Nezavisni i nekomercijalni filmovi

Prostorna i programska ekspanzija „25 FPS-a”, festivala koji suorganizira SC

14.  izdanje 25 FPS

Premda se ni u dosadašnjim izdanjima nije prezalo od zamagljivanja granica između filmskih i proširenofilmskih programa, novi „25 FPS” predstavlja i izložbeni dio s umjetničkim radovima koji se bave – filmom.

Četrnaesti 25 FPS, festival nezavisnih i nekomercijalnih filmova koji na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika i pripovijedanja, ove godine predstavlja prostorno i programski prošireno izdanje. U Zagrebu se održava od 27. do 30. rujna u Studentskom centru, zatim u riječkom Art-kinu Croatia od 2. do 3. listopada, a prvi put i u Ljubljani, i to 5. listopada u prostorijama Slovenske kinoteke.

Premda se ni u dosadašnjim izdanjima nije prezalo od zamagljivanja granica između filmskih i proširenofilmskih programa, novo festivalsko izdanje predstavlja i izložbeni dio s umjetničkim radovima koji se bave – filmom.

Među 26 filmova u konkurenciji jesu i dva iz Hrvatske: Dokument Parakozmik Vladislava Kneževića i Planine Hrvoslave Brkušić

Svojevrsnu pojačanu popularnost inovativnih i eksperimentalnih filmskih formi potvrđuje i brojka od gotovo 2000 prijavljenih filmova za natjecateljski program Festivala, među kojima su selektori Sanja Grbin, Marina Kožul i Mario Kozina izabrali 26 najistaknutijih. Selekcijom se obuhvatio gotovo čitav svijet: od Kanade, SAD-a i Perua s jedne te Australije i Tajvana s druge strane. Među njima smjestilo se mnogo naslova iz nama zemljopisno bližih krajeva, a dva iz Hrvatske: Dokument Parakozmik veterana eksperimentalne scene Vladislava Kneževića i Planine debitantice Hrvoslave Brkušić. Raspon tema i postupaka filmova iz natjecanja obuhvaća analogne akvarele na filmskoj vrpci i narativni žamor internetskih piksela. Osobni portreti stoje uz bok analitičkim esejima, čije kamere jednako znatiželjno lutaju pustinjskim i planinskim pejzažima kao i krajolicima našeg društva, uma i duše.

Pored radova Vladislava Kneževića i Hrvoslave Brkušić, u natjecateljskom programu prikazat će se novi radovi autora već predstavljanih i nagrađivanih na Festivalu, primjerice zajednički film višestruko nagrađivanog bivšeg člana žirija 25 FPS-a, japanskog majstora analogne vrpce Takashija Makina te svestranog animatora i umjetnika Manuela Knappa – Na horizontu, zatim najnoviji rad autora koji su obilježili prošlogodišnji Expanded Cinema – Odmorišta Anje Dornieden i Juana Davida Gonzáleza Monroya (djeluju i kao dvojac OJOBOCA) te još jedan zajednički rad – Sunčev kamen Filipe César i Louisa Hendersona čiji je Kruti otpad prikazan na Festivalu 2014. godine Uvijek plodna austrijska eksperimentalna scena zastupljena je novim radovima Lukasa Marxta – Imperial Valley (kultivirani odvodi), koji je već poharao velike svjetske festivale, te Friedl vom Gröller – Pariške epizode, osammilimetarskim portretima Pariza i Parižana.

Tročlani Veliki žiri: Jesse McLean, Mika Taanila i Petar Milat

O najboljim filmovima odlučivat će tročlani žiri u sastavu: američka videoumjetnica Jesse McLean, finski redatelj i umjetnik Mika Taanila te programski koordinator zagrebačkog Multimedijalnog instituta i direktor Human Rights Film Festivala – Petar Milat. Svaki član žirija dodjeljuje zasebni Grand prix, a publici se predstavlja posebno kuriranim filmskim i diskurzivnim programom. 

Programsko proširenje 14. Festivala 25 FPS: izložbe Mike Taanile, Dušice Dražić i Wima Janssena

Uz stalne festivalske programe – Natjecanje, Žiri predstavlja, Expanded Cinema, Refleksi i Ode filmu, ovogodišnje izdanje donosi i dvije izložbe, također u prostorima zagrebačkog Studentskog centra – finski svestrani umjetnik, ujedno i član ovogodišnjeg žirija te jedan od sudionika programa Expanded Cinema – Mika Taanila – predstavlja svoj rad Film Reader prethodno prikazan u Nordijskom paviljonu na Venecijanskom bijenalu 2017. godine, dok će umjetnički tandem  predstaviti instalaciju Projektor – brončani odljev kultnog jugoslavenskog 35 mm projektora Iskra NP-21 i pripadajući film.

Programi i događanja Festivala 25 FPS suorganiziraju se sa Studentskim centrom – Kulturom promjene, a podržavaju ih Hrvatski audiovizualni centar, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture RH, Ustanova Zagreb film, Francuski institut, Austrijski kulturni forum, MES Finland, TelepART i Ustanova Art-kino.

Komentari na članak

Vezani članci

Produžen rok za prijavu na Foto dane mladih

Foto dani mladih

Produžen rok prijava za uzbudljivo regionalno fotografsko iskustvo

Još su neko vrijeme otvorene prijave za 6. izdanje Foto dana mladih. Do 30. lipnja ispunite online prijavnicu i pošaljite fotografije kojima ćete očarati žiri.

https://pixabay.com/en/blood-blood-type-health-medical-1968458/

Vampire Cup

Dobrovoljno darivanje krvi danas u SC-u; donatorima osigurani bonovi za ručak

– Kako bi se akcija i ove godine uspješno provela i kako bi se pomoglo što većem broju ljudu, pozivamo vas da nam se pridružite u utorak te povedete sa sobom kolege, prijatelje, članove obitelji, dečka/djevojku, što više – to bolje! – poručuju iz udruge CPSA.

Film

Sedma umjetnost

Popis filmova koji nas očekuju u ostatku godine

Novi datumi izlaska već najavljenih filmova, kao i najave novih filmova, jamče nam uzbudljivu filmsku 2019. godinu.

Tjedan izraelskog filma 2013

Pripremite se za nove zanimljive filmove

Tjedan izraelskog filma

Izraelski filmski tjedan ove se godine održava od 1. do 6. prosinca. Jedno je od brojnih kulturnih događanja koje organizira Veleposlanstvo Države Izrael u Republici Hrvatskoj s ciljem približavanja hrvatske i izraelske kulture te predstavljanja izraelske kulturne scene građanima Hrvatske.

Kratki na brzinu

Kino se vratilo u grad Sveti Ivan Zelina

Revija kratkih filmova u Svetom Ivanu Zelini: Kratki na brzinu

Revija kratkih filmova Kratki na brzinu održat će se od 9. do 11. svibnja 2014. u Svetom Ivanu Zelini, kada će svi posjetitelji ponovno imati priliku u svome gradu gledati filmove.