LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Putovati na budžetu

FOTO: Ako želiš putovati i ne znaš otkud početi, donosimo nekoliko destinacija za tebe!

Kaže se kako kroz putovanja najviše učimo. Što o nama samima, a što o drugim kulturama. Putovanja nas čine otvorenijima za nova iskustva pa čak i jačaju imunitet. Ako se pitaš kako i gdje putovati na studentskom budžetu, moguća rješenja te očekuju u članku.

Kaže se kako kroz putovanja najviše učimo. Što o nama samima, a što o drugim kulturama. Putovanja nas čine otvorenijima za nova iskustva pa čak i jačaju imunitet. Ako se pitaš kako i gdje putovati na studentskom budžetu, moguća rješenja te očekuju u članku.

U modernom svijetu današnjice nikad se nije lakše putovalo. Prijevozna sredstva, informacije, opcije te ideje gotovo su na svakom kutku. Broj samih putničkih agencija i njihovog poslovanja s godinama sve više raste jer potrošači postaju svjesni svih povlastica koje nam putovanja donose.

Putovanja potiču kreativnost, osobito u snalaženju, bude želju za učenjem novih stranih jezika, proširuju perspektivu gledanja na pojedine društveno-političke događaje te unose osjećaj osobnog ostvarenja u život pojedinca. Destinacija je mnogo, no one pristupačnije ipak zauzimaju tron kao bolja opcija.

Za lakše snalaženje informiranost je temelj. U moru informacija koje nam nudi Internet lako je saznati gdje se nalaze pojedine atrakcije i kako efikasno do njih doći. Također brojni vodiči, putopisi pa i iskustva drugih putnika mogu doprinijeti ugodnom boravku. U samom mjestu za što autentičniji boravak umjesto organiziranih vodiča dobro je pitati lokalno stanovništvo koje ipak zna ponešto više o tome gdje se, primjerice, dobro i jeftino jede.

Donosimo vam nekoliko studentskom budžetu pristupačnih lokacija u Europi, ali i svijetu.

Bugarska

Bugarska se smjestila u jugoistočnoj Europi čiju granicu prati rijeka Dunav. Glavni grad Sofija vrlo je poznata turistička destinacija ne samo po svojoj ljepoti već i po gostoljubivosti. Smještaj u glavnom gradu može se naći za cijenu od oko 6€, obrok za 5€ dok javni prijevoz iznosi 0.5€.

Češka

Češku krase mnogi prekrasni gradovi puni šarma i zanosne arhitekture. Osim glavnog grada Praga, Češki Krumlov idealna je destinacija. Gradsku jezgru okružuje rijeka koja upotpunjuje bajkovit osjećaj grada. Cijene se kreću od 9€ za smještaj do 6€ za hranu i 1.4€ za javni prijevoz.

Poljska

Poznata kao budget friendly destinacija koja, osim glavnog grada Varšave, turiste privlači južno smještenim Krakovom. Sadržaja u bivšem glavnom gradu ne jenjava te se smještaj može naći za 8€, hrana u prosjeku za 5.5€ te javni prijevoz za 0.5€.

Slovačka

Bratislava je poznata destinacija, ujedno i najveći grad Slovačke. Osim što sam grad krase mnoge ljepote, iz njega je vrlo lako doći do Austrije (4 km) i Mađarske (13km). Smještaj u ovom slovačkom dragulju iznosit će 8€, hrana oko 7€ te javni prijevoz 0.7€

Latvija 

S izlazom na Baltičko more ovu zemlju krase mnoge turističke atrakcije, a kao najpoznatije odredište uzima se glavni grad Riga. U samoj Rigi lako se mogu naći jeftini hosteli s cijenom od 8€, hrana također za 8€ te javni prijevoz za 2€. Najveći izdatak definitivno jest samo putovanje budući da Riga i nije toliko blizu.

Kolumbija

Zemlja koju krasi velika geografska raznolikost, od Anda do Karipskog mora i Amazone. Šarolikog je stanovništva s raznim kulturološkim utjecajima, a uz to veže ju povijest, ali i sadašnjost isprepletena carstvom kokaina. Ova mistična i posebna zemlja čini se kao idealna destinacija uzevši u obzir da je prosjek dnevnog smještaja 12$, hrane također 12$, dok je javni prijevoz 2$, a poznate atrakcije oko 8$.

Kostarika

Smještena u Središnjoj Americi, omeđena Tihim oceanom i Karipskim morem nalazi se Kostarika. Glavni grad joj je San Jose, a službeni jezik španjolski. Većina turističkih atrakcija svodi se na adrenalinske sportove i uživanje u prirodi uz rajske plaže. Smještaj prema glavnom gradu na dnevnoj bazi iznosi 12$, prijevoz oko 2$, hrana 23$, dok poznate atrakcije iznose okvirno 10$.

Meksiko

Ako tražiš raznolikost, Meksiko je zemlja za tebe! Od bogatog izbora hrane, Meksiko se može pohvaliti raznolikim sadržajem od plaža do pustinja. Dnevni smještaj iznosi 2$, hrana 14$, prijevoz 1$, a atrakcije oko 7$.

Tajland
U zadnjih nekoliko godina Tajland je postao jednom od najposjećenijih atrakcija na svijetu. Krasi ga nevjerojatna prirodna ljepota isprepletena budističkim vrijednostima te raznolikošću hrane i sadržaja. Ako maštaš o slonovima, tigrovima, pješčanim plažama te ludom provodu – ovo je mjesto za tebe. Za smještaj u prosjeku trebat će ti 7$, prijevoz 2$, za hranu 5$ te razne atrakcije 4$.

Indonezija
Zemlja koja se sastoji od 17 508 otoka, smještena dijelom u jugoistočnoj Aziji i dijelom u Oceaniji. Ne manjka joj prirodnih ljepota ni zabavnog sadržaja. Za smještaj je potrebno izdvojiti oko 18$, prijevoz 0.9$, hranu 7$ te atrakcije 1$ budući da ih je velik broj besplatan.

FOTO: PIXABAY