Dodatan razlog zašto se veselimo ljetu

Plivanje pozitivno utječe na vaše mentalno zdravlje

Plivanje

Postoje brojna istraživanja koja potvrđuju dobrobiti plivanja za psihu. U vrijeme ispitnih rokova preporučujemo barem pola sata plivanja tjedno da se oslobodite stresa.

Mnogi od nas još plivaju kroz ispitne rokove pa o ljetnim radostima često razmišljaju s dozom sjete. Upravo je plivanje jedna od asocijacija vezanih za ljeto, a osim što je djelotvorno za tijelo, ono itekako ima blagodati i za psihu. Plivanje je poznato kao meditativna aktivnost tijekom kojeg hladnoća vode utječe na boljitak raspoloženja, uklanjajući umor i depresiju.

Znanstvenici iz Australije istražili su kako mozak reagira tokom plivanja, piše Lifehack. Ispitanicima koji su sudjelovali u projektu protok krvi bio je bolji kada su bili u vodi, nego kada su bili na kopnu. Ti rezultati mogu postaviti temelj za daljnja istraživanja utjecaja vode na kardiovaskularno zdravlje. Nadalje, različite vodene aktivnosti, primjerice aerobik u vodi ili plivanje imaju različite utjecaje na funkcije srca i protok krvi.

Ako to nije dovoljno, evo još nekoliko razloga da se odlučite na plivanje:

Plivanje je jedna vrsta meditacije

Kada uđete u vodu i zaronite, reducirate vanjske zvukove, skoncentriraniji ste na disanje, mišići su vam opušteniji, uživate u tišini. Ovaj je popis poduži, a sve ove činjenice navode nas da zaključimo kako je plivanje odlična meditacija.

Plivanje je vrsta tjelovježbe

Ako niste ludi za teretanom i sličnim oblicima tjelovježbe gdje se znojimo kao ludi, naš savjet vam je da pokušate s plivanjem koje oblikuje vretenaste mišiće, odlično je za pluća i opuštajuće je. Čak je i zvijezda La La Landa, Emmma Stone, izjavila da joj je plivanje jedna od najdražih aktivnosti.

Plivanje potiče izlučivanje endorfina

Endorfin, koji je poznatiji kao hormon sreće, smanjuje razinu stresa te potiče euforiju. Osim plivanja, izlučivanju endorfina pomažu i druge vrste tjelovježbi, ali i čokolada.

Ovo su sve dobri razlozi kako biste još više zavoljeli plivanje i napravili uslugu svome tijelu i psihi. Vjerujemo da bi u ovom razdoblju rokova svima godilo barem pola sata plivanja da se oslobodite stresa.

Komentari na članak

Vezani članci

Sherlock Holmes

Na današnji dan

Sherlock počinje sprječavati Skandal u Bohemiji

Megapopularni detektiv Sherlock Holmes i njegov vjerni prijatelj doktor Watson u svoju prvu avanturu upustili su se zbog posjeta misterioznog ucijenjenog ljubavnika. Kao što je i njegov prvi slučaj završio neočekivano, tako su i ekranizacije priča o omiljenom detektivu u suvremeno doba krenule u smjerovima kakve nije bilo lako predvidjeti.

Nepospremljen krevet

Znanost napokon pomogla nama lijenima

Reci „NE“ spremanju kreveta

Čak i ako ovo istraživanje nije sto posto točno, mislim da smo našli pravu izliku za ostavljanje kreveta nepospremljenog.

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Dan otvorenih vrata

Iza vrata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta

Osim prilike da upoznate praktični dio studiranja na PBF-u, njegovi će vam studenti biti na raspolaganju i za sva pitanja oko organizacije studija.

Game of Thrones

Pet stadija žalosti

Kako živjeti bez „Igre prijestolja“

Još samo kratko do kraja Westerosa i njegovih zavrzlama. Donosimo vam savjete kako se nositi s tugom, razočaranjem i boli koju ćete osjetiti završetkom ove izvanredne serije.

EXIT 2017

Ljeto ljubavi 2017.

Trese se regija jer na nulti dan Exita stiže The Killers

– Ovo je definitivno početak nove ere EXIT festivala jer smo s konceptom nultog dana uspjeli na tvrđavu dovesti jedan od najvećih svjetskih bendova čije su turneje uglavnom rezervirane za stadionske solo koncerte. – ističe osnivač Exita.