LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dan otvorenih vrata

Degustacije, radionice i eksperimenti razbili svakodnevicu Agronomskog fakulteta

Dan otvorenih vrata Agronomskog fakulteta bio je pun pogodak. Fakultet se predstavio u najboljem svjetlu, a posjetitelji su kući otišli siti, zabavljeni i s novim znanjem u glavi.

Dan otvorenih vrata Agronomskog fakulteta bio je pun pogodak. Fakultet se predstavio u najboljem svjetlu, a posjetitelji su kući otišli siti, zabavljeni i s novim znanjem u glavi.

Agronomski fakultet otvorio je svoja vrata svim zainteresiranim posjetiteljima koji su htjeli vidjeti, ali i naučiti nešto novo. Prigodni program započeo je u 9 sati, a odvijao se u VI. paviljonu. Cilj ove manifestacije nije bio samo privući buduće studente i zainteresirati srednjoškolce, već i upoznati djecu vrtićke dobi s poljoprivrednim svijetom kroz različite zabavne radionice. Studenti Agronomskog fakulteta također su razgledavali sadržaj i upoznavali se s radom svojih kolega s drugih smjerova.

Svaki zavod fakulteta imao je svoj štand na kojem su izlagali proizvode, upoznavali posjetitelje s njihovim radom i zanimanjem te održavali edukativne i zabavne radionice za najmlađe. Na većini štandova mogli su se degustirati različiti proizvodi. Tako se na štandu Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo moglo degustirati vino koje proizvode upravo studenti u neposrednoj blizini fakulteta. Ponuđene sorte bile su Rosé, Graševina, Chardonnay i Traminac, a probati se mogu i u pokušalištu Jazbina. Zavod za mljekarstvo omogućio je degustiranje kravljeg sira te jogurta marke Euromilk koji su nastali u suradnji s profesorima fakulteta. Probali smo i određene vrste meda, od kojih su bagrem, kesten i cvjetni med napravljeni u sklopu fakulteta. Zavod za voćarstvo ponudio je svoje jabuke i kruške te različite orašaste plodove uzgojene u fakultetskom voćnjaku. Na štandu Zavoda za stočarstvo isprobali smo kravlje i kozje mlijeko te ovčje i magareće kobasice. Nažalost, kobasice od boškarina nismo stigli degustirati jer su odmah nestale.

Zavod za povrćarstvo nudio je svoje sapune i šumeće kupke, a studenti su održali i demonstraciju pravljenja istih. Na trenutak smo se osjećali i kao pravi znanstvenici iza mikroskopa proučavajući pupoljke lipe. Štand Zavoda za kemiju pravio je eksperimente koji su zabavljali mlađu, ali i stariju publiku. Ispred paviljona bio je izložen traktor u sklopu Zavoda za mehanizaciju poljoprivrede u koji se moglo ući te ga razgledati iznutra. Udruga IAAS, koja povezuje sve studente agronomskih i srodnih fakulteta u svijetu, imala je svoj štand. Cilj im je bio upoznati sve zainteresirane sa svojim aktivnostima te ih potaknuti na priključivanje samoj udruzi.

Razgledavajući sadržaj susreli smo dva studenta na razmjeni iz Uzbekistana koji su imali samo riječi hvale kako za fakultet, tako i za današnji događaj. Pohvalili su profesore i lokaciju fakulteta, ali i svoje kolege za koje su rekli da su prijateljski nastrojeni te uvijek spremni pomoći. Sudeći po komentarima, posjetitelji su bili izuzetno zadovoljni cijelim programom, a studenti odazivom i uspjehom događaja. Moglo se vidjeti puno nasmiješenih lica koja zasigurno nisu požalila svoj dolazak.

FOTO: STUDENTSKI.HR