LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

FOTO: Potonuće najpoznatijeg broda Drugog svjetskog rata

1940. godine Bismarck je bio najveći i najmoćniji brod u mornarici nacističke Njemačke. Potopljen je iduće godine, na današnji dan.

1940. godine Bismarck je bio najveći i najmoćniji brod u mornarici nacističke Njemačke. Potopljen je iduće godine, na današnji dan.

Bismarck je bio njemački bojni brod i jedan od najpoznatijih i najčuvenijih za vrijeme Drugog svjetskog rata. Dobio je ime po njemačkom kancelaru iz 19. stoljeća Ottu von Bismarcku, a potopljen je na današnji dan, 27. svibnja 1941, u sjevernom Atlantiku.

U vrijeme kada je izgrađen, kapitalni brod svake mornarice bio je  takozvani Battleship, pa se govori i o eri bojnih brodova. Tada je bilo važno da je velik, oklopljen  i opremljen topovima velikog kalibra. Međutim, to je vrijeme prošlo i pristup ratovanju zbog razvoja se tehnologije promijenio, pa su danas brodovi manji, ali opremljeni navodećim projektilima i drugom opremom koja je ratna plovila učinila mnogo efikasnijima. Ipak, 1940. godine Bismarck je bio najveći i najmoćniji brod u mornarici nacističke Njemačke.  

U tim godinama Velika Britanija borila se za svoj život. Sjedinjene Američke Države slale su joj pomoć morskim konvojima. Nacistička Njemačka željela je isključiti je iz rata i to je namjeravala učiniti na moru. Američki konvoji prelazili su Atlantik kako bi opskrbljivali Britaniju tijekom rata, a njemačke podmornice jedina su plovila nacističke vojske koja su uspjela uopće isploviti u Atlantik s obzirom na to da je Britanska mornarica čvrsto čuvala životnu liniju između sebe i SAD-a. Hitler je tu vezu želio prekinuti, izgladniti Britaniju, izolirati je od svijeta i izvršiti invaziju. Ovdje dolazimo do svrhe za koju je Bismarck izgrađen. Bismarck je u sklopu Operacije Rheinübung imao zadatak probiti se kroz Baltičko more u Atlantski ocean, gdje bi sijao horor na američke konvoje . Bilo bi mu gotovo ne moguće ući u trag. Tomu je trebao pomoći nevjerojatan oklop koji je činio 40 posto njezine težine i neviđeno veliki topovi. Saveznici su bili svjesni prijetnje koju je predstavljao i kao što ćemo vidjeti, učinjeno je sve da da se zaustavi.

Operacija Rheinübung bila je velika tajna nacističke vojske. Međutim, Bismarck je otkriven, usidren u fjordu u blizini Bergena, kada ga je spazio britanski avion. Kada se saznalo da se Bismarck priprema za napade u Atlantiku, Britanija je svoju cijelu flotu obavijestila o tome da on mora biti pronađen. Mnogo britanskih brodova ga je tražilo, među njima je i HMS Hood koji je skupa s bojnim brodom Prince of Wales pronašao Bismarck i njegovu pratnju, bojni brod Prinz Eugen. Susret koji je uslijedio naziva se Bitka u Danskom tjesnacu. U bitci je potopljen HMS Hood, a život je izgubilo 1419 članova posade. Nakon što je Britanija čula za gubitak Hood-a, naređena je osvetnička potjera za Bismarckom.

Potopite Bismarck čuvena je naredba Winstona Churchilla. Kako je on bio oštećen u prvoj borbi, njegov kapetan naredio je privremeni prekid misije kako bi brod otplovio u Francusku na popravke. Međutim, osim što ga je tražila cijela Britanska flota, Bismarck je iza sebe ostavljao trag nafte. Nekoliko dana kasnije pronašao ga je avion britanske mornarice i pogodio ga u kormilo, nakon čega je postao neupravljiv. Brod se ostao sporo vrtjeti u krug sve dok ga nije sustigla britanska mornarica. Borba se nastavila unatoč teškim oštećenjima. Nakon 30 minuta, za njega više nije bilo nade. Brod je na kraju namjerno potopila njemačka posada iako su vrlo velike šanse da bi potonuo i unatoč tomu. Kako je rekao Rober Ballard u knjizi Hood and Bismarck Davida Mearns-a: Britanci su potopili brod bez obzira na to tko je donio posljednji udarac.

FOTO: WIKIPEDIA.ORG