Dodatan razlog zašto se veselimo ljetu

Plivanje pozitivno utječe na vaše mentalno zdravlje

Plivanje

Postoje brojna istraživanja koja potvrđuju dobrobiti plivanja za psihu. U vrijeme ispitnih rokova preporučujemo barem pola sata plivanja tjedno da se oslobodite stresa.

Mnogi od nas još plivaju kroz ispitne rokove pa o ljetnim radostima često razmišljaju s dozom sjete. Upravo je plivanje jedna od asocijacija vezanih za ljeto, a osim što je djelotvorno za tijelo, ono itekako ima blagodati i za psihu. Plivanje je poznato kao meditativna aktivnost tijekom kojeg hladnoća vode utječe na boljitak raspoloženja, uklanjajući umor i depresiju.

Znanstvenici iz Australije istražili su kako mozak reagira tokom plivanja, piše Lifehack. Ispitanicima koji su sudjelovali u projektu protok krvi bio je bolji kada su bili u vodi, nego kada su bili na kopnu. Ti rezultati mogu postaviti temelj za daljnja istraživanja utjecaja vode na kardiovaskularno zdravlje. Nadalje, različite vodene aktivnosti, primjerice aerobik u vodi ili plivanje imaju različite utjecaje na funkcije srca i protok krvi.

Ako to nije dovoljno, evo još nekoliko razloga da se odlučite na plivanje:

Plivanje je jedna vrsta meditacije

Kada uđete u vodu i zaronite, reducirate vanjske zvukove, skoncentriraniji ste na disanje, mišići su vam opušteniji, uživate u tišini. Ovaj je popis poduži, a sve ove činjenice navode nas da zaključimo kako je plivanje odlična meditacija.

Plivanje je vrsta tjelovježbe

Ako niste ludi za teretanom i sličnim oblicima tjelovježbe gdje se znojimo kao ludi, naš savjet vam je da pokušate s plivanjem koje oblikuje vretenaste mišiće, odlično je za pluća i opuštajuće je. Čak je i zvijezda La La Landa, Emmma Stone, izjavila da joj je plivanje jedna od najdražih aktivnosti.

Plivanje potiče izlučivanje endorfina

Endorfin, koji je poznatiji kao hormon sreće, smanjuje razinu stresa te potiče euforiju. Osim plivanja, izlučivanju endorfina pomažu i druge vrste tjelovježbi, ali i čokolada.

Ovo su sve dobri razlozi kako biste još više zavoljeli plivanje i napravili uslugu svome tijelu i psihi. Vjerujemo da bi u ovom razdoblju rokova svima godilo barem pola sata plivanja da se oslobodite stresa.

Komentari na članak

Vezani članci

Brace yourself..

Najluđa noć u godini

7 pogrešnih novogodišnjih odluka

Ukoliko ste jedan od onih koji dočekuju novu godinu sa papirom punim svakakvih novogodišnjih odluka, zaustavite se! Nemojte pod stresom ući u siječanj. Savjetujemo koje odluke nikako ne bi smjeli donositi u posljednjoj kalendarskoj večeri.

self talk

Mentalno zdravlje

Za kvalitetan život zaustavite negativne misli

Svakoga dana čovjek stvara u svojoj glavi oko 50 tisuća misli od kojih su većina one automatske, odnosno nesvjesne.

Vatra

Vatra ima novi singl ''Zmajevi na vjetru''

VIDEO: Najstariji hrvatski step plesač zvijezda je emotivnog spota grupe Vatra

Vatra se, osim rada na novom videospotu, priprema i za nadolazeći akustični koncert u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Hands

Oprečna istraživanja o povezanosti životnog vijeka i stvaranja potomstva

Potomstvo može drastično smanjiti životni vijek majki

Biti roditeljem najljepša je i istovremeno najzahtjevnija životna odluka. No jeste li ikada pomislili da ta odluka uskraćuje ljudski život? Saznajte produžuju li djeca život svojih roditelja ili ga skraćuju.

TINK projekt

TINK

TINK projekt: jesu li znanstveno istraživački projekti tvoj đir?

Prijave su otvorene do 15. listopada, stoga nemojte propustiti odličnu priliku za inozemnom praksom!