Pozitivne i negativne strane ljubavi na faksu

Upuštati se u vezu s kolegama s fakulteta – da, ne, možda?

djevojka, dečko

Mišljenja oko toga treba li se ili ne treba upuštati u romantične veze s kolegama s fakulteta različita su. Dok neki misle kako su takve veze osuđene na uspjeh zbog svakodnevnog viđanja i zajedničkih interesa, ostalima su na pameti neugodne situacije u koje se možete dovesti ako dođe do prekida.

U današnje vrijeme kada mnogi studenti sve rjeđe izlaze, a kada izlaze, drže se svoje ekipe, kada se bojimo prići nekome jer se bojimo odbijanja i sramoćenja, kada mnoge veze započinju dopisivanjem nakon odgovora na storyju na Instagramu ili svajpom na Tinderu, sve su rjeđi parovi koji se prvo upoznaju uživo, a tek onda razmijene kontakt-podatke. No među kolegama s fakulteta old school upoznavanje i dalje je često. Kada zajedno imate predavanja, kada imate zajedničke interese i, primjerice, zajedno čekate usmeni ispit satima na hodniku fakulteta, lako je upoznati nekoga i potencijalno završiti u vezi. Svoje iskustvo o jednom takvom upoznavanju s nama je podijelila studentica prve godine FSB-a: 

– Moj sadašnji dečko i ja smo se upoznali još na upisima. Sjedili smo jedno kraj drugog i nešto malo razgovarali, a kasnije me on dodao na Fejsu. Kada je počeo faks, viđali smo se svaki dan na predavanjima, počeli smo zajedno učiti, ići u menzu, na kave poslije predavanja... A u nekom trenutku smo krenuli na spojeve. 

Na pitanje smatra li to što jako puno vremena provodi s dečkom na fakultetu problemom odgovara: 

– Iskreno, najveći problem u početku nam je bio hoćemo li se na faksu ponašati kao da smo zajedno ili ne. Nismo htjeli biti jedan od onih parova koji se drže za ruke tijekom predavanja i provode vrijeme samo jedno s drugim, ali nismo htjeli ni skrivati se. Da, provodimo puno vremena zajedno, ali ne mislim da je to problem. Barem imamo iste rasporede, pa se uvijek možemo dogovoriti kada ćemo u kino ili tako nešto. Mislim da je gore onima koji su na različitim fakultetima i imaju totalno različite rasporede, pa se nikada ne mogu uskladiti. 

Dvoje studenata medicine koji su nedavno proslavili šestu godinu veze također je s nama podijelilo svoja iskustva: 

– Upoznali smo se na prvoj godini, imali smo sva predavanja i vježbe zajedno jer smo blizu po abecednom redu. Prohodali smo nakon par mjeseci. U početku nam je bilo divno, stalno smo se viđali, provodili sve vrijeme zajedno, doslovno nije bilo dana kada se ne bismo vidjeli. Ali, naravno, sve to je imalo i loših strana. Jednom smo se preko vikenda nešto posvađali i kada smo došli na faks u ponedjeljak, nismo sjeli jedno kraj drugog. Svi su to odmah primijetili i ispitivali nas što se dogodilo i jesmo li prekinuli. Znamo da kolege nisu mislili ništa loše, ali nikada nismo imali privatnosti kao par.

Upitali smo ih imaju li kakav savjet za dugogodišnju, uspješnu vezu: 

– Puno kompromisa i razumijevanja. A i, iz našeg iskustva, pomaže ako nekada malo uzmete pauzu jedno od drugog, koliko god se volite. Mi nismo iz istog grada, pa se nekad odmorimo jedno od drugog preko vikenda i praznika. Vjerojatno smo zato izdržali tako dugo. :) 

Prethodne priče svjedoče kako veze među kolegama na fakultetu, bez obzira na konstantno viđanje i petljanje drugih, definitivno mogu uspjeti. No što kada veza ne uspije? Najbrži recept da se preboli bivša djevojka ili dečko jest ne viđati ih i ne komunicirati s njima. Ali kada smo prisiljeni bivšega ili bivšu gledati svaki dan na predavanjima, proces oporavka traje malo duže, a i lako se možemo dovesti u neugodne situacije. S nama je svoja iskustva podijelila studentica Filozofskog: 

