Od priznavanja diploma do novih domova

Studentske priče koje su obilježile 2015. godinu

Međunarodni dan studenata

2015. godina iz studentske perspektive.

2015. godina za hrvatske studente nije donijela veće novosti niti iznenađenja. Prema podatcima Eurostata, svaki treći mladi Hrvat je nezaposlen, što nas u top 3 države neslavne liste zemalja s najvećom stopom nezaposlenosti mladih u Europskoj uniji (zajedno sa Španjolskom i Grčkom). Uz one koji na HZZ-u čekaju s diplomom u ruci, tu je i veliki broj studenata koji odustaju od fakulteta zbog niza razloga kao što su nedovoljna sposobnost pri upisu, ograničena akademska i profesionalna orijentacija te nedovoljno financijskih sredstava za studiranje. Prema istraživanju Europske komisije, stopa napuštanja visokoga obrazovanja iznosi oko 40%.

No, bilo je u ovoj godini i pomaka na bolje - mjere Garancije za mlade donijele su posao za 32 000 mladih, obnovljeni su studentski domovi u Zagrebu, povećan je iznos zarade studenata do kojeg mogu ostati kao olakšica na poreznoj kartici svojih roditelja, otvoreni su novi studiji... Ali, krenimo od početka.

Korupcija i izigravanje zakona na Pravnim fakultetima (ožujak 2015.)

Još od 2013. traje trakavica oko afere Indeks, koja je pogodila dva osječka fakulteta - Pravni i Ekonomski donijela je optužnice za 17 osoba, od profesora do studenata. Među ostalima, ove je godine optužnica potvrđena profesoru Srećku Jeliniću, koji je u svojoj karijeri bio vijećnik HDZ-a u Osijeku, radio u Uredu za suradnju sa Haaškim sudom, a bio je i kandidat za ustavnoga sudca te za člana Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. A da se pravo i Pravni fakultet baš ne poznaju pokazali su i Izbori za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, gdje su u Izbornom povjerenstvu sjedili članovi aktualnog saziva SZ- Pravnog fakulteta, unatoč izričitoj zakonskoj odredbi koja to ne dopušta.

147 sekundi za Keniju (travanj 2015.)

Cijeli svijet potresla je vijest o talačkoj krizi na Sveučilištu u kenijskom gradu Garissa, koja je dobila krvavi epilog ubojstvom 147 studenata kršćanske vjeroispovijesti. Odgovornost za ovaj teroristički napad preuzela je grupa Al-Shabaab iz susjedne Somalije. S ciljem skretanja pozornosti na terorizam i napade koji su obilježili cijelu godinu, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu organizirao je performans pod nazivom 147 sekundi za Keniju. 147 studenata nepomično je ležalo 147 sekundi ispred zgrade HNK-a u Zagrebu i tako odalo počast ubijenim kolegama.

Sveučilište Sjever dobilo nacionalni status (svibanj 2015.)

U svibnju ove godine Hrvatski je sabor izglasao je Zakon o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku, čime je Hrvatska postala bogatija za još jedno nacionalno sveučilište. Sveučilište je organizirano kroz dva ravnopravna sveučilišna centra koji djeluju u Koprivnici i Varaždinu i trenutno broji oko 3 000 studenata.

Otvoren "studij budućnosti" u Šibeniku i studij sestrinstva u Novoj Gradiški (srpanj 2015.)

20-ak brucoša u srpnju se po prvi puta upisalo na novootvoreni preddiplomski studij energetike u Šibeniku. Dislocirani studij Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora dio je Sveučilišta u Zagrebu, a upisna kvota bila je 50 redovnih studenata. Prvu će godinu svi studenti slušati zajedno, a na drugoj će se moći opredijeliti između smjerova Gospodarenja energijom i energetske učinkovitosti te Obnovljivih izvora energije. Dislocirani studij  sestrinstva Sveučilišta u Osijeku od ove je akademske godine počeo s radom u Novoj Gradiški. 

Obnovljeni SD Cvjetno naselje i Stjepan Radić u Zagrebu (kolovoz - prosinac 2015.)

Iako je obnova studentskih domova Cvjetno i Sava bila najavljena za srpanj, zbog poništenja postupka javne nabave, radovi su kasnili mjesec dana i započeli krajem kolovoza ove godine. 285 milijuna kuna uloženo je u obnovu domova, a radovi su, unatoč početnim problemima, završili na vrijeme. Useljenje za 4 500 studenata počinje 4. siječnja 2016., a osim novih soba, studente će dočekati i - veće cijene smještaja. Na nove cijene smještaja u domovima reagirao je i Studentski zbor:

– Smatramo da dugovanja Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, kao i njihovo neracionalno poslovanje, nisu i ne smiju biti razlog stihijskog poskupljenja smještaja koji predstavlja izravan udar na studentski standard u Republici Hrvatskoj – objavio je Zbor.

Objava o povećanju cijena smještaja došla je u pravo vrijeme - vrijeme božićnih blagdana, kada se ne može organizirati veliki prosvjed studenata jer je većina kod kuće s obiteljima. No, iz SZ-a poručuju da će, ako bude bilo potrebno, prosvjed organizirati iduće godine jer "desetak kvadrata je desetak kvadrata – bili oni rekonstruirani ili ne".

