LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Umjetnost i aktivizam

FOTO: Umjetnica oživljava izgubljeno kulturno blago pomoću tehnologije 3D printanja

Pogledajte kako jedna umjetnica pokušava sačuvati brojne izgubljene artefakte od zaborava koristeći tehnologiju 3D printanja.

Pogledajte kako jedna umjetnica pokušava sačuvati brojne izgubljene artefakte od zaborava koristeći tehnologiju 3D printanja.

Ratovi u Siriji, Iraku i Afganistanu ostavili su dubok trag, ne samo na stanovništvo tih zemalja, već i na njihovo neprocjenjivo kulturno blago. Borci terorističke organizacije ISIS već su uništili mnogobrojne hramove, zgrade od povijesnog značaja, kipove i druga umjetnička djela, poput hrama Baalshamin u gradu Palmyri. Postoji velika opasnost da mnoga važna povijesna nalazišta pogodi jednaka sudbina.

Iranska umjetnica koja trenutno živi i radi u San Franciscu, Morehshin Allahyari, odlučila je iskoristiti modernu tehnologiju 3D printanja kako bi uništena kulturna blaga sačuvala od povijesnog zaborava. Koristeći 3D printer i prozirne materijale, ona u sklopu projekta pod nazivom Material Speculation: ISIS izrađuje vjerne replike uništenih artefakata. U svakom modelu nalazi se i USB stick ili memorijska kartica na kojima su pohranjeni svi dostupni podaci o artefaktu, uključujući slike, karte, PDF datoteke i video snimke iz posljednjih tjedana prije njihova uništenja.

Digitalni podaci mogu biti izvađeni iz 3D modela ili preuzeti s interneta. Modeli tako postaju svojevrsne vremenske kapsule, čuvani za neke buduće generacije. Kako sama umjetnica kaže na svojoj stranici, ovaj projekt stvara praktični i politički način arhivacije artefakata te predlaže tehnologiju 3D printanja kao način dokumentiranja i otpora. Njegova namjera je iskoristit 3D printanje u procesu reparacije povijesti i memorije. 

No, Allahyari nije jedina umjetnica koja nastoji sačuvati sjećanje na izgubljeno kulturno blago. Slična inicijativa pokrenuta je i u sklopu projekta Project Mosul u kojem se skupljaju fotografije predmeta uništenih tijekom ISIS-ova pljačkanja grada i muzeja, kako bi se napravio virtualni muzej pomoću sakupljenih materijala . Svatko tko ima bilo kakve fotografije s prijašnjih posjeta muzeju može ih učitati na mrežnu stranicu projekta.

FOTO: FACEBOOK