LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Karnevalska grupa Kampus

Pridruži se najvećoj studentskoj karnevalskoj grupi na Riječkom karnevalu

Udruga studenata biotehnologije Rijeka u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci drugu godinu zaredom organizira veliku karnevalsku grupu Kampus koja ujedinjuje velik broj riječkih fakulteta. Pozivaju sve zainteresirane da se do 18. siječnja prijave putem online prijavnice.

Udruga studenata biotehnologije Rijeka u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci drugu godinu zaredom organizira veliku karnevalsku grupu Kampus koja ujedinjuje velik broj riječkih fakulteta. Pozivaju sve zainteresirane da se do 18. siječnja prijave putem online prijavnice.

Riječki karneval predstavlja kulminaciju riječkog petog godišnjeg doba. Govorimo dakako o dobu maškara, o dobu kada gradonačelnik ključeve grada predaje kraljici maškara i Meštru Toniju te maškare dobiju vlast nad gradom. Kako se Riječani osjećaju i s kakvim mislima odlaze u karneval, može se sažeti u dobro poznati riječki moto Krepat, ma ne molat!

Dokaz o dugovječnosti Karnevala predstavlja dokument iz 1449. godine Naime, radi se o odredbi Gradskog vijeća kojom se zabranjuje prekrivanje lica maskom (s izuzetkom maskiranog plesa u Kaštelu) pod prijetnjom stroge kazne. Unatoč tome, Karneval je pobijedio sve zapreke i postao simbol veselja te duhovitog i kritičkog komentiranja sadašnjice.

Broj sudionika na Karnevalu rastao je od početne tri grupe do njih preko sto s peteroznamenkastim brojem sudionika i ogromnim brojem gledatelja što uživo, što preko malih ekrana. Direktni online prijenos približio je Karneval cijelom svijetu.

Riječki karneval treći je najveći karneval na svijetu te je zbog njega Rijeka primljena u članstvo Europske udruge karnevalskih gradova te se Karneval našao na listi 500 najvažnijih zbivanja u Europi. Turistička zajednica grada Rijeke dobila je nagradu Zlatno turističko srce kao organizator najbolje turističke manifestacije jugoistočne Europe 2009. godine

Na Riječki karneval odlučili su se priključiti i studenti Sveučilišta u Rijeci. Naime, drugu godinu za redom organizirana je karnevalska grupa Kampus koja okuplja studente svih fakulteta koji se nalaze na sveučilišnom Kampusu u jedinstvenu karnevalsku grupu. Grupu čine studenti Filozofskog, Građevinskog i Učiteljskog fakulteta, Akademije primijenjenih umjetnosti te sveučilišnih odjela, Odjela za biotehnologiju, matematiku, fiziku i informatiku.

Grupi su se pridružili i fakulteti koji se ne nalaze na Kampusu, a to su Ekonomski i Pravni fakultet kao i studentske udruge. Neki članovi dolaze izvan Hrvatske putem suradnje s organizacijom Erasmus Student Network Rijeka i to iz Španjolske, Danske, Italije i Rusije. Tako karnevalska grupa Kampus trenutno broji skoro 200 članova što ju čini jednom od većih karnevalskih grupa.

Otkud ideja da svi riječki studenti zajedno prisustvuju karnevalu? Ona dolazi iz Udruge studenata biotehnologije Rijeka (USBRi). Ono što grupu čini posebnom, osim suradnje velikog broja fakulteta i udruga, jesu i alegorijska kola. To je kamion srednje klase kojeg studenti samostalno uređuju.

Ove godine tema grupe je Obitelj Kremenko, odnosno The Flinstones. Studenti će se tako vratiti u kameno doba te postati Fred, Vilma, Barney i Betty. Prijave traju do 18. siječnja te je dovoljno ispuniti kratku prijavnicu i uplatiti 160 kuna kotizacije. U cijenu je uključen trošak izrade maske i dodataka, trošak najma i uređivanja alegorijskih kola te piće i ručak na dan povorke.

Velika povorka održat će se 7. veljače, a organizatori pozivaju sve zainteresirane studente koji studiraju u Rijeci ili negdje drugdje kao i one koji nisu studenti, ali se tako osjećaju da se pridruže karnevalskoj grupi Kampus.

U fotogaleriji možete pogledati dašak atmosfere s prošlogodišnjeg karnevala kada su Havajci s Kampusa donijeli sunce i rasplesane ritmove na riječki Korzo, a organizatori poručuju:

– Puno zabave i veselja poklanjamo gratis svim članovima grupe!

Riječki karneval najbolje se doživljava osobno, na licu mjesta, a njegov slogan je Budi što želiš! Dođi na riječki karneval!

FOTO: USBRI