Teorije obožavatelja

Ekipa iz „Prijatelja“ predstavlja sedam smrtnih grijeha?!

Friends

Je li Joey sinonim za neumjerenost, a Ross za srditost? Jedna od najzanimljivijih i možda najpreciznijih teorija obožavatelja kultne serije „Prijatelji“ rekonstruira likove kroz prizmu sedam smrtnih grijeha.

Postoje mnoge teorije koje kreiraju obožavatelji kultne televizijske serije Prijatelji među kojima su i dvije prilično popularne: Ross je izgubio skrbništvo nad Benom jer je bio loš tata te je Rachel otišla na spoj s Benom Wyattom iz serije Parks & Recreation. Međutim, jedna od najzanimljivijih i možda najpreciznijih teorija obožavatelja rekonstruira likove kroz prizmu sedam smrtnih grijeha.

Rachel je škrtost koja se manifestira pretjeranom privrženosti materijalnom. Možda vas ovo iznenađuje, ali počnimo od njezina prezimena – Green (novac je zelen...). Naime, kada se pridružila grupi nakon bijega s vjenčanja, otvoreno je priznala kako je većinu svoga života provela s bogatim ocem. Odlučila je postati neovisna žena udajom za bogatog stomatologa, što joj nije pošlo za rukom jer ga ne voli. U pokušaju odbacivanja razmažene bogatašice borila se žešće nego prosječan dvadesetogodišnji Njujorčanin. Iako je dobila posao konobarice, dokazala se kao iznimno loša u zadržavanju gostiju te štednji novca. Nikada nije posve odbacila svoj materijalni način života, ali, srećom, ima dovoljno otkupljujućih osobina koje vole njezini prijatelji i sami obožavatelji. 

Ross je srditost. Stereotipizirani je profesor paleontologije i vrlo kratkog fitilja. Poseban je i očekuje da se svijet prilagodi njegovim standardima. Kada se to ne dogodi, bez problema će napasti koga god je potrebno. Odličan je primjer za to kada je zbog sendviča izgubio posao – pronašao je osobu koja ga je zabunom pojela te ju je napao. 
Srećom, toliko je neurotičan da su njegovi trenutci bijesa smiješni svakome. Od posve mirnoga raspoloženja može prijeći u zvijer nevjerojatno brzo. Koliko god bio bijesan, to je također dio njegova otmjenog šarma, ono je što ga čini posebnim. 

Monica je oholost. Uspješna je zbog svoje osobnosti tipa A. Glas je razuma cijele grupe i čisti za svima te uvijek zna što je najbolje za njezine prijatelje. Zna što točno želi od života i ništa ju neće spriječiti u postizanju ciljeva. Međutim, prilično je tvrdoglava zbog svoje natjecateljske prirode – nastoji biti najbolja u onome što radi, a čak se i razmahuje svojim vještinama što ponekad dovodi do povrede onih kojima je stalo do nje.

Chandler je lijenost. Kada on i Joey kupe udobne naslonjače, provode dane izležavajući se i ne radeći gotovo ništa – osim, naravno, surfanja po televizijskim programima s čipsom u rukama i hladnjakom punim piva. Što dodati kada su i pizzu naručivali na Monicinu adresu kako ne bi morali otvarati vrata? Iako se čini da održava stabilnu karijeru s pristojnom plaćom, on isto tako mrzi svoj posao koji zahtijeva sjedenje za radnim stolom i unošenje podataka u sustav. To je trebao biti tek privremeni posao nakon fakulteta, ali zbog njegova života po starome potrebno mu je osam sezona tijekom serije kako bi promijenio svoju karijeru. 

Joey je neumjerenost u jelu. Za njega nije potrebno objašnjavanje, zar ne? Voli svaku hranu, uživa u njoj i ne dijeli ju ni s kim.

Phoebe je bludnost. Sezonama nije imala ozbiljniju vezu te ju obožavatelji smatraju mentalnom prljavicom upravo zbog nastranih misli u krevetu.

Još jedan smrtni grijeh – zavist, može predstavljati Gunther šef u Central Perku koji je uvijek bio zavidan/ljubomoran kada bi se drugi družili s Rachel, a on to nije mogao.  

Svaki se od sedam navedenih smrtnih grijeha može primijeniti na svakoga člana u društvu. Naišli smo na različita mišljenja i sasvim su opravdana, no na vama je da prosudite kakav vam je pojedini lik. 

Komentari na članak

Vezani članci

Kozmetika

Važnost osobne higijene

Kozmetika koju ne biste trebale posuđivati prijateljicama

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da vas cimerica zamoli da joj posudite maskaru ili ruž, a da niste ni razmišljale kakve bi to posljedice moglo ostaviti.

Monopoly novac

Sorbus Aucuparia

Eto, zato ne možemo biti prijatelji... Kako je kriza uništila moj socijalni život?

Kriza nas je žestoko opalila, a svatko se na svoj način nosi s njom. Možda ćemo kao generacija biti zreliji, cijeniti i ono malo što imamo.

Prijatelji (naslovna)

Sanda Milinković

Vodič za prepoznavanje neprijatelja u prijatelju

Stavite sebe na prvo mjesto u ovoj godini i očistite se od negativnih ljudi i nekvalitetnih odnosa.

Monica, prijatelji

Na današnji dan

Neka vaš stan zablista tijekom ispitnih rokova uz savjete Monice Geller

Glumica koju je proslavio lik čistunke Monice Geller danas slavi 55. rođendan, a mi vam donosimo nekoliko njenih ideja koje možete iskoristiti za vrijeme koje treba biti utrošeno na učenje za nadolazeće ispite.

Harry Potter, FOTO: Flickr

Najpoznatija čarobnjačka priča

Obožavatelji stvorili novu teoriju; ožiljak na čelu Harryja Pottera zapravo ne predstavlja munju?

Na društvenim mrežama počele su kružiti teorije kako jedan od glavnih obilježja Harryja Pottera zapravo ne predstavlja munju, a obožavatelji su podijeljeni oko tih tvrdnji.