s njihovim radom i zanimanjem te održavali edukativne i zabavne radionice za najmlađe. Na većini štandova mogli su se degustirati različiti proizvodi. Tako se na štandu Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo moglo degustirati vino koje proizvode upravo studenti u neposrednoj blizini fakulteta. Ponuđene sorte bile su Rosé, Graševina, Chardonnay i Traminac, a probati se mogu i u pokušalištu Jazbina. Zavod za mljekarstvo omogućio je degustiranje kravljeg sira te jogurta marke Euromilk koji su nastali u suradnji s profesorima fakulteta. Probali smo i određene vrste meda, od kojih su bagrem, kesten i cvjetni med napravljeni u sklopu fakulteta. Zavod za voćarstvo ponudio je svoje jabuke i kruške te različite orašaste plodove uzgojene u fakultetskom voćnjaku. Na štandu Zavoda za stočarstvo isprobali smo kravlje i kozje mlijeko te ovčje i magareće kobasice. Nažalost, kobasice od boškarina nismo stigli degustirati jer su odmah nestale.

Zavod za povrćarstvo nudio je svoje sapune i šumeće kupke, a studenti su održali i demonstraciju pravljenja istih. Na trenutak smo se osjećali i kao pravi znanstvenici iza mikroskopa proučavajući pupoljke lipe. Štand Zavoda za kemiju pravio je eksperimente koji su zabavljali mlađu, ali i stariju publiku. Ispred paviljona bio je izložen traktor u sklopu Zavoda za mehanizaciju poljoprivrede u koji se moglo ući te ga razgledati iznutra. Udruga IAAS, koja povezuje sve studente agronomskih i srodnih fakulteta u svijetu, imala je svoj štand. Cilj im je bio upoznati sve zainteresirane sa svojim aktivnostima te ih potaknuti na priključivanje samoj udruzi.

Agronomija nagrađuje studentske aktivnosti i postignuća, ovo su uvjeti natječaja


Razgledavajući sadržaj susreli smo dva studenta na razmjeni iz Uzbekistana koji su imali samo riječi hvale kako za fakultet, tako i za današnji događaj. Pohvalili su profesore i lokaciju fakulteta, ali i svoje kolege za koje su rekli da su prijateljski nastrojeni te uvijek spremni pomoći. Sudeći po komentarima, posjetitelji su bili izuzetno zadovoljni cijelim programom, a studenti odazivom i uspjehom događaja. Moglo se vidjeti puno nasmiješenih lica koja zasigurno nisu požalila svoj dolazak.

FOTO: STUDENTSKI.HR