LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obrazovanje i rad

Zanimljiva rasprava na Redditu – ako želiš raditi, nije ti potreban fakultet?

Može li se živjeti (i raditi) bez fakulteta? Dok neki svjedoče o uspjehu i zadovoljstvu u karijeri bez diplome, drugi ističu važnost fakultetskog obrazovanja.

Može li se živjeti (i raditi) bez fakulteta? Dok neki svjedoče o uspjehu i zadovoljstvu u karijeri bez diplome, drugi ističu važnost fakultetskog obrazovanja.

Na Redditu se nedavno povukla tema života bez odlaska na fakultet, nakon što je jedan od korisnika postavio pitanje: „Ljudi koji niste završili faks ili niste uopće išli, čime se sada bavite i je li vam žao što niste na faksu?“. Ubrzo se skupilo mnoštvo korisnika s ovim iskustvom, te je krenula rasprava.
 

Jedan od korisnika napisao je kako radi za 2200 eura i da, iako je za njegov posao formalno potreban fakultet, u stvari nije te da je „užasno, užasno stresno“.

Druga korisnica imala je nešto bolje iskustvo za podijeliti. Naime, nakon što nije upisala fakultet, jer joj roditelji to nisu dopustili, radila je nekoliko godina razne, bezvezne poslove. U konačnici je odselila van te obnovila svoje znanje jezika, što joj je omogućilo da se prebaci s punog radnog vremena na pola i fokusira na svoju ljubav prema umjetnosti – danas, pet godina kasnije, umjetnost joj je glavna karijera.
 

Foto: Reddit screenshot
 

Ipak ima i onih koji potiču nastavak školovanja pa je tako jedna korisnica naglasila kako je studij u Hrvatskoj još uvijek besplatan i da to treba iskoristiti.
 

„Čak i ako vam diploma kasnije skuplja prašinu, opet ćete imati više opcija za rad i napredak“, izjavila je.


Ona se pak našla u situaciji u kojoj je odustala od fakulteta, a danas radi za 850 eura na poslu gdje pola smjene provede na mobitelu.
 

Gledajući komentare cjelokupno, Reddit zajednica se naizgled ne može složiti – pedeset posto ih potiče fakultetsko obrazovanje, dok ga ostatak smatra suvišnim ako si spreman za posao. No, ipak ova diskusija ističe važnost individualnog puta i donošenja odluka koje odgovaraju osobnim ciljevima i okolnostima, odnosno podsjeća da nema univerzalnog recepta za uspjeh već svatko treba pronaći svoj put prema ispunjenju i zadovoljstvu.