LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mjesta koje svaki zagrebački student treba posjetiti

Atipičan muzej u kojemu ne vlada tišina i ništa nije kao što se čini

Upitali smo ih planiraju li uvesti i hologram 2Paca da šeta ovim izložbenim prostorom, no odgovor je bio negativan. A man can hope...

Upitali smo ih planiraju li uvesti i hologram 2Paca da šeta ovim izložbenim prostorom, no odgovor je bio negativan. A man can hope...

Iluzije već stoljećima zabavljaju ljude. Dok ih danas možemo objasniti, prije su one perdstavljale nešto misteriozno. Bile su u rangu s duhovima. Danas ih definiramo kao vrstu prikaza koja proturječi objektivnoj realnosti. Iluzije su prisutne u svakodnevnom svijetu, jedina „caka“ s njima jest ta da vidimo neki predmet, no u isto vrijeme ga vidimo na dva ili više različitih načina. Psiholozi će vam itekako dobro znati objasniti procese u mozgu koji dovode do tog dijela, a možete ih izguglati i sami. Ili, još bolje, posjetiti muzej koji smo i mi posjetili.

U haustoru zagrebačke Ilice, na broju 72, skriva se muzej za koji ste vjerojatno već čuli, no nikako da ga posjetite. Radi se o Muzeju iluzija koji se otvorio u lipnju ove godine Ono što nam je svakako zapelo za oko (bolje reći uho) jest činjenica da u tom muzeju ne morate održavati tišinu kako biste čuli let muha. Cijeli prostor zamišljen je kao velika igraonica u kojemu raznolika publika, od mladih do starih, može komentirati što vidi ispred sebe i pokušati složiti neke od mnogobrojnih tradicionalnih didaktičkih igara. Ovi najmanji izlošci mogu vam pokazati kolika ste djeca i jeste li odrasli jer će svaki pokazati koliko vam je kreativnosti ostalo u vašem umu.

Hologram, FOTO: Petra Kaić/Studentski.hr

Ljubitelje fotografije posebno će dojmiti zbirka holograma koja izgleda tridimenzionalno, no približavanjem svakom okviru se otkriva da su to tek fotografije. Ljubazno vodstvo muzeja također će vam objasniti kako se rade hologrami. Upitali smo ih planiraju li uvesti i hologram 2Paca da šeta ovim izložbenim prostorom, no odgovor je bio negativan. A man can hope... Muzej iluzija sadrži i nekoliko manjih soba koje su zasigurno najpopularnije za fotografiranje. Prva je ispunjena s nekoliko ogledala, a kada stupite u nju dobivate dojam da vas je tisuću u toj maloj prostoriji. Svakako preporučujemo za sve one koji vole i ljube sliku svoju. Najdraža soba svakako je ona koja jednu osobu pretvara u veću, a drugu u manju nego što jesu: odlično za sve osobe koje na nekoliko sekundi žele odbaciti komplekse sa strane i zavarati ekipu. Postoji i soba koja zbog svojeg neravnog poda izaziva ravnotežu i percepciju pa se tako naziva i „sobom mučnine“.

Muzejski prostor nalazi se na 250 kvadrata te sadrži preko 70-ak eksponata u svakom kutu. Ovisno o tome kako ste raspoloženi, muzej možete razgledati za 20 minuta, a možete se u njemu zadržati i preko dva sata ukoliko se odlučite poigrati i složiti svaku igračku. Eksponati su nabavljani sa različitih strana svijeta, no didaktičke igre dolaze s Tajlanda – izrađene su od posebne vrste drveta, a Tajland ne samo što sadrži to drvo, već ima i industriju namijenjenu specifičnoj proizvodnji didaktičkih igara koji su sastavni dio muzejskog prostora. Poseban izazov je složiti jednu tajlandsku igru koja se sastoji od prebacivanja kolutova oko štapova; pravilo je da manji kolut uvijek mora ići na veći kolut – potrebno vam je oko 511 poteza kako biste sve kolutove prebacili do posljednjeg štapa, no nizozemskim turistkinjama koje su se ovo ljeto zatekle u Muzeju iluzija to nije bio problem!

Obrnuta soba, FOTO: Petra Kaić/Studentski.hr

Dosadašnji posjetitelji muzeja bili su odreda šareni – osnovnoškolci, srednjoškolci, studenti, profesori, radnici, obitelji, parovi, samci, turisti. Ako želite iznenaditi svoju braću, sestre, nećake, bratiće i sestrične, dobro je znati da Muzej iluzija nudi i proslave rođendana uz iluzionista. Iako je cijena ulaznice 40 kuna, nadamo se da će se uskoro pojaviti i neki studentski popust te da će se oformiti studentske grupe koje će posjećivati ovo mjesto jer posla ima za bilo koju disciplinu. Pružili smo vam dijelić atmosfere, a na vama je da sada zgrabite mobitel ili fotoaparat, nagovorite pratnju i krenete u svijet eksponata koji će vam izluditi mozak, ali i zabaviti vas.

FOTO: PETRA KAIĆ/STUDENTSKI.HR