LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti kreativci – Predstavljamo Mateu Glasnović

„Nema mi većeg zadovoljstva nego sresti cure koje nose moj nakit“

Matea Glasnović studentica je četvrte godine Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Njen hobi i, kako sama kaže, ljubav koja je zapisana u krvnim zrncima, izrada je nakita. S obzirom da dolazi iz zlatarske obitelji, presretna je što je nastavila bogatu obiteljsku tradiciju, a njena najveća sreća je susresti djevojke koje kombiniraju njene naušnice za dnevne, ali i večernje kombinacije.

Matea Glasnović studentica je četvrte godine Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Njen hobi i, kako sama kaže, ljubav koja je zapisana u krvnim zrncima, izrada je nakita. S obzirom da dolazi iz zlatarske obitelji, presretna je što je nastavila bogatu obiteljsku tradiciju, a njena najveća sreća je susresti djevojke koje kombiniraju njene naušnice za dnevne, ali i večernje kombinacije.

Matea Glasnović dvadesetpetogodišnja je studentica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Svoju kreativnost, koju može zahvaliti dugoj obiteljskoj tradiciji, odlučila je predstaviti pod sloganom Matea Pearls

U nastavku vam donosimo intervju s Mateom te predstavljamo njen nakit – prije svega predivne naušnice i narukvice koje su savršen modni dodatak koji si priželjkuje svaka cura. 

1. Kako si došla na ideju izrade unikatnog nakita? Koji motivi prevladavaju i koja je temeljna nit vodilja koja te motivira u izradi? Koje sve proizvode nudiš?

Volim reći kako je ljubav prema nakitu i izradi istog zapisana u mojim krvnim zrncima, s obzirom da sam iz zlatarske obitelji. Otkako pamtim, uvijek sam voljela nizati perle, a ideja o izradi postojala je uvijek. Od malih nogu sam ga pomalo izrađivala, ali aktivno sam se počela baviti time kada su se na Facebooku pojavile razne rukotvorine, što me je, na nagovor mame, potaknulo da i ja objavim sliku svojih radova i tako je sve krenulo. Motiviraju me moje, kako ih ja iz milja zovem Pearlsice koje me već godina prate i podržavaju kupujući moj nakit, a vjerujte da mi nema veceg zadovoljstva kada u gradu, u izlasku sretnem cure s mojim naušnicama. Nije to mala stvar. Najviše izrađujem naušnice svih oblika, ali i narukvice s ugraviranim inicijalima, tekstom, datumima i slično. U ponudi imam i drvene prstene, a od nedavno i rajfove/krune.

2. Opiši nam proces izrade. Koliko je zahtjevan proces izrade naušnica i koliko ti vremena treba da ih napraviš?

Proces izrade naušnica traje minimalno 3 sata, ovisno o modelu koji mušterija želi. Nakon što pripremim podlogu, slijedi ljepljenje perli u odgovarajućim bojama, što je naravno najzahtjevniji dio izrade jer moram paziti da lijeva i desna naušnica budu iste, da su naušnice uredne i nemaju tragove ljepila. Nakon toga pripremam gornji dio te u konačnici i pozadinu za naušnice. Dok radim krunu, na metalni rajf dodajem listiće i cvjetiće koje kasnije obogaćujem perlama. Nekad uspijem sve napraviti isprve i lako, a nekada sjedim u radioni cijeli dan i ne napravim ništa jer mi je loš dan pa se proces izrade od nekoliko sati produži na 2 dana.

FOTO: Facebook.com

3. Imaš li Facebook fan page ili se promoviraš na nekoj od drugih društvenih mreža? Koliko je takvo promoviranje važno u predstavljanju tvojeg rada? 

Promoviranje putem društvenih mreža za mene je najvažnije jer se trenutno, nažalost samo putem njih i promoviram. Nisam baš dobra u tome. Opravdavam se činjenicom da kreativce to ni ne zanima. Mi bismo samo radili za svoju dušu i dijelili svijetu svoje radove, ali, naravno, to tako ne funkcionira. Zato sam i upisala ekonomiju, da kapitalist ubije kreativca i izjednače se. Moram vam reći da nije uspjelo. Uvjerit ćete se brojem lajkova na mojim stranicama, stoga mi pomozite u toj maloj misiji i kliknite na FB stranicu; Matea Pearls i na instagram profil; MPearls_jewelry.

FOTO: Facebook.com
 
4. Kakva je reakcija tvoje obitelji i prijatelja? Jesu li ti zapravo oni najbolja podrška u radu, pogotovo s obzirom da dolaziš iz obitelji u kojoj izrada nakita ni u kojem slučaju nije strani pojam?

Kako sam već i rekla, mama me je natjerala da objavim svoje radove i vjerovala u to da imam što pokazati. Tatu, a posebno djeda, koji je u mirovini i ima više vremena, maltretiram da mi pokažu kako da izradim npr. privjesak za narukvice, koji je postupak poliranja ili graviranja. Oni su jako ponosni jer sam sjela na njihova radna mjesta u radioni te upalila strojeve koji su nažalost, zbog gospodarskog stanja u državi morali prestati raditi. Rado mi uskaču u pomoć, ali me obavezno podsjete svaki dan na faks i ispite. Dok je mama zadužena za slanje paketa poštom, kada ja ne stignem, seka i prijateljice su glavne i odgovorne za promoviranje novih modela noseći ih.

5. S obzirom da kažeš kako mama nekad uskače pri slanju paketa, zaključujemo da si se okušala i u prodaji. Kako teče proces od narudžbe do finalnog proizvoda i slanja kupcu?

Nakon što se mušterija odluči koji model želi, šalje mi sliku u inbox ili na mail.  Dogovaramo se želi li iste kao s fotograifje, ili neku drugu kombinaciju boja. Nakon toga krećem u izradu, uglavnom se čeka do 10 dana, a nekada ih mogu napraviti odmah. Naravno, sve ovisi o količini narudžbi koje moram ispoštovati i/ili obvezama prema faksu. Kada su gotove, šaljem fotografiju, a ako je sve u redu, šaljem paket. 

6. S obzirom na zahtjeve studija, kako kombiniraš fakultetske obveze i hobi? 

Pa, iskreno, kada imam najviše posla, tada najviše i učim i riješim sve kolokvije i ispite na faksu. Trebalo mi je vremena da uskladim sve obveze, posložim prioritete i krenem djelovati kvalitetno i produktivno i na faksu i u poslu. Definitivno nisam jedan od onih studenata čiji faks nije patio zbog posla, ali ne žalim ni za čim i zadovoljna sam sobom i kako se sve to odvijalo, a to je zaista najvažnije.

 7. Za kraj nam reci svoje planove za budućnost u akademskom, ali i kreativnom smislu. Je li ti veća želja karijera ekonomistice ili ona u sferi izrade nakita?

Svakako mi je plan napokon upisati petu godinu na faksu, uz to bi se još voljela prekvalificirati za zlatara. Zasad se vidim samo u izradi nakita, ali tko zna što mi donosi budućnost.

Mateji želimo mnogo uspjeha i sreće, u kojem god pravcu odlučila nastaviti. Matejin nakit možete vidjeti na spomenutoj Facebook stranicigdje su dostupne sve fotografije. 

Ovo je bio drugi u nizu članaka u kojima ćemo vam predstavljati mlade kreativne studente, te pokazati kako se mnogi uz učenje stignu baviti hobijima koje najviše vole. Prošli smo vam put predstavili Dolores, a ako vam je članak promaknuo, možete ga sada pročitati ovdje

FOTO: MATEA PEARLS/FACEBOOK