LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
GABRIELA VUKIĆ

Studentica i roditelj: kako održati balans između roditeljskog života i studentskih obveza?

„Kad si ispunjen, apsolutno ništa ti nije teško i kada nešto dovoljno želiš, zaista to i možeš!” – poručuje Gabriela Vukić.

„Kad si ispunjen, apsolutno ništa ti nije teško i kada nešto dovoljno želiš, zaista to i možeš!” – poručuje Gabriela Vukić.

Gabriela Vukić mlada je studentica građevine i majka male djevojčice Rite, a uskoro očekuje i svoje drugo dijete. Uz sve to, uspješno snima za svoj Tik Tok profil i dijeli svoja studentska i roditeljska iskustva sa svojim pratiteljima. Gabriela je također podijelila svoja iskustva i savjete za sve mlade majke koje studiraju, a u nastavku pročitajte njezine dojmove i način na koji usklađuje sve obveze.
 


VEZANO: Modne kombinacije za dodjelu diplome


 

Balans između roditeljstva i studiranja

 

Studentski život često zahtjeva puno vremena i odricanja, a kad uz studiranje imate dodatnu roditeljsku obvezu, bitno je biti dobro organiziran. Gabriela je otkrila na koji način uspješno usklađuje sve svoje obveze na fakultetu, a da joj također ostane dovoljno vremena za roditeljske odgovornosti.
 

Sve to dođe jako prirodno! Trudnoća dugo traje tako da je to dovoljno vremena za stvoriti neki okvirni plan i psihički se pripremiti na nove obaveze. Meni najviše odgovara imati posložen ritam spavanja – malena ide spavati između 19:30 i 20:30 i budi se oko 08:00 sati, a ja se budim oko 5 ili 6. Time svako jutro imam vremena za svoje obaveze prije nego što se ona probudi, i onda opet imam svaku večer nakon što ona ide spavati!”


Zajedničko učenje s Ritom; FOTO: Gabriela Vukić

 

Nemam najljepše iskustvo s profesorima, ali to mi nije predstavljalo prepreku u nastavku studiranja.

 

Roditeljstvo uz studiranje predstavlja veliki izazov, a profesori na fakultetu ponekad nemaju previše razumijevanja i podrške. S obzirom na to, Gabriela je podijelila svoje iskustvo vezano za podršku profesora i fakulteta te otkrila je li imala mogućnost prilagodbe.
 

„Do zadnjeg mjeseca trudnoće nisam nikome od profesora rekla jer nisam željela da ispadne kako tražim poseban tretman. Na kraju je jedina stvar koju sam tražila bilo da mi izađu u susret i dozvole jedan izostanak više (od 3 već dopuštena) tako da uspijem biti kod kuće mjesec dana nakon poroda. Neki profesori mi ni to nisu htjeli omogućiti, a neki profesori su rekli da moje dolaske na predavanja uopće neće gledati već da uzmem koliko god mi je potrebno za oporavak. Sve u svemu, nemam najljepše iskustvo s profesorima, ali to mi nije predstavljalo prepreku u nastavku studiranja.”


Zajedničko učenje; FOTO: Gabriela Vukić
 

Podršku fakulteta nemam, ali nisam ju ni tražila. Smatram da se zaista mogu organizirati tako da mi izmjene rasporeda i izlaženje u susret nije potrebno. I sigurna sam da svaka mlada mama studentica to može! Iduće akademske godine ću imati puno više predmeta na fakultetu i dvoje djece tako da će tada nastupiti pravi izazov. Međutim, posve sam sigurna da ćemo zaručnik i ja posložiti rasporede tako da ne ispaštaju ni moj studij, ni njegov posao, ni druženje s djecom! Najbitnije je ne razmišljati o potencijalnim problemima prije nego što se oni dogode i ostati ponizan i hladne glave.”

  

Organizacija vremena

 

Organizacija vremena izrazito je bitna kako bi Gabriela imala dovoljno vremena za oba prioriteta, a s nama je podijelila svoje strategije uz pomoć kojih sve uspješno obavlja.
 

„Kao što sam već spomenula – sve dođe jako prirodno. Prvih pola godine najveći izazov je ekstremna iscrpljenost od poroda i dojenja, i navikavanje na tako učestalo buđenje noću. S druge strane, prvih pola godine je najjednostavniji period jer dijete još nije toliko zahtjevno, ne traži toliko pažnje i puno spava! Tada sam jednostavno učila kroz cijeli dan – kad god ona spava. Kad je imala otprilike 8 mjeseci, krenula je najzahtjevnija faza – dizanje na nogice i pokušaji hodanja, a uz to i jesenski ispitni rokovi. Trenutno je strategija koja mi najbolje odgovara rano buđenje. Ustajem dok mala još spava i na taj način imam tri ili četiri sata za čišćenje, učenje i neku svoju rutinu. Ako mi se posreći da preko dana odspava sat vremena, onda i to iskoristim za rješavanje svojih obaveza. Nastavak učenja je kad se zaručnik vrati s posla ili kad malenu stavimo spavati.”



Obiteljska slika; FOTO: Gabriela Vukić
 

Naučene lekcije

 

Iz ovakvog iskustva zasigurno proizlazi mnogo naučenih lekcija, ali i brojnih uspona i padova koje treba hrabro savladati.
 

Organizacija! Uvijek sam bila kampanjac jer sam, otkad znam za sebe, obavezama, aktivnostima, treninzima, poslom; a najbolje funkcionira pod pritiskom. Međutim, kad postaneš roditelj odjednom imaš dvostruku motivaciju za završetak studija i shvatiš da jednostavno moraš krenut pripremat ispit na vrijeme jer znaš da se uvijek može dogoditi puno neplaniranih obiteljskih situacija koje će spriječiti učenje. Sad imam i puno zdraviji odnos prema studiranju i učenju – više nemam 3 dana pred ispit kad se zatvorim u sobu, jedem grickalice i pokušavam naučiti cijeli semestar gradiva. Sada uistinu sve učim s razumijevanjem, učim na vrijeme i ne ustručavam se profesore ili asistente pitati ako me nešto dodatno zanima ili ako nešto ne razumijem.”

FOTO: FOTO: GABRIELA VUKIĆ; CANVA, ILUSTRACIJA