LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Veliki uspjeh mladog hrvatskog dizajnera

FOTO: Saša Hortig među najboljim je mladim dizajnerima po izboru časopisa Vogue Italija

Mladi dizajner iz Đakova izdvojen je u selekciji najboljih novih talenata na stranicama talijanskog izdanja časopisa Vogue.

Mladi dizajner iz Đakova izdvojen je u selekciji najboljih novih talenata na stranicama talijanskog izdanja časopisa Vogue.

Saša Hortig, student završne godine zagrebačkog TTF-a, još je jedno hrvatsko ime koje započinje proboj na međunarodnoj modnoj sceni. Njegov diplomski rad, kolekcija The New Revolutionaries, izdvojena je kao jedan od najboljih dizajnerskih new entryja za sezonu jesen/zima 2016. i među finalistima natječaja objavljena na stranicama talijanskog izdanja časopisa Vogue.

Saša je i u Hrvatskoj dobio formalno priznanje za svoj dizajn. Naime, u suradnji s Petrom Vuletić, od nedavno članice tima kuće Rick Owens, pod imenom Vuletichortig Saša je 2013. pobijedio na Portanova Fashion Incubatoru, hrvatskom natjecanju za mlade modne debitante.

– Biti uvršten u strogu selekciju Voguea, u konkurenciji dizajnera iz preko 30 zemalja, sjajan mi je poticaj i potvrda da je smjer u kojem radim dobar. – ističe mladi dizajner.

Kolekcija The New Revolutionaries konceptualno promišlja pojam odjevne veličine iz perspektive spola i njegove društvene konstrukcije – roda. Referirajući se na seksualnu revoluciju 60-ih, kolekcija ostaje rodno nedefinirana, radeći sa stereotipno muškim i ženskim konvencijama odijevanja i oblikujući kolekciju pretjerano uvećanih ili umanjenih elemenata.

Saša Hortig ovom preokupacijom nastavlja se na sintagmu brisanja rodnih granica, ali baveći se onim što već možemo opisati kao opsesivnu temu našeg vremena, uspijeva ponuditi novu i svježu ideju.

Kolekcija je nastala pod mentorstvom profesorice Jasminke Končić. Fotografije koje potpisuje još jedan mladi talent – Darija Cikač, pogledajte u fotogaleriji.

FOTO: DARIJA CIKAČ