LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Počele Europske sveučilišne igre

FOTO: Hrvatski sportaši odlično otvorili natjecanje

Zagrebačke dvorane ugostile su košarkašice i košarkaše, dok se u Rijeci igrao vaterpolo.

Zagrebačke dvorane ugostile su košarkašice i košarkaše, dok se u Rijeci igrao vaterpolo.

Europske sveučilišne igre započele su odličnim rezultatima domaćih sportaša i sportašica. Velike pobjede već prvoga dana ostvarili su riječki vaterpolisti i zagrebačke košarkašice. 

U Zagrebu smo tako mogli prisustvovati prvim utakmicama ženske i muške košarke. U dvorani Dražena Petrovića košarkaši VERN-a uvjerljivo su pobijedili ekipu Sveučilišta u Ljubljani rezultatom 76:59. Iako se na početku utakmice ekipa iz Ljubljane čvrsto držala te napadala VERN, zagrebački dečki su znali kako odgovoriti te naposljetku slomili protivničku ekipu sa 17 razlike.

Jedan od najboljih igrača VERN-a bio je Luka Živko koji je nakon utakmice izjavio: – Ovo je prva utakmica prvenstva, nismo znali što očekivati. Krenuli smo jako i naposljetku smo ih slomili.

Nakon pobjede zagrebačkih kolega, u dvorani Trnsko košarkaši Sveučilišta u Splitu "rasturili" su ekipu Estonaca s 35 koševa razlike. Splićani su tijekom čitave utakmice bili dominantniji te je uvjerljiva razlika tijekom cijele utakmice na kraju završena rezultatom 93:58.

Riječani su završili sjajan dan domaćih košarkaša pobjedom protiv Tehničkog Sveučilišta u Münchenu rezultatom 74:51, također u dvorani Trnsko.

U isto to vrijeme u Sportskoj dvorani Trešnjevka košarkaške utakmice odigrale su djevojke. Hrvatske boje predstavljaju ekipe Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta u Zagrebu.

Prvi dan natjecanja ekipa iz Splita imala je manje sreće te je izgubila od Sveučilišta u Gottingenu rezultatom 61:51. Njemice su ipak pokazale da su fizički moćnije te svojim suparnicama nisu dale priliku da postignu veći broj poena. Najefikasnija u splitskim redovima bila je kapetanica Zovko s 12 poena, dok su kod Njemica 12 koševa zabile Bencker i König.

Za razliku od Splićanki, košarkašice Sveučilišta u Zagrebu ostvarile su veliku pobjedu protiv ekipe Sveučilišta u Groningenu rezultatom 102:51. Na domaćem terenu Zagrepčanke nisu dale Nizozemkama priliku da im se približe, a njihova nadmoć na kraju je okrunjena visokim rezultatom.

Vrlo dobre rezultate ostvarili su i hrvatski šahisti u dvorani Pauk u Zagrebu. Tako je Ana Iveković pobijedila Erenkul Seymu, dok je Saša Martinović pobijedio svog sunarodnjaka Filipa Cvitkovića.

Za otvorenje sportskih igara u Rijeci pobrinuli su se vaterpolisti i vaterpolistice. Riječanke su na domaćem terenu svladale ekipu Sveučilišta u Edinburghu rezultatom 10:4. Najefikasnija je bila Emmi Miljković s četiri gola. Riječanke sutra očekuje protivnik Radboud Sveučilišta iz Nizozemske.

Ništa lošije predstave nismo gledali niti od domaćih vaterpolista. Riječani su pobijedili ekipu Sveučilišta iz Edinburga, dok su Zagrepčani bili bolji od kolega iz St. Petersburga. Kod riječke ekipe posebno su se iskazali Mudražija, Peroš i Štokić, svaki s tri pogotka koliko je ukupno imala cijela ekipa Edinburgha te je na kraju završilo rezultatom 12:3.

Vaterpolisti Sveučilišta u Zagrebu ostvarili su također vrijednu pobjedu, rezultatom 8:3, a najefikasniji je bio Stojanović s tri pogotka.

Jučerašnji dan bio je neka vrsta uvertire jer je službeno otvaranje Europskih sveučilišnih igara na rasporedu večeras u 21 sat na zagrebačkoj Mladosti.

FOTO: EUG 2016