Na današnji dan

Završio buran i dramatičan život Arthura Rimbauda

Arthur Rimbaud

Francuski pjesnik Arthur Rimbaud poznat je po svome burnom životu te vrlo kratkom, ali neobičnom i kvalitetnom književnom stvaralaštvu.

Na današnji dan, 10. studenoga 1891. godine, preminuo je francuski pjesnik Arthur Rimbaud. U nasljeđe je ostavio neobično, ali izuzetno kvalitetno književno stvaralaštvo. Rimbaud je jedan od najznačajnijih simbolista. Svojim je djelom utjecao na avangardnu književnost, posebice na nadrealizam. Jedan je od prvih pjesnika koji su pisali slobodnim stihom (pjesme Svibanjski stjegovi, Marina, Kretanje).

Pisanjem se počeo baviti vrlo rano pa je prve pjesme objavio već sa šesnaest godina – u školskim novinama. Godinu dana kasnije objavljene su mu pjesme u časopisu La Revue pour tous. Rane pjesme obilježene su mu ironičnim i destruktivnim stavom. Pjesnik se buni protiv tradicije i tradicionalnih vrijednosti, uklopljenim u romantičarski i parnasovski stil. Parnasovci su smatrali kako je uloga umjetnosti isključivo estetska. Cilj im je bio postići čistu umjetnost, s naglaskom na formu i jezik, rezultat čega su bile hladne i objektivne pjesme. Za tu je njegovu fazu reprezentativan sonet Samoglasnici (Voyelles).

– Pjesnik je, dakle, zaista kradljivac plamena. – A. Rimbaud

Godine 1871. formirao je vlastiti poetski stil, koji objašnjava u pismu svojemu profesoru književnosti Georgesu Izambardu. Pismo je nazvao Pismom vidovnjaka (Lettre du voyant), a u njemu osuđuje sentimentalnu i subjektivnu poeziju te izražava potrebu za objektivnim pjesništvom: Ja, to je netko drugi. Reprezentativna je poema ove faze Pijani brod (Le Bateau ivre).

Paul Verlaine, FOTO: Wikipedia

Posebno je zanimljivo i burno razoblje u Rimbaudovu životu bilo ono koje je proveo u suživotu s pjesnikom Paulom Verlaineom. Naime, mladi je Rimbaud došavši iz provincije u Pariz, živio kao podstanar Verlainove obitelji. To se podstanarstvo razvilo u burnu vezu te međusobni umjetnički utjecaj. Verlaine je zbog Rimbauda napustio obitelj. Neko su vrijeme putovali zajedno, dok se nisu rastali. Nakon dramatičnoga sukoba u Bruxellesu 1873. godine, Rimbaud je napisao zbirku pjesama u prozi Sezona u paklu (Une saison en enfer), bogatu autobiografskim elementima, kojom je najavio skori prestanak bavljenja književnošću.

– Zbirka je sarkastična pohvala svetogrđu, bijesu, požudi, egoizmu i lijenosti, što nije samo odraz mladenačke pobune, nego i postromantički projekt obnavljanja duhovne i pjesničke tradicije. – piše u Hrvatskoj enciklopediji.

U posljednjoj njegovoj zbirci Iluminacije (Les Illuminations), iz razdoblja 1872. 1874, s popratnom bilješkom Verlainea, najizraženiji je stil kojem teži u Pismu vidovnjaka – najbliži objektivnom pjesništvu. Nakon Iluminacija Verlaine prestaje pisati; luta Europom, Egiptom i Etiopijom, gdje trguje kavom, bjelokošću i oružjem. godine 1891. bolestan se vraća u Francusku te uskoro umire, nakon amputacije noge.

Komentari na članak

Vezani članci

Smijeh staraca

Povijest piše (tragi)komedije

Smrt kakvu biste svakome poželjeli

Očito je hiperboličan izraz „umrijeti od smijeha“ zaista ponikao na temelju stvarnih događaja, a sljedeći primjeri dočaravaju svu raskoš smijanja do smrti.

Ivan Španjić u Klubu Zona

Događanja u Klubu Zona

Uredništvo studentskog časopisa The Split Mind na istoimenu književnu večer dovodi mladog pjesnika Ivana Španjića

– Pjesme govore o čovjekovu identitetu i o zamršenosti ljudske duše. Govore o čovjeku koji se traži i gubi, konstantno, pod utjecajima svijeta, ali na kraju ipak nađe ono što traži.

Čitanje na plaži

Kulturno-edukativni program

Utorke u Studentskom centru oživjet će – čitanje poezije

Proljeće stiže u zagrebački Studentski centar u vidu besplatne radionice čitanja poezije. Ukoliko želite proširiti znanje iz područja kulture, prijave su otvorene do 22. ožujka.

Ivana orleanska

NA DANAŠNJI DAN

Rođena Ivana Orleanska, katolička svetica koja je sa samo 17 godina vodila vojsku i dobivala bitke

Još uvijek ostaje nepoznanica kako je Ivana Orleanska, mlada djevojka koja je bila uvjerena da je njena misija spasiti Francusku, uspjela uvjeriti budućeg kralja da joj da vojsku koju će voditi u bitkama protiv neprijatelja.

Michael Jackson

Na današnji dan

Umro Michael Jackson, Kralj popa

Na današnji je dan umrla legenda pop glazbe, Michael Jackson. Njegov lik živi i danas kroz njegovu najveću ostavštinu, pop glazbu i prepoznatljive plesne pokrete.