LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Centar za kulturu i film Augusta Cesarca

FOTO: Street-art haiku u Zagrebu

U prostoru Centra za kulturu i film Augusta Cesarca u Zagrebu 4. studenoga i 1. prosinca 2015. organizirana je večer razgovora, prezentacija i diskusija o povijesti grafita i street-arta.

U prostoru Centra za kulturu i film Augusta Cesarca u Zagrebu 4. studenoga i 1. prosinca 2015. organizirana je večer razgovora, prezentacija i diskusija o povijesti grafita i street-arta.

Centar za kulturu i film Augusta Cesarca uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport provodi program Street-art haiku. U prostoru Centra za kulturu i film Augusta Cesarca (Ilica 227, 3. kat) 4. je studenog organizirana večer razgovora, prezentacija i diskusija o povijesti grafita i street-arta. Ista će se ponoviti i 1. prosinca 2015. u 20 sati.

Posjetitelji tom prilikom mogu saznati kako oslikavanje javnih prostora sprejevima u boji, rukom autora koji ima stav i estetski osjećaj, može na specifičan način obogatiti karakter ulice ili grada; kako se na kreativan, estetski zanimljiv način mogu oplemenjivati sive, sumorne ili vandalizirane površine grada kao i sve što ih zanima o uličnoj umjetnosti, ali i o uličnom turntableismu od samih autora/umjetnika koji će biti gosti programa. To su: Chez 186, Lonac, Lunar, Modul Osam, Pimp my Pump i DJ Venom.

Street-art oplemenjuje grad, čini ga zanimljivijim i uzbudljivijim mjestom za život. Street-art je vizualna umjetnost stvorena na javnim prostorima i najčešće nije vezana uz tradicionalne načine izlaganja umjetnosti kao što su muzeji i galerije. Pritom se ne radi samo o dvodimenzionalnim djelima na zidovima nego i o instalacijama u prostoru.

Uz poticanje urbane suvremene umjetnosti cilj je i uljepšavanje sivih dijelova nekad industrijske zone na Črnomercu. Također, nastojanje Centra za kulturu je i kanaliziranje kreativne energije mladih umjetnika s margine ilegalnog i subverzivnog te njezino usmjeravanje i integriranje u sivi dio gradskog tkiva, čineći od njega ne samo ljepšu vizuru nego i izložbeni prostor na otvorenom.

Želja organizatora je pokazati da se umjetnost može dogoditi bilo gdje i da nešto nije umjetničko djelo samo zato što se nalazi u muzeju ili galeriji ili bilo kojem drugom klasičnom izložbenom prostoru. Likovni operativni zahvati, koji se po tom principu već godinama događaju u urbanim zonama hrvatskih gradova, možda nisu proveli nekakvu revolucionarnu metamorfozu, ali su svakako učinili grad vizualno zanimljivijim i uzbudljivijim »iznutra«, na suptilnijoj razini koja od publike, građana, zahtijeva i aktivnu receptivnu strast. Zagrebačka street-art scena posljednjih je godina posebno živa i svojim radovima smješta Zagreb uz bok najvećim svjetskim metropolama.

Ulaz na večer razgovora, prezentacija i diskusija o povijesti grafita i street-arta je besplatan. Više o događaju možete saznati na Facebook stranicama.

FOTO: CENTAR AUGUST CESAREC