– Moj bivši dečko i ja imali smo dva predavanja zajedno. Kada smo bili zajedno, to je bilo super jer smo mogli zajedno učiti za te kolegije. Ali kada smo prekinuli, postalo je malo neugodno. Naravno, nismo više sjedili zajedno, već na suprotnim stranama predavaone, a na faksu smo se izbjegavali. Sreća u nesreći je što sam znala njegov raspored, pa sam ga mogla izbjegavati, ali svejedno smo se ponekad sreli u knjižnici, na hodniku ili u menzi. Tad bismo se samo kratko pozdravili i nastavili svojim putem. Definitivno nismo ostali u nekim kolegijalnim odnosima, ali što je tu je. 

Student treće godine KIF-a, baš zbog neugodnih situacija nakon prekida, radije ne traži potencijalnu djevojku na fakultetu: 

– Veze na faksu su super sve dok se ne prekine. Par mojih prijatelja bilo je s curama s godine i nakon prekida je bilo neugodnih situacija. Sjećam se, jednom smo nas nekoliko išli u menzu i bilo je mjesta jedino kraj par naših kolegica s kojima smo si bili baš dobri. No među njima je bila bivša jednog od frendova s kojom je nedavno prekinuo i njemu je bilo previše neugodno, pa smo čekali da se negdje drugdje oslobodi mjesto. Cijela naša ekipa se podijelila baš zbog njihovog prekida, a i dalje se ne družimo kao prije. 

Ipak, koliko god može biti neugodno, pa i bolno, nakon prekida svaki dan na predavanjima, u knjižnici i u menzi sretati bivšega ili bivšu, svatko od nas zna uspješne parove koji se nikada ne bi upoznali da nisu zajedno studirali. Tko zna, možda ti i tvoj simpatičan partner na vježbama kojeg se bojiš pozvati van jer misliš da će te odbiti možete biti jedan od takvih parova. 

Komentari na članak

Vezani članci

Harold Ekeh

Upornost se isplati

Harold i Munira upali na svih osam Ivy League sveučilišta

Priča Harolda Ekeha i Munire Khalif obišla je svijet. Ovo dvoje tinejdžera upalo je na svih osam sveučilišta takozvane američke Ivy League, a sada moraju odlučiti koji fakultet upisati.

Prijateljstvo 3

Antonela Bulajić

Dok nas faks ne rastavi

Za sva prijateljstva koja su pala pred prijemnim ispitima, pred fakultetom i obvezama. Za sva prijateljstva koja su nam postala tek uspomena. Za sva prijateljstva koja su pala pred životom.

FB chat - Reformiramo obrazovni sustav - Vlada RH

Sat vremena premalo

Što je Vlada RH odgovorila na pitanja korisnika Facebooka?

Može se samo reći da je sat vremena premalo da se odgovori na nezadovoljstvo i upite korisnika. Oni su postavljali pitanja o obrazovanju od same osnovne škole, do neaktualnosti kurikuluma u srednjoj školi, ali o bolonji, odnosno njenom provođenju na različitim sveučilištima i fakultetima.

Baltičko more

Marija Djedović

Erasmus iskustvo: Prvi dan u nepoznatom

Iskustvo odlaska na razmjenu je sjajno. Neopisivo uzbuđenje, temeljite pripreme i konačno, put u nepoznato. Ali, kao i uvijek, ima uspona i padova. Moj je prvi dan bio jedan veliki – pad.

KIF Zagreb

Jesenski upisni rok

Jedan od najpoželjnijih fakulteta u Hrvatskoj upisuje buduće stručnjake kineziologije

Priliku da se pridruže brojnom društvu uspješnih stručnjaka kineziologa budući studenti imat će na jesenskom upisnom roku. Prijave za preddiplomski stručni studij vrše se od 1. do 6. rujna, a za specijalistički diplomski studij od 11. do 15. rujna.