Parlamentarni izbori: Političke stranke bez jasne vizije i reformi obrazovnog sustava  (rujan 2015.)

Hrvatski studentski zbor pred parlamentarne izbore ove godine zatražio je od političkih stranaka odgovore na 12 pitanja o niskoj zapošljivosti studenata, nezadovoljstvu znanjem i kompetencijama stečenim tijekom studija, nedostatku smještaja u studentskim domovima, nedostatnim stipendije za studente i učenike, kao i potrebnim reformama u (visoko)obrazovnom sustavu. Iako je većina stranaka odgovorila na pitanja HSZ-a, nitko nije pokazao razumijevanje pravih studentskih problema i potrebe za promjenama koje bi studentima omogućile spremnost za izlazak na tržište rada.

Slavonski Brod postao sveučilišni grad (rujan 2015.)

Hrvatski sabor u rujnu je donio konačan prijedlog Zakona o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu. 

- Sveučilište je pokretač razvoja i svi ovi gradovi danas su sredine znanja i inovacija u kojima je život puno atraktivniji mladima i u kojima mladi pronalaze posao nakon završetka fakulteta. Upravo zato smo se posljednjih deset godina borili za osnivanje sveučilišta u Slavonskom Brodu jer je ovaj status naš grad zaslužio davno prije - tom je prilikom priopćio brodski gradonačelnik Mirko Duspara.

Uvođenje elektroničkog sustava i smanjenje papirologije (listopad 2015.)

Ove je godine Sveučilište u Rijeci prvi je puta provelo upis na diplomske studije putem središnjeg informacijsko-administracijskog servisa NISpDS. Osim toga, preko sustava eGrađani, studenti bi od iduće godine potvrdu o statusu studenta mogli dobiti online, a potvrde se više ne moraju nositi ni u HZZO za reguliranje statusa osigurane osobe. Isto tako, ove godine svi su studenti  s korisničkom oznakom AAI@edu.hr na parlamentarnim izborima mogli glasovati u mjestu studiranja, bez odlaska kući, ako su se registrirali za glasovanje u mjestu studiranja preko sustava eGrađani. Studenti osječkog Ekonomskog fakulteta također su se "modernizirali" pa više nemaju indekse, već se evidencija ocjena obavlja digitalno. 

32 000 mladih dobilo posao na neodređeno (prosinac 2015.)

Unatoč podatcima o velikoj nezaposlenosti mladih s početka teksta, ministar rada i mirovinskoga sustava, Mirando Mrsić, na konferenciji "EU za mlade" rekao je kako su mjere Garancije za mlade i izmjene Zakona o doprinosima ove godine donijele ugovor na neodređeno vrijeme za 32 000 mladih osoba. Za razdoblje od 2014. do 2020. Hrvatska iz Europskih strukturnih fondova može povući više od 132,54 milijuna eura, a uz sufinanciranje iz državnoga proračuna financijska sredstva za mjere iz Garancije za mlade penju se na 150 milijuna eura.

 

 

Komentari na članak

Vezani članci

MOST

Mladi na marginama

Hoće li studenti i mladi biti bar jedna točka reformi za potporu Vladi?

Obrazovanje i promjene u hrvatskom školstvu nikada nisu bili visoko na listi prioriteta političkih stranaka, no hoće li MOST nezavisnih lista, stranka koja drži većinu u parlamentu, kao jednu od reformi za potporu novoj Vladi uključiti i reformu (visoko)obrazovnog sustava?

Otvorenje menze u Koprivnici, naslovna

Studentska prehrana

FOTO: Otvorena menza na Sjeveru u koju je Sveučilište uložilo 3,5 milijuna kn – zavirite

Rektor prof. dr. sc. Marin Milković svečano je otvorio studentski restoran u sklopu Kampusa u Koprivnici, za čiju je obnovu i opremanje Sveučilište izdvojilo tri i pol milijuna kuna iz vlastitih sredstava.

Glasanje (izbori), naslovna

Obrazovanje pred izbore

Planovi političkih stranaka za obrazovni sustav

Svake četiri godine slušamo kako će „baš ova stranka“ pomoći svim građanima u svim državnim segmentima. Pogledajmo što nas čeka u programu najaktualnijih stranaka. Čemu se možemo „veseliti“ sljedeće četiri godine? Predstavljamo programe SDP-ove koalicije, Živog zida i Domoljubne koalicije.

Čača

Studentica i fotografkinja Sonja Grubešić

INTERVJU: "Rekla bih da si svjestan svoga rada tek kada fotografiju možeš uzeti u ruke ili je objesiti na zid, jer je realno, tu je i tvoje je"

Sonja je studentica na Sveučilištu Sjever, a nakon završetka fakulteta planira se fotografiji posvetiti više nego sada, a možda jednog dana i živjeti samo od nje.

Novogodišnje odluke

Malo vremena, puno rezultata

Novogodišnje odluke koje bi se mogle isplatiti

Manje novogodišnje odluke koje ne iziskuju previše napora lakše su ostvarive i korisnije za studentski život. Donosimo ti neke od njih.