LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Program

Uživajte u brojnim aktivnostima u Domu mladih u svibnju

Što Dom mladih nudi u svibnju, što pogledati, poslušati ili što novoga možete naučiti – donosimo vam u pregledu u nastavku.

Što Dom mladih nudi u svibnju, što pogledati, poslušati ili što novoga možete naučiti – donosimo vam u pregledu u nastavku.

U petak možete sudjelovati na plesnoj radionici Monomit koja se temelji na istoimenoj plesnoj predstavi. Polaznici će vidjeti kako su izvođačice Eva Kocić i Gendis Putri Kartini radile na samoj predstavi. Plesni materijal temelji se na fizičkom kontaktu dviju osoba i prijenosu težine. Radionica je namijenjena plesačima amaterima i plesnim rekreativcima starijima od 14 godina. 

Tu su i brojne druge radionice na koje se još stignete prijaviti, na primjer: radionice za djecu ABC MKC (4. i 5. svibnja), VRadionica – II. modul radionice virtualne stvarnosti (15., 17. i 22. svibnja), Cjelogodišnji seminar alternacije (svakog petka) za sve koji žele u neformalnom okruženju diskutirati o razvoju filmske umjetnosti, učiti o analognoj fotografiji, videoumjetnosti i alternativnim formama vizualnog pripovijedanja, Nediljom u šest: Radionice društvenih plesova (5., 12. i 19. svibnja), Radionica s Anom Mrak – „Suvremene plesne tehnike“ (18. i 19. svibnja) i qRADIONICA: Radionica sitotiska (22. i 23. svibnja).

Izložba koja na jednom mjestu okuplja najvažnije radove istaknutog hrvatskog filmskog i likovnog umjetnika Nedeljka Dragića može se pogledati do 9. svibnja u Galeriji MKC, a osim toga ovaj mjesec otvaraju se još dvije izložbe. U četvrtak, 9. svibnja u Galeriji kluba Kocka otvara se izložba Podsjetnici za budućnost, kao konačan događaj ovogodišnje Kustoske škole u suradnji s Mavenom i Unseenom, a zamišljena je oko ideje dijeljenja i međusobnog učenja kao otvorenog prostora koji film istražuje kroz različite elemente – od istraživačkih metodologija, arhiviranja, restauracije, gledanja, slušanja, do spekulacija koje privremeno popunjavaju praznine u arhivima ili sjećanju. Predstavljanjem dijelova videozapisa, intervjua i plakata; printanjem dnevnika i fotografija; sudjelovanjem u zajedničkim kolažima i stvaranjem novog rječnika, stvaramo prostore za solidarnu praksu u filmu, temeljene na ideji kina kao događaja i prostora za (ponovno) susretanje. Izložba će se otvoriti u 20 sati performativnim predavanjem Dine Pokrajac: Resist, She Said

Na samom kraju mjeseca, 30. svibnja u Galeriji kluba Kocka otvara se izložba Krisa Komljenovića, Galapago: Homunkul, kao dio qFesta. Scenografijom, kostimografijom i performansom autor dočarava imaginarni svijet u kojemu obitava Homunkul, lik koji utjelovljuje žalovanje, tj. iskustvo žalovanja kvir osobe za kvir osobom. Autor žalovanje kontekstualizira inspiriran estetikom kršćanstva i srednjovjekovnog pučkog kazališta s naglaskom na spajanje inherentne teatralnosti kršćanstva i svojevrsnog amaterizma pučkog kazališta.

Na pozornici Amfiteatra ovog mjeseca naći će se brojni izvedbeni i koncertni programi. Izdvojimo instrumental rock koncert Bizon, Luka Krstulović, Dragan Đokić (3. svibnja), multimedijalni koncert 6 METARA, Vedran Ružić (10. svibnja), plesnu predstavu Koraljke Begović Playing Reality (17. svibnja), plesnu predstavu Studija za suvremeni ples Žar ptica (24. svibnja), predstavu 5. Festivala neobičnih obitelji – Disculpa si te presento como que no te conozco (Oprosti mi što te predstavljam kao da te ne poznajem) španjolske grupe La Pequeña Victoria Cen (25. svibnja), plesnu predstavu umjetničke organizacije Malo sutra Heroes (31. svibnja).

Osim toga Amfiteatar će u nedjelju, 12.5. ugostiti i Konferenciju Stanovanje – pravo ili privilegija? koja se održava u organizaciji Europske koalicije za pravo na stanovanje i grad u suradnji s Društvom arhitekata Splita i Pravom na grad. Program u Amfiteatru uključuje radionice za javnost: radionicu o sindikatima podstanara (nastavno na radionicu o stanarskim pravima), radionicu o turistifikaciji, radionicu o zadružnom stanovanju i završni panel Pravo na dom – Kakve nacionalne i europske politike za sigurno i dostupno stanovanje trebamo?

Za subotu, 18. svibnja Cirkus Kolektiv pripremio je šarolik program koji počinje u 18 sati općim kvizom znanja Cirkviz s osvrtom na tradicionalni i suvremeni „cirkus“, kao uvod u ono što slijedi u 20:30 sati – večernji program 7. Open stagea, otvorenu večer performansa. Organizatori napominju da se zainteresirani afirmirani i neafirmirani umjetnici koji žele prezentirati svoje umjetničke točke na 7. Open stageu još mogu prijaviti, i to do 12. svibnja.

Ovo je samo dio programa za svibanj, a cijeli program dostupan je na webu Doma mladih, kao i na društvenim mrežama gdje možete pronaći sve detalje o načinu prijave za sudjelovanje u radionicama.

FOTO: DAMIRA KALAJŽIĆ, NINA ĐURĐEVIĆ, PDM