LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Najkreativniji hrvatski festival

FOTO: Kreativnost, razigranost i pozitivna energija obilježile 18. Špancirfest

Studenti i mladi kreativnim su radionicama i projektima obogatili osamnaesto izdanje Špancirfesta. U Varaždinu ih možete posjetiti još samo danas!

Studenti i mladi kreativnim su radionicama i projektima obogatili osamnaesto izdanje Špancirfesta. U Varaždinu ih možete posjetiti još samo danas!

Osamnaesto izdanje najkreativnijeg hrvatskog festivala, Špancirfesta, danas se privodi kraju. Umjetnici, kreativci, najraznovrsniji izvođači i špancireri proteklih su desetak dana gospodarili Varaždinom. Mi smo također prošetali gradom baroka i u velikom broju zanimljivih programa pronašli one koje organiziraju i vode studenti i mladi iz Hrvatske i Europe.

Šetnju smo započeli u Školskoj ulici u kojoj se tijekom festivala održavaju kreativne radionice u sklopu prvog međunarodnog volonterskog kampa u Varaždinu – YouthArt Špancir. Kamp organiziraju Udruga mladih V.U.K. iz Varaždina, Turistička zajednica grada Varaždina i Volonterski centar Zagreb te u njemu boravi desetak volontera iz svih dijelova Europe. Oni su za mlađe posjetitelje Špancirfesta pripremili besplatne radionice kaligrafije, ukrašavanja odjeće, fotografiranja, glume i brojne druge.

– Naše su radionice namijenjene mladima, ali su ipak posjetitelji uglavnom bili djeca. Budući da se radi o pilot-projektu, posjećenost je bila odlična i jako smo zadovoljni rezultatima te se nadamo da ćemo projekt već sljedeće godine ponoviti još bolje, uspješnije i veselije. – rekla nam je Dina Kuhar, volonterka Volonterskog centra Zagreb i jedna od voditeljica projekta.

U Habdelićevoj ulici zatekli smo mnoštvo razigranih, lepršavih leptira. No, nije riječ o običnim leptirima već o atraktivnim mobilima koje su dizajnirali studenti Studija dizajna zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta. Makete dizajniranih leptira radili su i bojali posjetitelji Špancirfesta na radionicama mobilne interaktivne instalacije. Radionice su rezultat uspješne suradnje Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta i Turističke zajednice grada Varaždina kojom se nastoje reinterpretirati i obogatiti lokacije u varaždinskoj povijesnoj jezgri.

– Zbog atraktivnosti zadatka i lokacije, motiviranost studenata je bila velika i dobili smo devet rješenja od kojih je za izvedbu odabran rad koji su pod mojim mentorstvo izradili Josipa Gjergja, Dominik Badel i Matija Barović. Promišljenoj konstrukciji instalacije dodan je i fizički kontakt s mnogobrojnim posjetiteljima Špancirfesta, što mobil s tom razinom interakcije čini strahovito zahtjevnim za dizajniranje i realizaciju. Reakcije posjetitelja su bile vrlo pozitivne i pokazalo se da Varaždin prepoznaje važnost kreiranja identiteta grada pomoću ovakvih i sličnih radova. Iako ovakav tip sudjelovanja Studija dizajna na Špancirfestu iziskuju veliki angažman nastavnika, studenata, voditelja radionica te dragih nam ljudi iz TZGV-a, svake godine, pa tako i ove, s veseljem provedemo desetak napornih, ali zanimljivih dana u Varaždinu. Nadamo se da će se ta tradicija nastaviti i ubuduće. Postojeća instalacija će biti izložena do kraja Baroknih večeri ili dok posljednji leptir ne spusti svoja krila zauvijek na tlo. Što god od toga dvoje prije bude dočekalo... – rekao nam je nastavnik Vedran Kasap sa Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta.  

Za kraj naše šetnje uputili smo se u Usku ulicu, kreativno središte Špancirfesta. U njoj su se smjestili mladi dizajneri koji su u sklopu projekta Kreativnica pokazali najbolje od hrvatskog dizajna. Posjetitelje su pozivali na razgovor i interakciju te je Uska ulica oživjela pozitivnom energijom, novim idejama i radovima. Dizajneri su svim zainteresiranima dali i poseban poklon. Naime, provodili su akciju tiskanja majica na šahtu na kojem se nalazi logo Špancirfesta. Ako se danas zateknete u Varaždinu, i vi možete sa sobom ponijeti ovaj neobični suvenir.

U našoj fotogaleriji pogledajte radove mladih kreativaca Špancirfesta. Možda vas potaknu da pokrenete svoju kreativnost i sami nešto uradite!

FOTO: ANA ŠKRILJEVEČKI