LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Interaktivni muzej

Vremeplovom u 80-e: izložba koja rekonstruira svakodnevni život zagrebačke obitelji osamdesetih

Osamdesete su se vratile u Zagreb u obliku novog muzejskog prostora „Zagreb 80-ih“. Novootvorena izložba postavljena je u stanu u centru grada, a u njemu se nalazi više od 500 autentičnih predmeta iz 1980-ih. Izložba je interaktivnog tipa te posjetitelji smiju dirati sve eksponate pa se tako i fotografirati u nekad popularnom Fići.

Osamdesete su se vratile u Zagreb u obliku novog muzejskog prostora „Zagreb 80-ih“. Novootvorena izložba postavljena je u stanu u centru grada, a u njemu se nalazi više od 500 autentičnih predmeta iz 1980-ih. Izložba je interaktivnog tipa te posjetitelji smiju dirati sve eksponate pa se tako i fotografirati u nekad popularnom Fići.

Jeste li ikad za vrijeme gledanja nekog starog filma pomislili kako bi bilo živjeti u osamdesetima? Kako bi bilo umjesto mobitela imati telefon s brojčanikom, umjesto guglanja prolistati enciklopediju, a seminarski rad natipkati na pisaćoj mašini? Možda ste željeli nakratko doživjeti vrijeme u kojem su živjeli vaši roditelji, bake i djedovi, prvi put uživo čuti kako zvuči gramofon ili isprobati autentičnu odjeću toga vremena?

Ovog je ponedjeljka, 11. prosinca 2017, otvoren muzejski prostor naziva „Zagreb 80-ih“ koji će vam omogućiti da vam se ostvare željeMuzej se nalazi u Radićevoj 34, u srcu turističke rute glavnoga rada i namijenjen je svima – domaćima i turistima, starijim generacijama koje se u osamdesete žele barem nakratko vratiti, ali i mlađima koje će 1980-e prvi put doživjeti.

Izložbeni prostor zapravo je stan koji se sastoji od dnevnog boravka, kuhinje s blagovaonicom, spavaće sobe, radne sobe i igraonice. Ideja projekta bila je urediti prostor koji bi vjerno prikazivao svakodnevni život tipične dobrostojeće zagrebačke obitelji toga vremena, uključujući namještaj, kućanske aparate, ali i sitnice. Posebnost ove izložbe leži u činjenici da se svi eksponati smiju dirati – nema zaštitnih stakala ili baršunaste užadi koja bi posjetitelje držala podalje od izloženih predmeta. Tako u dnevnom boravku možete sjediti u starinskom naslonjaču, pregledavati i slušati gramofonske ploče, listati časopise i knjige ili isprobati nekada modernu odjeću. 

U kuhinji pak možete razgledati staro porculansko posuđe, popularne kuharice s receptima iz toga vremena te stare kuhinjske aparate koji rade i danas.
U retro spavaćoj sobi, osim starinskog namještaja, glačala i dječjih kolica, osobito je zanimljiv kutak za uljepšavanje koji krase veliko ogledalo sa stolićem, starinsko sušilo za kosu, vikleri, parfemi, ženski časopisi, torbe i slično.  

Svi eksponati ove izložbe autentični su i održavani. U radnoj sobi možete vidjeti kako su izgledali onodobni službeni jugoslavenski dokumenti. U istoj sobi možete razgledati poštanske marke i značke, ali i napisati kako vam se izložba svidjela na starinskoj pisaćoj mašini. Posljednja prostorija  ispunjena je dječjim knjigama i igračkama – od tombole do flipera, a za ljubitelje videoigrica tu je i kultno računalo Commodore 64 staro više od trideset godina.
 
Iako se u muzeju nalazi više od 500 autentičnih predmeta, glavna atrakcija ipak ostaje popularni žuti Fićo u kojemu se možete fotografirati za uspomenu. Izložba, koju čini jedna od najraznolikijih privatnih kolekcija iz 80-ih, za posjetitelje je otvorena svim danima od 10 do 22 h, a skriva još mnoge zanimljive predmete koji čekaju posjetitelje da ih upoznaju.
FOTO: STUDENTSKI.HR