LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodne izložbe mačaka

FOTO: Mačja elita prezentirana u Zagrebu

Ovog vikenda u Zagrebu održane su međunarodne izložbe mačaka. Posjetitelji su mogli vidjeti brojne pasmine, razgovarati s uzgajivačima te prisustvovati stručnom odabiru najboljih mačaka.

Ovog vikenda u Zagrebu održane su međunarodne izložbe mačaka. Posjetitelji su mogli vidjeti brojne pasmine, razgovarati s uzgajivačima te prisustvovati stručnom odabiru najboljih mačaka.

Međunarodne izložbe mačaka održane su 12. i 13. ožujka u trgovačkom centru Westgate. Prisustvovali su brojni izlagatelji s raznolikim pasminama mačaka, kao i četiri stručna suca koji su oba dana odabirali najbolje od najboljih. Posjetitelji su mogli razgledati sve pasmine, razgovarati s uzgajivačima te kupiti potrepštine za svoje kućne ljubimce.

Pozvani suci, dva iz Francuske i dva iz Španjolske, sudili su na temelju određenih svojstava koja su karakteristična za svaku pasminu. Tako je bilo bitno koliko dug rep ima mačka, kakav joj je oblik glave, kako joj izgledaju uši, ima li šare karakteristične za pasminu kojoj pripada i druge sitnice koje su uočljive samo sucima i uzgajivačima.

Odabirom nominiranih mačaka za Best of show završio je prvi dio izložbe. Drugi dio izložbe bio je formalniji, gdje su suci glasali za jednu mačku u kategoriji od četiri nominirane dok bi se one pokazivale sucima, ali i posjetiteljima. Kategorije su bile po pasmini, dobi i spolu. Na kraju su se birale najbolje od najboljih.

Trećina mačaka na izložbi bila je pasmine Maine Coon. S obzirom na velik broj uzgajivača upravo te pasmine i oduševljenjem posjetitelja njihovom veličinom i ljepotom, pitali smo jednu od uzgajivačica da nam kaže nešto više o njima.

Gospođa Andrejka Postrak Ivić dolazi iz Maribora, već 13 godina živi u Zagrebu te uzgaja mačke pasmine Maine Coon. Na pitanje kada se odlučila na uzgajanje i zašto baš za tu pasminu odgovara:

– Za Maine Coon sam se odlučila prije dvije godine Prvu mačku smo čekali od jedne gospođe iz Rijeke, od gospođe Snježane Marojević. Iz njenog prvog legla uzeli smo prvog mačka, našeg Zell Darkwooda. Međutim, kad uzmeš jednu macu, onda moraš uzeti i drugu.

O tome kako se takva pasmina održava i je li prikladna za držanje u kući ona kaže:

– Nije ih teško održavati. Ja ih svaki drugi dan dobro raščešljam, to nije problem, a kupam ih kad idu na izložbe. Rastom su velike, moj Zell ima godinu i četiri mjeseca, a težak je oko deset kila. Imati ovu pasminu kod kuće isto je kao da imate psa. Možete ju naučiti da vam donese igračke i hoda za vama. One ne mijauču puno već cvrkuću. Uglavnom, to su posebne i prekrasne mace.

Na kraju nam je i ponosno pokazala svog Zella koji je osvojio nekoliko nagrada.

FOTO: Ana Bura/Studentski.hr
 
 
Neke od izložbenih mačaka možete pogledati u fotogaleriji, a detalje o sudionicima i pobjednicima na mrežnim stranicama izložbe. 
FOTO: ANA BURA/STUDENTSKI.HR